A ramen és a szürcsölés filozófiája
2024. szeptember 14. – 10:04
Itt az Ízfokozó, a Telex gasztronómiai podcastjának második évada, amiben már nem csak hallható, de látható is, ahogyan Keve Márton szakáccsal beszélgetünk.
Az első adás átvezetés az előző évadból, ahol egy-egy téma elméleti, történeti elemzését végeztük el. Ketten vagyunk a stúdióban, ami később változni fog, és arról az ételről beszélgetünk, ami hosszú évek óta foglalkoztat minket, a ramenről.
Ez a leves szerencsére már nem csak minket érdekel, de több budapesti étterem is igyekszik egyre jobbra fejleszteni a saját receptjét. A japán tésztás leves azonban jóval több, komplexebb jelenség, mint egy tál leves vagy egy recept: benne van Ázsia gasztronómiájának többezer éves története, fontos meghatározója a filozófia, és egy olyan étel, aminek minden egyes eleme a végtelenségig variálható és fokozható, örökké tökéletesíthető.
Az adásban szó van:
- A ramen történetéről, kialakulásáról és a ramen mögötti kultúráról, mélységeiről és magasságairól a zacskós levestől a kifinomult, napokon át készülő ramenekig
- A Lucky Peach magazinról és annak óriási gasztronómiai hatásairól
- A ramen felépítéséről, egyes elemeinek bonyolult hátteréről
- Az alaplevek sokféle változatairól, a dashiról és teához való viszonyáról, a legerősebb alapléről, amiben benne vagy egy disznó, bőrőstül-csontostul
- A ramentésztáról, hogy miért különbözik minden mástól, és mitől olyan nehéz jót készíteni belőle
- A betétekről a tojástól a húsokon át a narutóig
- Jó magyar ramenekről, ramenkísérletekről
És az is kiderül, miért muszáj hangosan szürcsölve fogyasztani a forró leveses tésztát. Ha pedig meghoztuk a kedved a főzéshez, egy ramenreceptet is ajánlunk!
Az Ízfokozó új adásai a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast YouTube-, Spotify és Apple Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!