Óvakodj a vastag éttermi étlapoktól!
2023. június 6. – 17:01
Gasztronómiai podcastunk előző részében olyan komplex témába kezdtünk, hogy ezen a héten folytatnunk kell. Az alkatunkhoz, alkalomhoz és ízlésünkhöz ideális étterem kiválasztásáról volt szó, ezt most az étlapolvasás fortélyaival egészítjük ki.
Elérkezett az Ízfokozó első évadának utolsó epizódja, amelyben az étterembe járás kultúrájáról, az étteremajánlás nehézségeiről beszélgetünk Keve Marci szakáccsal. Az előző részhez kapcsolódva említjük meg, mennyire hiányzik a hazai közegből a valódi étteremkritika műfaja, ugyanakkor milyen nehéz műfaj is ez, hiszen egyetlen ember adott pillanatban megfogalmazott véleményére alapoz. Ezután szóba kerül kedvenc angol étteremkritikusunk, és arra is igyekszünk választ adni, mégis mi alapján válasszunk éttermet, és mi minden olvasható ki egy éttermi étlap méretéből, stílusából és nyelvhasználatából.
Szó lesz még az adásban ilyenekről:
- miért óvakodj a vastag étlapoktól?
- mi az egyetlen ételt árusító helyek bája és értelme?
- miért vannak a mai étlapokon gyakran csak alapanyagok felsorolva?
- mit jelentenek az idegen szavak az étlapon?
- mennyi minden befolyásolhat egy éttermi élményt a fényektől a zenén át?
- jó-e, ha az étteremben kényelmes a szék, amelyben ülünk?
Az előző Ízfokozók tartalmából:
- Mit jelent az, hogy finom?
- Szabad-e összekeverni a pizzát a kebabbal?
- Hogyan lesz egy receptből megfőzhető étel?
- A konyha életveszélyes hely, a szakácsok élete olyan, mint a tűzoltóké
- Az élelmiszeripar nem a nagymamánk, aki sütögeti a rántott húst
- A junkfood felemelkedése és bukása: miért bélyegzünk meg ételeket?
- Méreg vagy varázsszer a nátrium-glutamát?
- Mondj egy jó éttermet!
Pár hónapra elköszön gasztropodcastunk, köszönjük az egész évadon át kitartó figyelmet, remélhetőleg nemsokára új részekkel, még izgalmasabb témákkal és vendégekkel kiegészülve érkezünk. Addig továbbra is kövessék a Telex Gasztro Facebook- és Instagram-felületeit, és írjanak témajavaslatokat, ötleteket, észrevételeket.