Vomberg Frigyes: Ne ordítsak, mikor tönkretesz, neki se lesz semmije, és a vendég sem tér vissza?
2024. október 12. – 10:01
Az Ízfokozó, a Telex gasztronómiai műsorának legújabb epizódjában Vomberg Frigyessel beszélgettünk, aki egészen a hetvenes évektől kezdve vesz részt a hazai vendéglátásban konyhafőnökként, dolgozott food stylistként, oktatott és edzőként vitte sikerre a Bocuse D'Or versenyeken a magyar csapatot. Szakácskabátba zárva című könyvében recepteken és személyes történeteken keresztül mutatja be a hazai vendéglátás történetét. A legtöbben ma a Séfek séfe című főzőshowból ismerhetik, ahol már évek óta ő a zsűri szigorú figurája.
A stúdióban a hazai vendéglátás történetéről kérdeztük, arról, mi hiányzik a régi étteremkultúrából ma, illetve beszélgetünk a hazai szakácsképzés hiányosságairól, a szakácsversenyek jelentőségéről, konyhai ordításról és a magyar vendégek ízléséről is.
A legizgalmasabb témák, amiket érintünk:
- Létezik-e liberális konyha?
- Menő lett szakácsnak lenni, a tanoncok mégis túl hamar elbízzák magukat
- Súlyos gondok vannak a hazai szakácsképzéssel, ezért nehéz együtt dolgozni az iskolából diplomával távozó tanulókkal.
- Tényleg kell ordítani a konyhán?
- Mi a baj a magyar vendégek ízlésével?
- A gasztroműsor, ami tanít, unalmas a néző számára, akit a show érdekel.
- Mit ért el a gasztroforradalom és miben vallott kudarcot?
Tavasszal jelent meg a Telex első szakácskönyve, az Elfelejtett magyar konyha, ami Jókai Mór egyik 1862-es ötlete alapján vesz végig több, mint 40 részben ismeretlen régi magyar receptet. A könyv megvásárolható a Telex shopban.
Az Ízfokozó új adásai a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast YouTube-, Spotify és Apple Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!