Az ügyészség nem talált zsebszerződésre utaló nyomot, elutasították Dobrev Klára feljelentését

2024. augusztus 1. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Mivel a szerződések semmisségét alátámasztó tény vagy adat az ügyészségi vizsgálat során nem merült fel, a Fővárosi Főügyészség a 2024. augusztus 1-jén kelt állásfoglalásával elutasította dr. Dobrev Klára csongrádi ingatlanok jogellenes megszerzésére utaló kérelmét” – írja közleményében az Ügyészség.

Dobrev Klára május 23-án nyújtotta be az ügyészségen azokat a dokumentumokat, melyekről egy nappal korábban azt állította, bizonyítják, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök még ügyvédként részt vett abban, hogy 103 hektár magyar termőföldet játsszanak át külföldieknek. Dobrev szerint Sulyok a kétezres évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket. Állítása szerint Szeged környékén több mint ezerhektárnyi termőföld került strómanokon és zsebszerződéseken keresztül külföldi kézbe. Dobrev azt mondta, az adásvételekben három-négy ügyvéd játszott szerepet pénzért cserébe, az egyik ellenjegyezte az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot intézte.

Dobrev szerint egy ilyen szervezetnek volt az egyik tagja Sulyok Tamás, akit egy konkrét termőföldügylettel is összefüggésbe hozott. A Sándor-palota még aznap reagált a vádakra, Sulyok Tamás szerintük sosem vett részt törvénybe ütköző szerződés megkötésében.

Az ügyészség Dobrev kérelme alapján az iratokat beszerezte, és a hét ingatlan földhivatali iratait, valamint az adásvételi szerződések semmissége miatt korábban folyamatban volt polgári perben keletkezett bírósági ítéleteket megvizsgálta. Megállapították, hogy

  • egy ingatlanról kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy az jogszerűen, érvényes és hatályos jogügyletek eredményeként került a jelenlegi magyar állampolgár tulajdonosához,
  • hat ingatlan pedig a Magyar Állam tulajdonában áll, amelyeket jelzálogjog terhel, azonban a jelzálogjog bejegyzések alapjául szolgáló kölcsönszerződések semmisségére utaló tény vagy adat nem merült fel. Ezért a bejegyzett jelzálogjogok ügyészi perindítás útján nem törölhetők.

Az ügyészség vizsgálta az adásvételi szerződéseket is, amelyek érvényességét a bíróság korábban már más felek között folyamatban lévő perben értékelte. „Ennek eredményeként azt állapította meg, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor a felek nem színleltek, a szerződés jó erkölcsbe nem ütközött, és tévedésbe ejtés miatti érvénytelensége sem állt fenn. A szerződés nem ütközött a megkötésekor hatályos termőföldtörvénybe sem, mert az ugyan tiltotta a termőföld külföldiek tulajdonába kerülését, azonban a perbeli esetben magyar állampolgárok kötöttek egymással adásvételi szerződést” – írták.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség június 6-án már elutasította Dobrev Klára hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!