Dobrev Klára szerint Sulyok Tamás államfő magyar termőföld külföldi kézre játszásában működött közre

2024. május 22. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Dobrev Klára állítása szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök „egy köztörvényes bűnöző”, aki a 2000-es évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket.

„Az ügyet hosszú hetek kutatómunkája után minden részletre kiterjedő bizonyítékokkal mutatom be” – mondta a DK EP-listavezetője egy szerdai sajtótájékoztatón, majd rátért az általa „Sulyok-ügynek” nevezett eset részleteire.

Állítása szerint Szeged környékén több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és zsebszerződéseken keresztül külföldi kézbe. Dobrev azt mondta, az adásvételekben három-négy ügyvéd játszott szerepet pénzért cserébe, az egyik ellenjegyezte az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot intézte.

Dobrev szerint egy ilyen szervezetnek volt az egyik tagja Sulyok Tamás, akit egy konkrét termőföld-ügylettel is összefüggésbe hozott. Azt mondta, hogy egy 103 hektáros föld előbb egy Gy. Ernő nevű strómanhoz került, aki Sulyok Tamás segítségével egy másik strómannak, K. Lászlónak ajándékozta tovább ingyen a földet, aki aztán kölcsön- és jelzálogszerződést kötött egy osztrák családhoz köthető céggel, az Agronómia Kft.-vel, valamint haszonélvezeti jogot is adott a cég tulajdonosainak.

Az első szerződésben szerinte le is írta, hogy Gy. ügyvezetőként azért vette meg, mert az Agronómia – tulajdonosi háttere miatt – nem lehet vevője a földnek. Azonban a szerződésben rögzítették, hogy a föld felett az Agronómia Kft. rendelkezik.

Dobrev állítása szerint a kölcsönszerződést, a jelzálogszerződést, valamint a haszonélvezet bejegyeztetését is Sulyok Tamás intézte ügyvédként, és egyben ő volt az osztrák cég magyarországi kézbesítési megbízottja is.

Dobrev emiatt lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, és közölte, hogy csütörtökön az ügyészségnek is átadja az iratokat, amelyek szerinte bizonyítják a bűncselekményt.

Az ügyben több kérdés merül fel. A földek eladása vajon kimeríthette-e a bűncselekmény feltételeit, elévültek-e a 24 évvel ezelőtti cselekmények, és hogy az ügyészség indít-e ebben az ügyben nyomozást. Az elévülésre vonatkozó kérdésre Dobrev Klára azt mondta, az elévülésről az ügyészség tud dönteni.

A köztársasági elnök hivatala Dobrev Klára állításaira még szerdán reagált: azt írták egyebek mellett, hogy „Dr. Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója. Törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.” A vádakat Sulyok visszautasította, és megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!