Magyar Péter Orbán gazdagodásáról beszélt a közmédiában, Deutsch felszólalását Márki-Zay trollkodta szét

2024. május 30. – 19:48

frissítve

Magyar Péter Orbán gazdagodásáról beszélt a közmédiában, Deutsch felszólalását Márki-Zay trollkodta szét
Tüntetők kivetítőn nézik a vitát a Várkert Bazár előtt – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A közmédia élő adásában csapott össze csütörtök este Deutsch Tamás, Dobrev Klára, Magyar Péter és az EP-választáson induló pártok jelöltjei. Vita helyett valójában monológok voltak, mindenki nyolc percet kapott. Percről percre követtük az EP-vitát.

Deutsch Tamás végig Sorosról és a háborúpárti baloldalról beszélt. Donáth Anna a kegyelmi üggyel, míg Dobrev Klára a közmédia hazugságaival és Sulyok Tamás állítólagos földügyével támadta a Fideszt. Ebben a cikkben röviden összefoglaltuk az EP-listavezetők közmédiás vitájának érdekesebb pontjait.

Ennyi volt.

Ehhez Volf-Nagy Tünde hozzátette, nem is értékelhetik, majd a választók megteszik június 9-én.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

Óriási átverés volt, hogy az Európai Ügyészség megoldaná a problémákat, mondta Toroczkai László. A Mi Hazánk Mozgalom elszámoltatást szeretne az unióban és Magyarországon is, derült ki az utolsó felszólalásból.

Tóth Imre Bruti a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól úgy búcsúzott: „a Kutyapárt sajnálja a legjobban, hogy ezt a vitát el kellett bohóckodnunk”. De bíznak benne, hogy tudnak a nézők a sorok között olvasni. De a közmédia szorította őket olyan keretek közé, „amiket nem lehetett komolyan venni”. Majd úgy adta át a szót: „most időjárás jön Toroczkai Lászlótól”.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

A Tisza Párt haza fogja hozni az uniós forrásokat, és képviselőik valóban a magyar emberek érdekeit fogják képviselni, mondta Magyar Péter. Június 9-én lehet választani, hogy propagandát, korrupciót vagy tiszta közéletet, igazságot szeretnének a magyarok.

Róna Péter összegezte, mit akarnak: utasítsák el Orbán Viktor oroszbarát külpolitikáját, hozzanak létre rendszerszintű együttműködést az önkormányzatok és az EU között, zárkóztassák fel a magyar béreket az EU-s szintre, kell új alkotmány is.

„A ma esti vitán is világossá vált, hogy a baloldali pártokra béke ügyében sem számíthatunk” – mondta Deutsch Tamás.

„Csád” – szúrt közbe Márki-Zay Péter.

A Fidesz EP-listavezetője szerint a dollárbaloldali pártok minden háborúpárti előterjesztést meg fognak szavazni az EP-ben.

„Csád” – mondta ismét Márki-Zay Péter.

Donáth Anna köszönt el, vagyis zárásképp felemlegette, hogy Novák Katalin kegyelmet adott K. Endérnek, de még mindig nincs válasz arra, hogy miért adott kegyelmet Novák. Ezért az egyik műsorvezetőhöz, Volf-Nagy Tündéhez fordult, aki Novák Katalin kommunikációs igazgatója volt. „Orbán Viktor adott utasítást Novák Katalinnak?” – kérdezte tőle, Volf-Nagy erre úgy válaszolt, neki nem frissek az információi, de amúgy sem indul a választáson, a többieket kérdezze.

„Mi nemcsak a békét képviseljük, hanem szuverén Magyarországot szeretnénk” – mondta Márki-Zay Péter, aki szerint a Fidesz nem biztosítja az ország szuverenitását. Az ellenzékből se mindenki, szerinte Toroczkai László Putyint képviseli, Vona Gábor pedig orosz kémet juttatott a Jobbik elnökeként az EP-be.

Pekárné Farkas Emese a Második Reformkortól azt mondta, azért jött el ide, mert a nézőket szerették volna megtisztelni. Meg akarták villantani „ebben a méltatlanul kevés időben”, milyen vízióik vannak. Továbbra is várja Deutsch Tamás reakcióját.

A politikusok tudnak monológokat mondani egymás mellett állva, Dobrev Klára szerint ezt lehet leszűrni a mai vitából. Ő azonban minden vitán részt vesz, még Deutsch „eszement sületlenségeit” is végighallgatta. Magyar Pétert és Deutsch Tamást várja a szombati EP-vitára az ATV-be, ahol szerinte valódi körülmények között lehet majd vitázni.

Ungár Péter búcsúzik. Az LMP EP-listavezetője azt mondta, „jó, hogy volt egy ilyen beszélgetés, az itt lévő emberek egy jelentős része jó szándékkal állt ehhez”. És hogy a vitában arról volt szó, ki mit gondol a vitáról.

Az utolsó kör következik, minden résztvevő egy percet kap.

Magyarország jövőjéről már nem viccelhetünk, és nem politikai-ideológiai kérdés, hogy lesz több pénz az egészségügyre és a gazdaságra, mondta Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom listavezetője. Ehhez szakemberek kellenek, és szakmai megoldások, nem jobb- vagy baloldali politikusok. Ezt garantálja szerinte a Megoldás Mozgalom.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

Toroczkai László szerint a Mi Hazánknak már megoldása is van a gazdák problémáira, de aki erről tájékozódni akar, keresse a YouTube-csatornáját, mert most két percben ezt nem tudja elmondani. Majd arról is beszélt, a pártja rendvédelmi szerveknek akar jogokat adni, nem a bűnözőknek, az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent pedig el kell számoltatni.

Deutsch Tamást élőben hallgatni még kellemetlenebb, mint Facebookon, mert ott csak annyi van kiírva, hogy „ennyi”, és a videót át lehet tekerni, mondta Tóth Imre Bruti.

Az ország mezőgazdasági feltételei kiválóak, ám a kormány akkugyárat épít oda. Az MKKP nemzeti konzultációt indítana az akkugyárak témájában: epret vagy laposelemet enne a magyar földekről?

Magyar Péter szerint van egy kormány, ami 14 éve családbarátnak és vidékbarátnak hazudja magát, de 14 év alatt harmadára esett a családi gazdálkodók száma, folyamatosan csökken a zöldség- és gyümölcstermesztés. „Ma már ott tartunk, képviselő úr, hogy Szabolcsban lengyel almát árulnak” – fordult Deutsch Tamáshoz. Majd arról is beszélt, a Fidesz-kormány bezárja a vidéki szülészeteket és orvosi ügyeleteket. Majd újra felemlegette Tiborcz Istvánt, aki most újabb kastélyt vásárolt.

Magyarország közjogi rendszere összeomlott, mert az Alaptörvény nem felel meg az alkotmányozás legalapabb feltételeinek, mondta Róna Péter, a Jobbik-Konzervatívok listavezetője. Ezért a közjogi rendszerünk összeegyeztehetelten az uniós jogrendszerrel szerinte. Nem bizonyos pontok korrigálására van szükség, hanem a korrupcióra épülő Alaptörvény teljes átírására.

Arról is beszélt, hogy meg kell fogalmazni, mik azok a feladatok, amelyeket a többi tagállammal közösen akarunk megoldani, és mi az, amit nemzeti hatáskörben. A vízgazdálkodásra komoly európai programot kell indítani, EP-képviselőként ő ezért fog dolgozni.

Deutsch Tamás úgy reagált az eddigiekre, „hagyjuk most már végre a mellébeszélést: a jogállamisági duma szokásos baloldali lemez, ócska színjáték”, a jogállamisági eljárások politikai eszközök. Amiket akkor vetnek be, amikor nem úgy táncol a magyar kormány, ahogy Brüsszel fütyül. Ő viszont büszke arra, hogy ők megvédték a magyarokat.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

Nem liberális agymenés a jogállamiság kérdése, mondta Donáth Anna. A jogállamiság arról szól a Momentum listavezetője szerint, hogy vannak szabályok, amik mindenkire ugyanúgy vonatkoznak. Ahol nincs jogállam, ott az erősebb fenyegeti a gyengét, a becstelen jut előrébb, és a jövő kiszámíthatatlan.

A jogállami védelem a valódi szuverenitásvédelem szerinte, amely védi az egyén szabadságát a hatalom túlkapásaival szemben. „Mi a Momentumban ragaszkodunk ahhoz, hogy az unió kényszerítse rá a magyar kormányt a jogállamisági feltételek betartására” – folytatta Donáth. Szerinte ez a magyar emberek érdeke.

Márki-Zay Péter megünnepelné, hogy ma összejöttek ide, de kíváncsi lenne azért Deutsch Tamás válaszaira is. Majd azt mondta, a jogállam hiánya miatt nem kapja meg az uniós pénzeket Magyarország, de neki fontos, hogy ezek a források megérkezzenek, „csak ne engedjük őket ellopni”, és még Hódmezővásárhelyre is jusson belőle. Elszámoltatást is akar.

Miért nem harcol a szuverenitásért aggódó kormány a magyar élelmiszer önellátásért? – kérdezte Pekárné Farkas Emese, a Második Reformkor jelöltje.

A Második Reformkor magas hozzáadott értékű egészséges élelmiszerek előállítását javasolja. Az uniós forrásokat szerintük az egészségügy mellett az új agrárpolitikára kell költeni, és a nemzetstratégiai elképzelésük a prevencióra épül. A kormány megalomán akkugyár törekvései helyett a 2RK az egészségiparban hisz.

Dobrev Klára úgy kezdte, ő is mezőgazdaságról és demokráciáról egyben beszélne: azaz Sulyok Tamásról, aki szerinte ügyvédként magyar termőföldet játszott át osztrák kézre. Dobrev szerint Orbán Viktor hallgat a témában. Ahogy hallgatott Novák Katalin kegyelmi ügyében is. Majd arról beszélt, „Orbán Viktor a leggazdagabb lett az országban a strómanján, Mészáros Lőrincen keresztül”, ezt a kormányt le kell váltani. A DK sosem hajlandó velük együttműködni.

A magyar termőföld kiváló, de nem tudjuk használni a közös uniós agrárpolitika miatt, mondta Ungár Péter. Az LMP listavezetője szerint „a közös agrárpolitikát a pajta mögött egy baltával kellene lekaszabolni”, de az agrárlobbi miatt nincs erre akarat.

Nem sikeres az elmúlt húsz év uniós tagsága olyan szempontból szerinte, hogy megvédjük a magyar mezőgazdasági termékeket, és sikeressé tegyük a magyar termékeket. A magyar agrárlobbinak adtuk oda a földeket a kistermelők helyett, és ők kapják az uniós támogatásokat. „Ne mondja azt nekem senki, hogy jó világ az, ahol olcsóbb Brazíliából jégsalátát hozni, mint Magyarországon megtermelni” – mondta Ungár.

A harmadik témakörben két téma közül lehet választani: mezőgazdaság és demokrácia/jogállam. Bár egyszerre is lehet a kettőről beszélni. Huszár Viktor a Megoldás Mozgalomtól azt mondta, fogadni merne, hogy nagy többségben a többiek a demokráciáról fognak beszélni. Ő inkább a mezőgazdaságról beszélne, amiben pénz van.

„Ásotthalom polgármestere voltam 2014-ben, amikor több százezer migráns megjelent a déli határnál, hogy betörjön az országba és az Európai Unió területére” – mondta Toroczkai László. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke örült a déli határkerítésnek, de a Fidesz színjátékot csinált szerinte az egészből. Arról is beszélt, hogy a rendőröknek vissza kell taxiztatniuk az elfogott illegális migránsokat Szerbiába, de több helyen át is lehet sétálni a kerítés mellett a határon.

Toroczkai László a kivetítőn a Kutyapárt eseményén – Fotó: Vida Benjámin / Telex
Toroczkai László a kivetítőn a Kutyapárt eseményén – Fotó: Vida Benjámin / Telex

Toroczkai szerint a DK biztosan nem védené meg az országot, mert le akarta bontani a kerítést, de az igazi problémát az jelenti, hogy a kormány vendégmunkásokat telepít az országba.

Tóth Imre Bruti a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól arról beszélt, a Kutyapárt alapvetően elfogadó, nem feltétlenül bevándorlásellenes, de az csak keretek között. Majd azt mondta, a Kutyapárt szerint is inkább a kivándorlás a probléma: „Jellemzően nem a hülyék mentek el, hanem az értelmesebb emberek: tanultak, fiatalok, tanárok, orvosok. (…) Magyarországon vannak migránsok, de a kormány jó ötlete volt, hogy átnevezte őket vendégmunkásoknak.” Megemlítette, hogy ő debreceni, ott épül az egyik akkumulátorgyár, jönni fog da 40 ezer vendégmunkás, de a fő kérdés itt: ezek a zömében heteroszexuális férfiak kivel fognak szexelni?

A Tisza Párt elítéli az illegális migrációt, és támogatja a déli határkerítés megtartását, mondta Magyar Péter.

Az Orbán-kormány rengeteg embercsempészt engedett szabadon, az országjárása során pedig azt tapasztalja, hogy aggódnak az emberek az ázsiai vendégmunkások miatt. A vendégmunkások leverik a magyar béreket, Gyöngyösön a magyar takarítók helyett már Fülöp-szigeteki migránsokat alkalmaznak.

Rengeteg magyar vándorol ki Nyugatra. „Ha önök maradnak hatalmon, nem jönnek haza” – mondta Deutschnak. A demográfiai katasztrófát gazdasági bevándorlókkal akarja kezelni a kormány. „Ez egy politikai drog, képviselő úr, ne szokjanak rá” – tette hozzá Magyar Péter.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Róna Péter nem pártolja az unió menekült- és migránspolitikáját, mert szerinte minden ország azokat engedje be a határon, azoknak adjon menedékjogot, akiket arra érdemesnek tartanak. De szintén nem támogatja „az Orbán-kormány zűrzavaros letelepedési kötvényeit, a körözött bűnözőknek adott védelmet”. Mint egykori '56-os menekült, nem tartja jónak a menekültek oktalan üldözését, akkor sem, ha valóban vannak köztük bűnözők.

Brüsszel közreműködésével illegális migránsok inváziója zúdul Európára, mondta Deutsch Tamás, a Fidesz listavezetője. Ahova a bevándorláspárti kormányok beengedik a migránsokat, ott nő a bűnözés, elszaporodik a nők elleni erőszak, és terjeszkednek a NoGo-zónák.

Magyarország szerinte elutasítja a bevándorlást, ezért Brüsszel és a bevándorláspárti magyarok hátba támadtak bennünket. Arról is beszélt, hogy a migránsok betelepítése a Soros-terv szerint zajlik, és a baloldali pártok támogatják ezt a tervet, mert külföldről kapják a támogatást. Minden korábbinál nagyobb most a veszély a fideszes listavezető szerint, mert Brüsszelben elfogadták a migránspaktumot, ezért annyi migránst telepíthetnek Magyarországra, amennyit csak szeretnének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!