Toroczkai László: Évek óta jelzem, hogy a Fidesz saját magát fogja kinyírni

2024. április 29. – 19:54

Toroczkai László: Évek óta jelzem, hogy a Fidesz saját magát fogja kinyírni
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László volt a Telex választási műsorának hétfői vendége. Kezdésnek elmondta, duplaannyit, 40 ezer aláírást gyűjtöttek össze, mint a szükséges, ebből 30 ezret adtak le. Kiderült, hogy csak a Fidesz adta le eddig az aláírásait, „az ellenzéki pártokból a Mi Hazánk az első, amelyik erre képes volt”. A többi párt már bejelentette előre, mennyire gyors lesz, de szerinte ez fizikai képtelenség volt. Hozzátette, nem fizetett aktivisták gyűjtötték a szignókat nekik, hanem „hittel, lelkesedéssel” tették az övéik. Toroczkai szerint egy kampányban fontos üzenete van, ki mikor adja le az aláírásait.

„Magyar Péternél nagyon sok mindenről kiderült hogy valótlanság volt”, így a sok aláírás összegyűjtése is az lehet, bár látja a lelkesedést és a sok embert a gyűlésein.

Ez egy verseny, szerinte lesz jelentősége, ki lépi át az 5 százalékot, ki fog képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe. Elmondta, a kormányt nem lehet megbuktatni június 9-én, akármennyire is ígérik (a DK hangoztatott ilyesmit). Toroczkai reméli, hogy „elkezd szétesni a Fidesz”, jót is tenne az országnak, ha érintené a pártot a politikai turbulencia. „A kis pártok waterlooja lehet június 9.” – idézett egy meg nem nevezett ellenzéki politikust.

A Fidesz válságáról szól az egész mostani Magyar Péter-jelenség Toroczkai szerint. Az egész a kegyelmi üggyel kezdődött, ez volta az, „ami igazán megrengette a Fidesz-tábort”, 200-300 ezer szavazó le is szakadhatott. Szerinte valamennyien visszazárkóztak, „de elindult egy bomlási, erodálódási folyamat”, amit Magyar jól kihasznált. Toroczkai szerint az összes ellenzéki párt – a Mi Hazánk is – veszíthet miatta szavazatokat. Hallja az emberektől és párttagokról, hogy „sokakat megtévesztett amit mondott, hogy Magyar a harmadik út”.

„Érthető, hogy az emberek azonnali kormányváltást akarnak”, hisz káros a „kétharmados gőg”, amit a Fidesz művel. Látjuk szerinte a károkat 2020 óta, amiket okozott a kormányzat, például visszazuhant az ország a termékenységi mutatókban is.

„A Fideszen belül is megindult ez a bomlás, én évek óta jelzem, hogy a Fidesz saját magát fogja kinyírni”

– mondta. A kerékpáros felvonulást is felidézte, ahol Magyar méregdrága biciklin tekert (ami állítólag bérelt volt). Toroczkai nem akar ilyen nagy lábon élni.

„A közvélemény-kutató cégeknek ilyenkor fizetnek a pártok” – mondta Toroczkai, aki szerint egyik intézet sem hiteles. Hozzáfűzte, mindenki tudja, melyik pártnak melyik intézet mér, a Závecz és az Iránytű is teljesen más számokat mutatott legutóbb a Mi Hazánknak. Pártja szavazóbázisát „kevésbé érinti a Magyar Péter-jelenség” a pártelnök szerint. De nem hagyta ki azt sem, érzékeli a Tisza Párt felfutását, szimpatizálnak velük az emberek.

Magyar viszont felhasznált elemeket a kampányukból Toroczkai szerint, például a nonprofit végrehajtás ilyen elem. Elmondta, ők kárpótlási törvényt is akarnak, mivel a politika által okozott kárt meg kell téríteni, „a haszonélvezőknek, bankoknak, végrehajtóknak kell állni a cechet”.

Magyar Péter azon vádjára, hogy a Mi Hazánk a Fidesz szatellitpártja, Toroczkai elmondta, feljelentették Magyart. Felhívást is tett: „Ne utalgasson Magyar Péter, ne ilyen rébuszokban, meg ködösen fogalmazzon!” Ő kérdésben fogalmazta meg állításait, Toroczkai kéri, ne sejtessen. Hozzátette, ha bármelyik Mi Hazánk-tagról ilyet bizonyítani lehet, „kivágjuk a pártból”. A másik vádra azt mondta, Dúró Dórával Toroczkainak sincs ideje egyeztetni, nemhogy a fideszes Kocsis Mátéval, ahogy Magyar pedzegette.

Magyar azzal is vádolta a Mi Hazánkat, hogy orosz propagandát terjesztenek. Márpedig a HVG is leírta, nem merült fel bizonyíték, hogy az oroszok magyar pártot pénzeltek volna. Az ilyen kijelentésért perelte be Hadházy Ákost is a pártelnök.

„Új politikai színt szeretnénk hozni” az Országgyűlésbe, ők ügyek mentén politizálnak. Így a Fővárosi Közgyűlésbe jutás módját is az ő javaslatuk alapján módosította a parlament, ez a Mi Hazánknak is kedvezhet, Toroczkai szerint könnyebb lesz bejutniuk. Ha lesz a Fideszről leszakadó szavazó, az nekik lesz jó, bejuthatnak a közgyűlésbe, „ez pártsoviniszta lépés volt a részünkről”.

Magyar a készpénzhasználat alkotmányos védelme miatt, ami Mi Hazánk-téma, is azt mondta, ez is a Fidesszel egyeztetett. Orbán Viktor korábban azt mondta Toroczkainak, tudnák támogatni a javaslatot, aztán a parlamentben mégis leszavazták. „A Mi Hazánknak és a Fidesznek vannak közös ügyei”, mint a Brüsszellel szembeni fellépés vagy a szívhangtörvény, de a Fidesz „csak kommunikációs fogásként használja” mindezeket. Orbán azért mondott most újra igent a készpénzes tervezetre, mert érzi, hogy népszerű lehet ezzel. A Mi Hazánk nem akar hátralépni, mert az ügy fontos. Csepreghy János államtitkár fel is hívta Toroczkait, hogy Lázár János építési miniszter egyeztetne vele. Lázár el is ment a Mi Hazánk-frakcióirodájába, ezen látszik, hogy Dúró helyett – ha kell – egyeztet ő pártelnökként.

Elmondta még, hogy Volner János és Fülöp Erik került majdnem Fidesz fizetési listára, de miután távoztak a pártból.

A huxitra vonatkozó kérdésre azt felelte Toroczkai, az Európai Uniónak egyre kevésbé van jövője. „Holnap nem lehet kilépni”, mert Magyarország csődbe menne azonnal. Olyan gazdaságpolitika kell, ami nem egy erőltetett iparpolitika, hanem strukturális átalakítás, szerkezeti váltás szükséges. Ha az AfD nyerné a német választásokat, akkor „lehet, hogy kilépteti Németországot”, akkor vége is az EU-nak.

Csalódás lenne, ha a Mi Hazánk nem szerezne EP-mandátumot – jelentette ki végül a pártelnök. A kérdés, ki tud bejutni az EP-be, tud-e harmadik utat képviselni. Magyar Péter az Európai Néppárthoz akar csatlakozni, ami érintett oltásbizniszekben, de ez nem harmadik út, hanem „ugyanaz a globalista politika”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!