IDEA: Többségben vannak azok a fiatalok, akik szerint Orbán politikája kivezetheti az országot az EU-ból

2024. január 5. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Már a decemberi EU csúcs előtt is azok voltak többen a magyar felnőttek között, akik szerint reális esély van arra, hogy az Orbán Viktor által képviselt politika az EU-ból való kilépéshez vezetheti Magyarországot – derül ki az IDEA Intézet tavaly decemberben készített kutatásából.

Az IDEA vizsgálatában arra volt kíváncsi, hogy a magyar felnőtt népesség
tagjai látnak-e arra valódi esélyt, hogy az Orbán Viktor által képviselt politikai irányvonal előbb vagy utóbb „kivezeti” Magyarországot az Európai Unióból. A felmérés még Orbán EU-s költségvetési vétója, illetve Ukrajna EU csatlakozásának megkezdéséről szóló szavazásról való kivonulása előtt készült.

Erős a megosztottság a kérdésben, azonban a felnőttek 44 százaléka gondolta úgy, hogy valós esély van arra, hogy Orbán Viktor politikája az unióból való kilépést eredményezheti a jövőben, miközben 39 százalék látta úgy, hogy ennek nincsen realitása. A megkérdezettek 17 százaléka nem tudta eldönteni a kérdést.

Ennél látványosabb a fiatalok, azaz a 30 év alattiak hozzáállása a kérdéshez: a 30 évnél fiatalabbak több mint fele (54 százalék) látta úgy, hogy az Orbán-kormány politikájának valós eredménye lehet, hogy Magyarország végül kilép majd az Európai Unióból. A nők ezt a végkimenetelt elképzelhetőbbnek (48 százalék) tartják, mint a férfiak (41 százalék).

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

A kérdéssel kapcsolatos vélemények nem függetlenek a politikai
preferenciáktól: a Fidesz–KDNP (23 százalék) és az MSZP (30 százalék) szavazói között vannak kisebbségben azok, akik szerint Orbán politikájában benne van a kilépés kockázata. A többi párt esetében azok alkotnak többséget, akik szerint a magyar kormány politikája magában hordozza a kilépés lehetőségét – írja az intézet.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. november 30. – 2023. december 13. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. Az alkalmazott 1500 fős minta hibahatára,
abban az esetben, ha egy kérdésre mindenki válaszol, ±3-4 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!