Závecz: Magyar Péter a bizonytalanoktól, a Kutyapárttól és a Momentumtól gyűjti szavazóit

2024. április 22. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter és a Tisza Párt Európai Parlamenti listája már bőven a harmadik helyre kúszott fel az rangsorban április első felére, derült ki a Závecz Research április 4–11. között végzett telefonos kutatásából. Magyar Péter EP-listája az összes választókorú között 11%-on áll, a biztos szavazók körében pedig 14%-on. Ezzel egyértelműen megszerezték a harmadik helyet a még mindig stabilan vezető Fidesz (Deutsch Tamás a listavezető) és a Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd-koalícó mögött (Dobrev Klára a listavezető) – a kormánypárt a választókorúak között 25, a biztos szavazóknál 33 százalékon áll, a DK-nál ez a két mutató 18, illetve 26 százalék. A választók között a Mi Hazánk EP-listája 6%-on áll, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt pedig 5-5 százalékon, ugyanez a biztos szavazók között 8,7 és 5 százalék.

Érdekesebb viszont a Závecz-kutatás azon része, amely azt vizsgálta, mely táborokból gyűjti Magyar Péter az EP-szavazóit, ugyanis sokkal inkább az ellenzéktől szerez támogatókat, mintsem a Fidesztől. Ha az aktuális pártpreferenciákat vesszük alapul, amelyben nincsen Magyar Péter pártja felsorolva, akkor indulása esetén a Momentum-szavazók 37%-a szavazna át Magyarra, a Kutyapárttól 22% pártolna el, a többi párttól pedig 4-6% menne át Magyarhoz. A pártnélküliek tizede ment át Magyar Péter mellé.

„Ha Magyar Péter jelenlegi, a népesség 11%-át kitevő táborának összetételét nézzük, akkor annak harmada feltehetően eredeti Magyar Péter hívő, hiszen abból a sorból, ahol ő nem szerepelt, az egyéb pártot választották, és valószínűsíthetjük, hogy zömmel rá gondoltak. Támogatóinak nagyjából harmadát teszik ki a pártnélküliek, közel kéttizedét a Momentumosok, bő egytizedét a Kutyapárt hívei” – áll a Závecz-kutatásban.

Forrás: Závecz Research
Forrás: Závecz Research

A Závecz Research kutatása előtti időszakban készült Republikon-felmérés hasonló arányokat mutatott, akkor a Magyar Péter tábora legnagyobbrészt a Momentum-Kutyapárt kettőstől pártol át.

Ami az általános pártpreferenciákat illeti, a Fidesz a választókorúak között 25, a biztos szavazóknál 34 százalékon áll, második helyen a DK jön 13, illetve 22 százalékkal. A választókorúak között a Momemtum, a Kutyapárt és a Mi Hazánk éri el még az 5 százalékot, a biztos résztvevők között a Mi Hazánk és a Momentum 8, a Kutyapárt 6 százalékon van. A válaszadók 32%-a nevezte magát pártnélkülinek április elején.

Módszertan: A közvélemény-kutatás április 4-11. között készült az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán, telefonos adatfelvételi módszerrel. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!