Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt 23 százalékkal, de a Fideszt nem veszélyezteti

2024. április 24. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

Leginkább az ellenzéki táborból érkeznek Magyar Péter Tisza Pártjának támogatói, de a Fideszből is jöttek választói – derül ki az Iránytű Intézet friss kutatásából. Az Iránytű szerint a teljes (felnőtt) népességen belül a Fidesz–KDNP 27 százalékon áll, ami közel 2,2 millió belföldi szavazónak felel meg. Ez körülbelül 600 ezer fővel kevesebb, mint a 2022-es választásokon megszerzett szavazók száma. A kutatóintézet szerint most

Magyar Péter 13 százalékos népszerűséggel (1-1,05 millió szavazóval) a legerősebb ellenzéki pártot tudhatja magáénak.

A DK–MSZP–Párbeszéd hármas a teljes népesség 5 százalékának támogatottságával bír, míg a Mi Hazánk és a Kutyapárt 3 százalék környékén áll. A bizonytalanok és biztosan nem szavazók 37 százalékon állnak, 7 százalék pedig nem válaszolt.

Ha azokat vesszük, akik pártot tudtak megnevezni, akire biztosan szavaznának is, akkor a Fidesz–KDNP 50 százalékon, a Tisza Párt 26-on, a DK–MSZP–Párbeszéd 10 százalékon áll. Az MKKP (4 százalék), a Momentum (3 százalék) és a Mi Hazánk (3 százalék) a bejutási küszöb alatt vannak, de hibahatáron belül. A Vona Gábor-féle Második Reformkor 2, a Jobbik-Konzervatívok és az egyéb pártok támogatottsága 1-1 százalékra mérhető a pártot választani tudó biztos szavazók körében az Iránytű szerint.

Forrás: Iránytű Intézet
Forrás: Iránytű Intézet

A pártot választani tudók (azok, akik pártot tudtak megnevezni, akire esetleg szavaznának) körében szintén magasan vezet a Fidesz–KDNP, az Iránytű szerint az EP-választáson a voksok csaknem felét (49 százalék) szereznék meg. Magyarék Tisza Pártja a szavazatok közel negyedére (23 százalék) számíthat. Az ötszázalékos küszöböt ezentúl a DK–MSZP–Párbeszéd (8 százalék), a Mi Hazánk (5 százalék) és a Kétfarkú Kutya Párt (5 százalék) éri el.

Sokat merül fel az a kérdés, hogy a Tisza Párt honnan, illetve kitől szívja el a szavazókat. Az Iránytű szerint Magyarék jelenlegi szavazóinak fele (53 százaléka) volt az ellenzéki összefogás szavazója, 13-14 százalékuk a Fideszre szavazott, 3, illetve 4 százalékuk a Mi Hazánkra és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra. 14 százalékuk korábban nem szavazott, 7 százalék pedig nem emlékszik, hogy kire, vagy arra, hogy szavazott-e. Megállapították, hogy körülbelül minden huszadik ember (nagyságrendileg 140 000 fő), aki 2022-ben a Fideszre szavazott, lenne most a Tisza Párt szavazója.

Az Iránytű egy hét eltéréssel két felmérést is készített, amiből látszik: a kormánypárt támogatottsága némileg csökkent a pártot választani tudó biztos szavazók között, de ez hibahatáron belüli. A Tisza viszont egy hét leforgása alatt 6 százalékpontot erősödött a biztos szavazók körében, 20-ról 26 százalékra.

A többi pártnál hibahatáron belüli a változás vagy stagnál, egyedül a Mi Hazánk esett vissza 6-ról 3 százalékra. A Tisza Párt egyébként a teljes népesség adatait tekintve a fiataloknál kiemelkedik a maga 18 százalékával, de a többi négy korcsoportban kiegyensúlyozott (11-13 százalék). Szintén érdekes, hogy az Iránytű Intézet felmérése szerint az iskolai végzettség növekedésével együtt a Tisza támogatottsága jelentősen emelkedik.

Az Iránytű Intézet kutatása április 17–19. között készült, úgynevezett számítógéppel támogatott telefonos interjú (Computer Assisted Telephone Interview) formájában. A kutatást maga az Iránytű Intézet finanszírozta, mintavételük nagysága 1073 fő. A módszertanról azt írták, hogy a feldolgozott adatok nemi és korösszetétel, a legmagasabb iskolai végzettség, illetve a települések jogállása szerinti népességeloszlás alapján tükrözik a választókorú lakosság véleményét. A kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50 százalékos adatra nézve (95 százalékos valószínűséggel) legfeljebb +/- 3,1 százalék, azonban valószínűbb, hogy az eredmények cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50 százaléknál kisebb, valamint 50 százaléknál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!