Győrfi Pál, Kubatov Gábor, Németh Balázs – bemutatjuk, kiket gyűrt le Szentkirályi a Fidesz főpolgármester-jelölti castingjában

Győrfi Pál, Kubatov Gábor, Németh Balázs – bemutatjuk, kiket gyűrt le Szentkirályi a Fidesz főpolgármester-jelölti castingjában
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapokig tartott a találgatás, hogy ki lesz a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a június 9-i önkormányzati választáson. Több mint egy tucatnyi név forgott a nyilvánosságban, jó pár lehetséges jelölt ismertségét és népszerűségét is megmérték a kormánypártok. Az utolsó pillanatig kivártak a bejelentéssel, csak 87 nappal a választás előtt dőlt el, hogy végül Szentkirályi Alexandrát indítják Karácsony Gergely ellen.

Orbán Viktor a decemberi kormányinfón az ATV kérdésére azt mondta: legkésőbb márciusig megnevezik a főpolgármester-jelöltjüket, így nem is kommentálta a nyilvánosságban felmerült neveket. „Ami ezen túl van, az mind budapesti kávéházi legenda” – jegyezte meg a miniszterelnök.

A legutóbbi négy önkormányzati választáson Tarlós István volt a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje (2006-ban csak támogatták, papíron független volt), az ő visszatérése azonban most nem merült fel komolyan. „Elenyésző a valószínűsége” – válaszolta a volt főpolgármester tavaly júniusban a közmédiának adott interjúban, amikor arról kérdezték, van-e esély arra, hogy ringbe szálljon a 2024-es választáson. „Azt hiszem, ezen három ember csodálkozna a leginkább. Először is a feleségem, másodszor Orbán Viktor, harmadszor pedig én magam.”

Tarlós már akkor a korábbi helyettesét, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt ajánlotta Orbánék figyelmébe. „Úgy vélem, más jelölt-jelöltekhez képest, Alexandra az, aki a Fidesz táborát sem osztaná meg, van benne lojalitás, ám céltudatos, saját elképzelései is vannak. A női szolidaritás miatt feltehetően sok hölgy is bizalmat szavazna neki – ha nem is a politikusi terepről” – fogalmazott a volt főpolgármester.

A Republikon meg is mérte tavaly júliusban, hogy milyen esélyei lennének Szentkirályinak Karácsony Gergellyel szemben. A teljes népességen belül 6 százalékpont volt akkor a hátránya a fideszes jelöltnek (42-36), míg a pártválasztóknál 7 százalékponttal előzte a jelenlegi főpolgármester (50-43). A kormányinfón időről időre rákérdeztek Szentkirályinál a lehetséges indulására, amire szinte mindig ugyanaz volt a választ: nem kapott ilyen felkérést és elégedett a jelenlegi munkájával. Mivel nem kezdték el építeni főpolgármester-jelöltnek a kormányszóvivőt, nagyon úgy tűnt, hogy lekerült a napirendről az ő jelölése.

A Fidesz budapesti választmánya múlt csütörtökön kérte fel hivatalosan a kormányszóvivőt, hogy induljon el főpolgármester-jelöltként választáson. Szentkirályi tisztelettel és nagy elszántsággal elfogadta a felkérést, és rögtön gyurcsányozott egy alaposat a Gellért-hegy tetejéről.

„A nemzet fővárosa olyan főpolgármestert érdemel, aki nem a kormány ellen harcol, hanem együttműködik a kormánnyal a budapestiek gyarapodásának érdekében”

– fogalmazott a Fidesz jelöltje a bejelentkező videójában. Az idei választás tétje szerinte, hogy Budapest Gyurcsány érdekei helyett a budapestiek érdekeiről szóljon.

Sokáig mérték Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, a BKK egykori vezetőjének népszerűségét is. Tarlós még egy olyan pletykát is bedobott januárban, hogy Vitézyt közösen indítaná a Fidesz és az LMP, ezt azonban később az érintettek cáfolták. A volt közlekedési államtitkár hónapokon át kérette magát, miközben már az év elején kampányüzemmódba kapcsolt.

A Válasz Online január végén arról írt, hogy Vitézy valójában már eldöntötte az indulását, csak arra vár, hogy a kormánypártok is megnevezzék a saját jelöltjüket. Végül március 19-én, öt nappal Szentkirályi után Vitézy is bejelentette: az LMP és a civil szervezetek jelöltjeként beszáll a versenybe. „Most már teljesen világos, hogy a kormányszóvivő a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Én nem vagyok a Fidesz jelöltje, és nem is leszek az” – mondta a Telexnek adott interjúban, amikor arról kérdeztük, miért várta meg a Fidesz bejelentését.

A 24.hu információi szerint januárban Szentkirályi és Vitézy mellett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetőjének népszerűségét is mérte egy piackutató cég. Arról érdeklődtek a megkérdezetteknél, kire szavaznának, ha Karácsony mellett az LMP által támogatott Vitézy, míg a Fidesz színeiben Szentkirályi vagy Győrfi indulna a júniusi választáson. Felmérték azt is, hogy miként alakulnának az esélyek, ha Szentkirályi, Győrfi vagy Vitézy egyedül állna szemben a jelenlegi főpolgármesterrel. Győrfi ismertségével nem lett volna probléma a kampányban, hiszen húsz éve naponta nyilatkozik a médiában a mentőszolgálat szóvivőjeként, a koronavírus-járvány alatt pedig ő volt a kormányzati Maradj otthon! kampány arca.

Sokáig a befutók között emlegették Ferencz Orsolya fideszes országgyűlési képviselő, űrkutatásért felelős miniszteri biztos, korábbi józsefvárosi önkormányzati képviselő nevét is a Fidesz főpolgármester-jelölti castingjában. A gyanút erősítette, hogy a Fidesz novemberi tisztújító kongresszusán közvetlenül Orbán Viktor jobbján kapott helyett, és a miniszterek, EP-képviselők, polgármesterek mellett ő is felszólalhatott. Kubatov Gábor mellett Ferencz támadta leginkább Karácsonyt.

„Karácsony Gergely olyan, mint a klímaaktivista, aki hozzáragasztja magát az aszfalthoz: semmit nem old meg, viszont legalább akadályozza a normális működést”

– fogalmazott beszédében, ami akkor több elemző figyelmét is felkeltette. A 444 cikke szerint még a megafonos Deák Dániel is arról beszélt a kongresszus szünetében, hogy érdekesnek és meglepőnek találta, hogy Kubatov Gábor és Ferencz Orsolya is kiemelten beszélt Budapestről és Karácsony Gergelyről. Deák nem lepődött volna meg, ha a legesélyesebb jelöltek között lenne a két politikus, és talán már azt nézték, hogy Kubatov és Ferencz közül melyik lenne ideálisabb főpolgármester-jelölt.

„Jaj én nagyon”– mondta alig pár hete a Blikknek Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke, pártigazgatója, országgyűlési képviselője, amikor arról kérdezték, lenne-e főpolgármester. De rögtön hozzátette, hogy nem lesz jelölt. „Én egy külvárosi srác vagyok, ott nevelkedtem fel ennek minden előnyével és nagyon sok hátrányával. A szókimondással és hasonló dolgokkal” – fogalmazott

„Nem vagyok benne biztos hogy engem ebben a városban szívesen látnának.”

Kubatov szerint túl sok indulat van benne Budapest vezetéséhez.

A Fidesz pártigazgatója tavaly márciusban arról beszélt a Mandinernek, hogy több lehetséges jelöltjük is van. „De egy fontos dolgot hadd jegyezzek meg: elegem van a gesztuspolitikusokból, akik a jobboldalról a baloldalnak próbálnak smúzolni. Vannak néhányan a mi politikai közösségünkben, akik próbálnak kiegyezni a balliberálisokkal. De ennek nincs semmi értelme. A másik oldalon ugyanis legfeljebb azt mondják, »jópofa srác vagy«, de úgysem szavaznak rád.”

Az nem derült ki, hogy kire célzott, de a fideszes politikusok közül leginkább Fürjes Balázsra illik a leírás. Fürjes neve ugyancsak felmerült potenciális jelöltként, hiszen korábban a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosaként dolgozott, majd 2018 után a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára volt, és jó pár budapesti nagyberuházás (Puskás Aréna, Duna Aréna, MOME) kötődik a nevéhez. Fürjes azonban időközben sportdiplomáciai feladatot kapott: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó tagja lett.

Még az ellenzéki választók között is népszerűnek számít a XII. kerületben Pokorni Zoltán, aki Fürjes mellett szintén ideális jelölt lehetett volna arra, hogy bővítsék a fideszes tábort. Pokorni 2006 óta a XII. kerület polgármestere, és évek óta távol tartja magát az országos politikától. Már hónapok óta lehetett hallani arról pletykákat, hogy az idei választáson nem indul újra, és felvetődött az is, hogy őt jelölné a Fidesz főpolgármester-jelöltnek. Végül egyik sem lesz, február végén bejelentette, hogy visszavonul a politikától.

Pedig a hegyvidéki polgármester még Tarlós István szerint is majdnem minden feltételnek megfelelne a főpolgármester-jelöltséghez.

„Az ő indítása engem sem lepne meg. De ha így alakul, neki is nagyon nehéz dolga lesz”

– mondta Tarlós, aki szerint Pokorninál egyedül jelentene nehézséget, hogy a külső kerületekben kevésbé ismerik.

Úgy tudjuk, sokan kapacitálták Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét is, hogy induljon el főpolgármester-jelöltként. Nála azonban nehézséget okozott volna, hogy a frakcióvezetés mellett kellett volna kampányolnia, és egy esetlegesen elvesztett választás jelentősen koptatná a renoméját. Kocsis kilenc évig volt Józsefváros polgármestere, évekig vezette a párt budapesti szervezetét is. Ugyancsak felmerült a Kocsishoz köthető Sára Botond főispán neve is jelöltként, aki bő egy évig volt Józsefváros polgármestere, a 2019-es önkormányzati választáson azonban kikapott Pikó Andrástól, majd a 2022-es országgyűlési választáson sem jött össze a győzelem neki a józsefvárosi-ferencvárosi választókerületben.

A kormányközeli Magyar Nemzet még februárban is a potenciális fideszes főpolgármester-jelöltek között emlegette Wintermantel Zsoltot, Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetőjét, volt országgyűlési képviselőt, korábbi újpesti polgármestert. Az elmúlt hónapokban lehetett hallani még Bús Balázs lehetséges jelöléséről is, aki jelenleg a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, de korábban volt országgyűlési képviselő és 13 évig vezette Óbudát. Gulyás Gergely egy novemberi kormányinfón megemlítette az alkalmasnak tartott jelöltek között Láng Zsolt országgyűlési képviselőt, aki korábban a budapesti Fidesz elnöke és 13 évig a II. kerület polgármestere volt.

Tavaly ősszel írtunk arról, hogy felmerült egy politikán kívülről érkező, civil főpolgármester-jelölt is, aki a kormánypárti szavazókon túl szélesebb tábort is meg tudna szólítani. A tavalyi gödi polgármester-választáson bejött ez a modell a Fidesznek, Kammerer Zoltán olimpiai bajnok nagy fölénnyel tudta visszahódítani az ellenzéki várost.

Információink szerint Budapesten

megmérték Gyurta Dániel és Hosszú Katinka népszerűségét is, ám a jelölésük később lekerült az asztalról.

Tavaly bedobta magát Németh Balázs, a köztévé korábbi arca is, akinek a jelöltségét többen is jó ötletnek tartották a Fideszben. Németh az atlétikai világbajnokságot lebonyolító cég vezérigazgatójaként az alkalmasságát azzal igyekezett bizonygatni, hogy mindenhol elmondta: tulajdonképpen egy nagyvállalatot vezet. Tavaly augusztusban ő maga hozta fel, hogy sokan megkérdezik tőle, nem akar-e főpolgármester lenni, és bár állította, nem gondolt még erre, Budapest szerinte megérdemelné, hogy megszervezzék. Pár napja azt mondta, hivatalos és informális megkeresést nem kapott, de miután a sajtóban felmerült a neve, természetesnek tartja, hogy eljátszik az ember a gondolattal. „Az életem nagyobb részét a fővárosban töltöm, amikor kátyúba hajtok vagy szemetet látok az utcán, arra gondolok, hogy lehetne ezt jobban is csinálni. De ez csak játék a gondolatokkal, nem tervezek indulni a főpolgármester-választáson”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!