Fürjes Balázzsal Orbán Viktor lépett be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba

Legfontosabb

2023. október 17. – 10:25

Fürjes Balázzsal Orbán Viktor lépett be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság újonnan megválasztott tagjai, balról a harmadik Fürjes Balázs, középen Thomas Bach, elnök a NOB 141. ülésszakának harmadik napján Mumbaiban 2023. október 17-én – Fotó: Indranil Mukherjee / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben jól érezhető a törekvés a sport és a politika kettéválasztására, amit alátámaszt a politikusok sorozatos távozása is a sportszövetségek éléről, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba (NOB) egy politikust delegál Magyarország: a szervezet a mumbai közgyűlésén tagjai közé választotta Fürjes Balázst. Az állandó tagok, akik közé Fürjes is került, megbízatása korhatáros, ő is 70 éves koráig, vagyis még 19 évig töltheti be ezt a tisztséget.

Fürjessel együtt választották meg a NOB tagjának a perui röplabda legendáját, az olimpiai ezüstérmes Cecilia Villacortát, aki kipróbálta magát a politikában is; az izraeli Európa-bajnok dzsúdóst, Jael Aradot; és Malajzia képviseletében az Oscar-díjas színészt, Michelle Yeoh-t. Németországból Michael Mronz került be a testületbe, akinek ugyancsak elhanyagolható sportmúltja van, elsősorban üzletemberként ismert, tenisztornákat szervezett, és ő volt a korábbi külügyminiszter Guido Westerwelle élettársa.

Fürjes lett a befutó

Az 1894-ben alakult NOB-nak már az alapításkor is volt magyar tagja, Kemény Ferenc, aki a francia Pierre de Coubertin báró barátja volt. Egy hároméves, 1961–1964 közötti periódust leszámítva mindig volt magyar képviselet a szervezetben, 1939 és 1948 között például ifjabb Horthy Miklós töltötte be ezt a szerepet, aki az úszás és a vízilabda elnöki posztját látta el itthon. 1983-tól Schmitt Pál volt a szervezet magyar tagja, aki, mivel 2022-ben betöltötte a nyolcvanadik évét (rá még ez a korhatár vonatkozott), átminősítették a tiszteletbeli tagok közé. Ezzel egyébként ő ugyanúgy részt vehet a szervezet ülésein, de elveszítette szavazati jogát.

A háttérharc már tavaly megindult Schmitt utódlásáért. Először a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulay Zsolt látszott befutónak, de ő a Hungaroring vezetése mellett nem igazán ambicionálta ezt a megbízatást, bár nyilván nem futott volna el, ha végül rá esik a választás. Thomas Bach NOB-elnök a tavaly júniusi magyarországi látogatásakor Orbán Viktor miniszterelnöktől azt kérte, hogy

Magyarország lehetőleg egy nőt és ne politikust jelöljön.

Bach nem először járt Magyarországon, a felcsúti fociakadémiát a pincétől a padlásig megmutatta neki egyszer a kormányfő. A kérés miatt még Novák Katalin köztársasági elnök neve is felmerült, de a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkáé is. Az olimpiai bajnok úszó Gyurta Dániel a NOB sportolói bizottságának tagja nyolc éven át, mégsem adódott reális esélye annak, hogy áttempózzon ebbe a pozícióba. Szilágyi Áron is a nyolcfős sportolói bizottságba kerül majd, ha megválasztják 2024-ben. Idén januárban már tisztult a kép, és Fürjes Balázs lett a befutó, akit mindig is inspirált a sportéletben való érvényesülés.

Amikor a MOB egy rendkívüli ülése után bejelentette, hogy Fürjes Balázs előmenetelét támogatja, az érintett márciusban lemondott a kormányban betöltött tisztségéről. Addig a Miniszterelnökségen volt Gulyás Gergely miniszter helyettese, akivel a mai napig jó a viszonya. (Fürjes egyébként a Miniszterelnökséghez kötődő emailcímét a mai napig használja.)

A Fidesz sporthoz köthető politikusai között kialakult a vélekedés: Orbán fejében az van, hogy Fürjesnél nincs alkalmasabb ember a 2036-os olimpiai rendezés megszerzésére. És persze azt is tudja, hogy Fürjes mindvégig lojális lesz hozzá, hiszen ő juttatta ebbe a pozícióba. Vagyis politikai értelemben önmagát helyezte be a nemzetközi sportélet vérkeringésébe. Ez annyiban nem előzmény nélküli, hogy a fociban a Puskás Akadémia miatt már régóta benne van ebben a bizonyos vérkeringésben, még Sepp Blatter FIFA-elnököt is vendégül látta emiatt.

Már középiskolásként belépett a Fideszbe

Fürjes még gimnazistaként, 1990-ben lett a liberális elveken létrejött Fidesz választmányának tagja, két évig őrizte is ezt a pozíciót. Könnyen kiszámítható, hogy Orbánnal való kapcsolata évtizedeken átívelő. Abba a Németh László Gimnáziumba járt Angyalföldön, ahol Hoffmann Rózsa lett az igazgató akkoriban, és Fürjes már 1988-ban megalapított egy Fideszt támogató csoportot.

Miután elvégezte a jogi egyetemet, és letette a szakvizsgáit, 1999-ben lett a sportminiszterré avanzsáló Deutsch Tamás kabinetfőnöke, akit ugyancsak jól ismert a pártból. 1999 végén leégett a Budapest Sportcsarnok, aminek az újjáépítése kiemelt kormányzati feladattá vált. Ennek lett Fürjes kormánybiztosként a felelőse. A sportot felületesen ismerte, a minisztériumi közegben nem volt túl megnyerő az olykor követelőző stílusa, ezért kölcsönös volt az öröm a távozásakor.

„Az egyetemen Fütyi koma volt a beceneve, a minisztériumban is hívták így. A pártban pedig a Béka”

– mondta egy beszélgetőpartnerünk arról az időszakról. „Egy hazájáért elkötelezett technokrata” – mondta Topolánszky Ákos még 2011-ben ugyanerről az időszakról.

Amikor először merült fel az olimpiarendezés gondolata 2002-ben, és a Fidesz aláírásokat is kezdett gyűjteni a rendezésért, Fürjes a projekt miniszteri biztosa lett. Mivel a Fidesz a 2002-es választásokat elveszítette, az új sportcsarnokot viszont 2003-ban adták át, az MSZP-kormány pár hónapig még alkalmazta, de az átadóünnepségre már nem hívták meg, noha sok munkát rakott bele a tervezéstől a kivitelezésig.

A nem várt választási bukta után a magánszférában helyezkedett el, a Bajnai Gordonhoz köthető Wallis-csoportban kezdett el dolgozni, ingatlanokkal, ingatlanfejlesztéssel foglalkozott. A Wingnél épp a felépített Papp László Sportaréna jelentette neki a referenciát, ez keltette fel az érdeklődést iránta. 2011-ben került vissza a politikai körforgásba, és a nagy ívű fejlesztési projekteket kapta meg Orbántól mint kormánybiztos. Akkoriban derült ki, hogy a felmenői közt ott van a Lánchíd építésekor Magyarországra érkezett egyik skót mérnök unokahúga, Sarah Arnuth. Őt vette ugyanis feleségül Török Pál, a későbbi református püspök, aki Fürjes szépapja.

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a Duna Aréna, a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye helyszínbejárásán 2017. február 21-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a Duna Aréna, a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye helyszínbejárásán 2017. február 21-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

2012-től sok minden épült, aminek a kivitelezéséért ő volt a felelős. Köztük a Duna Aréna, ami a látványtervekben impozáns épületként szerepelt, és belül valóban minden igényt kielégít, de kívülről finoman szólva nem emelte a budapesti látkép színvonalát: egy parkolóház-jellegű, szürke épület lett. Ráadásul az ára hétről hétre emelkedett. Sokat tanult ebből Fürjes, a Puskás Aréna vagy az MVM Dome már esztétikailag is lényegesen jobban sikerült, és nem lehetett arról cikkezni, miként emelkednek folyamatosan a költségek. A sporton kívül a Ludovika megépítésére kifejezetten büszke.

Miután a nagy projektek kezdtek befejeződni, a politika felé fordult, de a 2022-es választáson elbukott egy addig fideszes körzetben, a XII. kerületben. A helyi és az országos politikából így nem vehette ki a részét, ez a kudarc irányította megint a figyelmét a sportdiplomácia felé, ahol óriásléptekkel jutott el mostani megbízatásáig. Ha volt is egy olyan elgondolás a Fideszben, hogy esetleg még főpolgármester-jelölt is lehet, a választókerület elvesztésével ez gyorsan elvérzett.

Fürjes 2019-ben emlékezetesen beszólt a köztévének (egyenesen vállalhatatlannak nevezte), ahol meglehetősen sajátságos interjú született Karácsony Gergellyel. Arról, hogy neki akkor ez szabad volt-e, vagy Rogán Antaltól letolást kapott, megoszlottak a vélemények.

Miért jó NOB-tagnak lenni?

Elsősorban a presztízs miatt. Az öt karika egy névjegyen nagyon jól mutat bizonyos helyeken, nem sok ilyen névjegykártya van a világon: a NOB-nak száz tagja sincs pillanatnyilag.

Havi fizetéssel nem jár ez a munka – bár itt mindjárt pontosítanunk kell magunkat, a NOB-tagok ugyanis, ha a testületet képviselik valahol a világban, 450 dolláros napidíjra számíthatnak. (Ez az összeg sávosan emelkedik.) Mivel a 2032-es ausztráliai olimpia előkészítésében is részt vesz, sokszor napi 450 dollárról beszélünk. Egy kézzelfogható példa: ha Fürjes a 2027-es vizes vb-n, Budapesten úgy jelenik meg a Duna Aréna VIP-jében, mint a NOB tagja, akkor máris ekkora összegre számíthat.

A nem csekély apanázs mellett a mindenkori NOB-tagok kizárólag első osztályon utazhatnak, a kontinentális járatokon máshová nem szólhat a jegyük. A gépeken ez a legdrágább szekció, egy átlagos turistajegynél legalább tízszer drágább.

Emellett az olimpia versenynapjain 24 órán keresztül sofőrszolgálatot kap, oda megy be, ahová csak akar, ha egy magyar delegáció érkezik, előtte olyan kapuk nyílnak meg, amik mások előtt zárva maradnak.

Schmitt vs. Fürjes

Schmitt Pál indulása teljesen más volt, mert mint olimpiai bajnok kezdett el felfelé lépkedni a ranglétrán. (Apró hasonlóság, hogy őt is Indiában választották meg negyven éve.) Emellett ott volt Juan Antonio Samaranch elnök, aki segítette az érvényesülését. A NOB-vezér Samaranch kísérője volt Schmitt 1983-ban, amikor a Budapest Sportcsarnok átadó ünnepségére érkezett, nem utolsósorban azért, mert beszélt spanyolul.

Schmitt a szervezet első alelnöke volt 1995 és 1999 között, később protokollfőnöke, ilyen magasra más magyar diplomata nem jutott. 2002-ben harcba szállt a NOB-elnökségért is, de hat szavazattal zárt. Schmitt fogadtatása is teljesen más volt a testületben, mert a szocialista blokkból érkezett, aki nyelveket beszélt, jó szónok volt, olyan sármmal rendelkezett, amivel akkoriban igen kevesen. Fürjes nem igazán jó szónok. Az egyik sportolói gálán úgy kezdte a Nemzeti Színház színpadán, hogy az a jó beszéd, ami rövid és humoros, erre mondott egy hosszú és humortalan beszédet.

Ezenfelül megosztó személyiség is. Törtet, könyököl, nem ismer megalkuvást – mondták róla forrásaink. Azt is felidézték, hogy még Borkai Zsolt elnöksége (2010-2017) idején rátelepedett a MOB-ra az olimpiai pályázat vezetőjeként, szűkítette a hatáskörét. Tény, hogy Rióban volt egy magyar ház, a város elegáns részén, ahol a MOB-vezetők is csak vendégek voltak, mert a budapesti pályázatért felelős csapat bérelte, Orbánt is ott látták vendégül az utolsó napokban, még az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtt.

„Ha reggel ötkor kapok egy emailt, az szinte biztos, hogy Balázstól jön. A munkabírása viszont élsportolókét idézi”

– dicsérte meg egy bennfentes, aki szerint a munkatempója tényleg egyedi, és a fegyelmezettsége is. Az is előfordult, hogy az egyik közeli munkatársát hajnali négyre rendelte ki a reptérre, és ott beszélték át a következő napok teendőit, mielőtt ő a reggel hatos géppel felszállt.

Személyes tapasztalat a kommunikációjáról, munkatempójáról: a Duna Aréna már készen állt, a kormányközeli sajtónak megmutatták, mire írtam neki, hogy szívesen megnéztem volna én is. Felhívott, és napokon belül Hosszú Katinka vitt végig a létesítményen, amit meg is írtam korábbi munkahelyünkre, az Indexre.

Megaláztatás vs. racionális döntés

A sportéletben két álláspont van. Az egyik szerint rég érte ilyen megaláztatás a magyar sportot, hogy nem egy belsős kapta ezt a nyugdíjas állást. Egy sportoló kisebb hendikeppel indult volna a NOB-ban, mert ismeri a szereplőket, végtére is ugyanabból a világból érkezik. Nem mellékesen Fürjes a vizes sportok nemzetközi vezérkarában (World Aquatics, WA) már megégette magát (átadta a tagságát a vezetőségben Wladár Sándornak), miközben a WA-t vezető kuvaiti Huszein elnökkel éppen a nyáron tárgyalta le Szijjártó Péter, hogy Budapestre költöznek a következő években.

A másik oldal pedig azt mondja, hogy az érdekérvényesítő képessége, az Orbánnal való erős bizalmi kapcsolata sokkal fontosabb minden másnál. Emellett a NOB-ban korántsem mindenki sportoló, sok területet integrál a szervezet, és fontosabb a megfelelő angoltudás és a hatékonyság, aminek a mintapéldája Fürjes. Egyébként sok hazai eseménynél ott volt, az ide érkező delegációkat többször fogadta az egyik főszervezőként, nemcsak a már említett Bachot, hanem az atlétikai szövetség elnökét, Sebastian Coe-t is. (Ha az érdeke úgy kívánta, megváltoztatta az eredeti ülésrendet, hogy mellette lehessen a VIP-ben a vb-n.)

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét Budapesten a Karmelita kolostorban 2022. június 20-án, mellettük Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét Budapesten a Karmelita kolostorban 2022. június 20-án, mellettük Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A magyar nyomulás a sportesemények rendezésére ugyanakkor váltott már ki enyhe ellenszenvet a világban. Itthon ezt úgy interpretálták, hogy Budapest a sport fővárosa. Külföldön viszont irritáló volt, hogy Kazanyhoz és Bakuhoz hasonlóan Budapest mindent akar, mindenre áldoz. Amikor a World Urban Gamest (az utcai sportok legfontosabb eseményét) lemondta Los Angeles, és Budapest megrendezte, néhány sportdiplomata körében Orban Games lett az esemény gúnyneve. Hogy ezt 2019-ben a magyar főváros megrendezhette, abban is elévülhetetlen érdemeket szerzett Fürjes.

Mivel Fürjes nem a sportból jön, egy ideig biztosan idegenül mozog ebben a térben, bár imponált neki a 2016-os riói olimpián, hogy mint a budapesti pályázat vezetőjét mutatták be, és a kapcsolati tőkéjét akkor kezdte megalapozni. Aztán ez a pályázat elvérzett, miután a Fidesz nem vállalta a népszavazást, amire a Momentum összegyűjtötte a megfelelő mennyiségű aláírást.

A 2036-os küldetés

Amikor Fürjes NOB-jelöltsége hivatalossá vált márciusban, akkor még nem lehetett tudni, mely nemzetek aspirálnak a 2036-os olimpiára. Azóta már tudjuk, hogy a lengyelek érdeklődését is felkeltette a rendezés, pláne, hogy egy sokkal kisebb volumenű, de szintén NOB-rendezvényt vendégül láttak idén Krakkó környékén. Ez volt az Európa Játékok. Indonézia, India is fontolgatja a pályázatát, a mostani NOB-ülés megtartása is ennek az előszele.

A sportlétesítmények itthon gombamód szaporodtak, de a reptéri vasút csak nem akar elkészülni, ami nélkül ha nem is válik komolytalanná egy pályázat, előnyt biztos nem jelent. Ahogy korábban írtunk róla, a szállodai szobák alacsony száma egy jól érzékelhető hendikep a reptér mérete mellett. Már Rióban is panaszkodnak a megépülő szállodák kihasználatlansága miatt.

Sokak szerint Budapest mérete nem megfelelő, ezért az olimpia nem több, mint egy álom. Mások azt hangoztatják, ha most lenne össznépi konszenzus, és elsősorban nem sportlétesítmények épülnének, hanem olyan fejlesztések, amik élhetőbbé, vonzóbbá teszik a fővárost, mint például a reptéri vasút vagy HÉV-vonalak összekötése, akkor talán tényleg lenne esély. (Lázár János épp a közelmúltban húzta le pénzhiány miatt a HÉV-ekre szánt összeget.)

A méretbeli aggályokra megoldás lehet más országok bevonása. Miután Párizs a szörföt 16 ezer kilométerre az anyaországtól rendezi meg 2024-ben, a NOB szinte biztosan elnéző lenne, ha a magyar városok mellett akár Szlovákia is beszállna akár csak a kajakszlalomversenyek megrendezésére, vagy Bécs is kaphatna foci- vagy rögbimeccset.

A NOB, úgy tűnik, megértette, hogy a régi pályáztatási koncepció elavult, a visszalépések csak növelik az öt karika amortizációját. Ezért inkább a háttérbeszélgetések után kijelölt városokban hisz. Ezeket a megbeszéléseket kell jól szerveznie Fürjesnek, a lobbitevékenység mozgatórugójának kell lennie. Aztán persze megint más kérdés a magyar gazdaság állapota, de 2036 még roppant messze van, még Orbán is csak 2034-ig tervezett előre.

Az 51 éves Fürjes megválasztása viszont már megtörtént, és kezdheti a munkáját. Biztosak lehetünk benne, hogy vehemens tempóban fog bele. Akik a sportban élnek, kezdhetnek barátkozni a gondolattal, hogy kisebb vagy nagyobb horderejű ügyekben még 19 évig megkerülhetetlen szereplő lesz, ha tetszik nekik a stílusa, ha nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!