Bemutatta a vizes világszövetség, milyen palotát álmodott meg Budapestre

2023. július 25. – 06:18

Bemutatta a vizes világszövetség, milyen palotát álmodott meg Budapestre
A vizes központ látványterve – Forrás: WA

Másolás

Vágólapra másolva

A vizes sportokat tömörítő szövetség, a World Aquatics (WA) kedden Fukuokában tartotta meg a kongresszusát. Ezen a tagság megerősítette a kuvaiti Huszain al-Muszallamot elnöki pozíciójában. A sportvezető 2021 óta tölti be ezt a tisztséget, most nyolc évre kapott bizalmat.

Al-Muszallam az újraválasztása után bemutatta a WA új központját, amit Budapesten építenek fel.

Az impozáns létesítményben lesz két medence, a mű- és toronyugrás mellett a 27 méteres szupertoronyugrás versenyzői is edzési lehetőséget kapnak. Szállodai férőhelyekről is gondoskodtak.

„Az új központban nem az irodák lesznek fókuszban. Minden a sportolókról, a jelenlegi és a jövőbeli sportolóinkról szól majd. Amikor belép valaki az új épület ajtaján, nem az elnöki hivatalt látja, mert az nem fontos. Vizet fog látni. Kiváló képzési lehetőségekkel fog szembesülni. És azt fogja látni, hogy a világ minden tájáról érkező versenyzők ott is lakhatnak, a lehető legközelebb a vízhez” – így indokolta az elnök, miért látja szükségesnek a költözést Svájcból. Nem köszönnek el teljesen a svájci Lausanne-tól, amely 1986 óta otthona a szövetségnek, például az alapítványnak továbbra is ott lesz a székhelye.

A kuvaiti elnök tervét nagy többséggel fogadták el, mindössze három ellenszavazatot kapott. Hogy egészen pontosan hol lesz, azt egyelőre nem jelentették be, de jó eséllyel a XIII. kerületben, az egykori Láng Gépgyár területén. A költségekről sem adtak információkat, illetve hogy milyen finanszírozású lesz az építkezés.

Részletek a prezentációból – Forrás: WA Részletek a prezentációból – Forrás: WA
Részletek a prezentációból – Forrás: WA
Részletek a prezentációból – Forrás: WA

A szerződés ünnepélyes aláírására gyorsan sort is kerítettek, magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látta el kézjegyével. A hétfői Magyar Közlönyben a kormány azt is tudatta, hogy Szijjártó a projektfelelős, a megállapodás szövegét is ő terjeszti majd az Országgyűlés elé.

„Mindig szeretettel látjuk a vizes sportok családját, így volt ez a múltban, és így lesz a
jövőben is – jelentette ki a kongresszus előtt tartott beszédében Szijjártó Péter.

Több ENSZ-szervezet székhelye is Magyarországon van, illik a sorba a World Aquatics Budapestre költözése. Egyébként is a vizes sportok országa vagyunk, egy kis nemzet nagy eredményekkel.”

A kormányzat kész 15 éven át ingyen biztosítani a helyszínt, emellett adókedvezményeket és mentességet nyújtanak a szervezetnek. Az egyeztetések a szükséges infrastrukturális beruházásokról már elkezdődtek.

A politikus kedd reggel érkezett Japánba, al-Muszallamtól az aláírás után megkapta azt a 2022-ben alapított elismerést, amit a vizes sportokért kiemelkedő tevékenységet végző országok kapnak. Szijjártó mellett három egykori olimpiai bajnok (Gyurta Dániel, Madaras Norbert, Wladár Sándor) is ott állt az emelvényen. Wladárt néhány hónapja választották be a WA irányító testületébe. Szijjártó a Magyarország–Egyesült Államok férfi vízilabda negyeddöntőt is megnézi, majd aranyérmet ad át a 200 gyors győztesének.

Huszain al-Muszallam kuvaiti elnök és Szijjártó Péter az aláírás után – Fotó: Derencsényi István / MTI
Huszain al-Muszallam kuvaiti elnök és Szijjártó Péter az aláírás után – Fotó: Derencsényi István / MTI

Wladár Sándor MÚSZ-elnök úgy látja, hogy minden korábbinál több versenyzőnek tudnak a WA égisze alatt segítséget nyújtani az egyetemi tanulmányaihoz
és a felkészüléséhez. Korábbi interjúnkban utalt is arra, hogy most, a vb helyszínén írják alá a megállapodást.

Budapest tíz év alatt három világbajnokságnak ad otthont. 2017-ben volt az első, amikor beugróként a mexikói Guadalajarát helyettesítette, akkora épült fel a Duna Aréna. 2022-ben is a Duna Arénában voltak a küzdelmek, és 2027-ben is a magyar főváros a rendező.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!