Fürjes Balázs lemond a miniszterhelyettességről, ő lehet a NOB következő magyar tagja

2023. március 27. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenleg miniszterhelyettesként, államtitkárként, az idei, hazai rendezésű atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnökeként és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba (NOB) 2032-es brisbane-i nyári olimpia előkészítő bizottságának tagjaként is tevékenykedő Fürjes Balázs lehet a magyar jelölt a NOB-ba, ahol tavaly óta nincsen teljes jogú tagja Magyarországnak.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közleménye szerint hétfőn elnökségi ülést tartott a szervezet, ahol nemcsak az orosz és belarusz sportolók olimpiai részvételének kérdését tekintették át, hanem egy új magyar NOB-tag pályázatát is kezdeményezték. Ez az új tag lehet Fürjes, de az ülésen nem konkrétan a jelöltségéről döntöttek, hanem arról hoztak egyhangú döntést, hogy felkérik Fürjest, nyújtson be pályázatot a NOB-hoz. Erről aztán a NOB saját szabályai szerint hoz majd döntést, ha Fürjes megpályázza a posztot.

Fürjes másfél hónapja javasolt maga helyett mást a FINA vezetőségébe, indoklása szerint azért, mert a fentebb felsorolt munkái mellett ezt a tisztséget már nem tudta vállalni. Ez viszont itt nem okoz majd problémát, a budapesti atlétikai vb ugyanis idén lesz, a tagjelölti pályázatok elbírálása pedig akár éveket is igénybe vehet. Fürjes arról is tájékoztatta az elnökséget, hogy miniszterhelyettesi megbízatásáról lemond, azaz ez sem állhat a jelöltségének útjába.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ahogy azt Gyulay Zsolt, a MOB elnöke március elején a Telexnek adott interjújában elmondta, amikor Schmitt Pál tavaly májusban betöltötte a nyolcvanat, elvesztette a szavazati jogát a testületben, így azóta nincs teljes jogú magyar tagja a NOB-nak. Gyulay ezt nem látja hátránynak, de mint mondta, a párizsi olimpia után van esély arra, hogy bekerüljön valaki Schmitt helyére. Azt is hozzátette akkor, hogy a legmagasabb szinten, kormánykörökben kell eldönteni, hogy ki lehet majd a jelölt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!