Vitézy Dávid bejelentette: elindul főpolgármester-jelöltként

Vitézy Dávid bejelentette: elindul főpolgármester-jelöltként
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vitézy Dávid elindul főpolgármester-jelöltként a júniusi önkormányzati választáson – jelentette be a volt közlekedési államtitkár a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Szerinte Budapesten öt súlyos problémával kell szembenézni.

  • Nincs elég megfizethető lakás és drága az albérlet.
  • Nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból, emiatt van ennyi dugó és emiatt rossz a levegő.
  • Az egészségügyi ellátás színvonala egyre csak romlik, elavultak, lerobbantak a kórházak, rengeteget kell várakozni, és teljes osztályok zárnak be személyzet híján.
  • A közterek nem elég otthonosak, nincs elég zöldfelület és sétálóutca.
  • A körúton túli Budapestet, ahol a budapestiek háromnegyede él, magára hagyták, minden fejlesztési forrás a turistabelvárosba jut.

Vitézy szerint a problémákat eddig azért nem sikerült megoldani, mert a főváros pártpolitikai csatatérré változott, ahol minden ügyet átsző a két politikai oldal háborúja.

„Míg a kormány sorra leállítja a fontos budapesti fejlesztéseket és elvonja a forrásokat, a városvezetés áldozatszerepben tetszeleg és még akkor is tétovázik, amikor minden lehetősége meglenne határozottan előrelépni”

– mondta a videóban. Szerinte a főpolgármester-választás tétje, hogy pártpolitikai csaták helyett lesz-e valódi városfejlesztés Budapesten.

Videójában azt mondta:

„Kész terveink vannak a város további fejlesztésére, új parkokra és közterekre, a hévek és a vasút megújítására, újabb villamosvonalak fejlesztésére, a rozsdaövezetek helyén megfizethető lakások építésére.”

Vitézy már hónapok óta lebegtette az indulását, minden interjújában arról beszélt, hogy bár sokan győzködték, de még nem döntött, és időt kért. Közben viszont médiaturnéra indult, felpörgette a Facebookját, és rendre beleállt a jelenlegi főpolgármesterbe, Karácsony Gergelybe is.

A megtisztelő felkérés

Vitézy neve tavaly nyáron-ősszel előbb a Fidesz lehetséges főpolgármester-jelöltjeként forgott, ő viszont ekkor azt állította, hogy ilyesmi nem merült fel, és egyébként sem gondolkodik azon, hogy lenne-e főpolgármester. A Telexnek még idén januárban is határozottan azt állította, hogy a Fidesz nem kereste meg, még informálisan sem.

A Fidesz után már az merült fel, hogy az LMP tárgyal vele. Ezt aztán tavaly decemberben Vitézy meg is erősítette, a felkérést pedig „megtisztelőnek” nevezte. Akkor arról is beszélt, hogy ez nagyon fajsúlyos döntés, amit nem szeretne elhamarkodni. Azt is mondta, hogy az LMP mellett több civil szervezet és közéletben aktív magánember is megkereste azzal, hogy „örülnének, ha megméretné magát a választáson, és Budapest fejlesztése picit nagyobb lendületet, sokkal világosabb fejlesztői szemléletet kapna, mint ma”.

A képbe végül Tarlós István is belépett. A Fidesz volt főpolgármestere egy interjúban azt állította, úgy hallotta, hogy a kormánypárt és egy ellenzéki párt közös főpolgármester-jelöltet indíthat Budapesten. Tarlós azt is elárulta, hogy ő nem opponálná Vitézy jelölését, de ez nem jelenti azt, hogy javasolja is.

Az LMP erre sietett leszögezni: elképzelhetetlennek tartja, hogy a Fidesszel közös főpolgármester-jelölt indításáról tárgyaljanak. Pár nappal ezelőtt aztán a Fidesz be is jelentette a saját jelöltjét: az eddigi kormányszóvivőt, Szentkirályi Alexandrát.

Vitézynek a fővárosban Szentkirályi mellett a jelenlegi főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel kell megmérkőznie, akinek újrázását a DK–Momentum–MSZP–Párbeszéd támogatja. Közben a Jobbik-Konzervatívok Brenner Kolomant, a Mi Hazánk pedig Grundtner Andrást indítja a választáson.

Úgy kampányolt, hogy szerinte nem kampányolt

Mindeközben Vitézy igyekezett a kormánytól és a fővárosi vezetéstől egyaránt távolságot tartó szakértő képét építeni magáról a médiában.

Naponta osztotta meg a javaslatait arról, hogy szerinte Karácsony Gergelynek mit kéne másképp csinálnia. Megszólalt a Budapest-bérlet megszüntetéséről és a maxi-Dubajról, még nyílt levelet is írt a főpolgármesternek, amiben arra szólította fel, hogy vonja vissza a január közepén bevezetett járatritkítást.

De eközben kormányzati lépések ellen is felszólalt, például fontos budapesti közlekedési beruházások leállítása és Lázár azóta elfogadott beruházási törvénye ellen.

Minderről ő azt állította a Telexnek, hogy az aktívabb közéleti megjelenése nem a választási kampány része, és semmi köze ahhoz, hogy a főpolgármester-jelölti indulását mérlegeli.

Fiatalon magas pozíciók

A most 38 éves Vitézy Dávid már tizenévesen a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnökségi tagjaként rendszeresen nyilatkozott a sajtóban. Az Átlátszó cikke szerint a Fidesz köreiben ekkor az az álláspont uralkodott, hogy bár ígéretes „kádergyerek”, még tanulnia kellene külföldön. Ezt azért mondták rá, mert az anyja, Hankiss Ágnes a Fideszben politizált, egy időben a Fidesz EP-képviselője is volt. Vitézy féltestvére pedig Orbán Viktor unokatestvére. Erről viszont ő azt állította, hogy a családi kapcsolatainak nem volt szerepe a karrierje alakításában.

2006-ban aztán Tarlós István javaslatára választották be a BKV felügyelő-bizottságába, majd Tarlós főpolgármesterré választása után, mindössze 25 évesen lett a a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója. Aztán többször is konfliktusba keveredett Tarlóssal, aki végül 2014-ben menesztette Vitézyt a BKK éléről. Az egykori főpolgármester akkor ironikusan „fiatal, elnyomott zseninek és egyszemélyes ötletgazda legendának” nevezte, akivel „a személyisége miatt lehetetlen együtt dolgozni”.

Később a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatójaként dolgozott, majd a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatójának nevezték ki, ahol a budapesti és agglomerációs városfejlesztési és közlekedési beruházásokért felelt.

2022 májusában már kormányzati pozíciót kapott: közlekedési államtitkár lett. De miután Palkovics László technológiai és ipari miniszter még az év novemberében lemondott, Vitézy is távozott a pozíciójából. A közlekedési terület átkerült Lázár János minisztériumához, ahova ő már nem ment átállamtitkár. Lázár ugyan azt nyilatkozta, hogy hívta Vitézyt, ő maga tagadta, hogy ez történt volna. Ekkortól vált látványossá a konfliktusuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!