Tarlós: Lázár János a bibliai személyiségek szimbolikus sorában néha nem a pontos helyre sorolja magát

2023. november 9. – 10:36

Tarlós: Lázár János a bibliai személyiségek szimbolikus sorában néha nem a pontos helyre sorolja magát
Tarlós István főpolgármester és Pokorni Zoltán a XII. kerület polgármestere beszélget a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városháza dísztermében 2018. január 24-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz felső vezetői valószínűleg már tudják, ki lesz a párt főpolgármester-jelöltje a jövő júniusi önkormányzati választáson. Ha azonban Karácsony Gergely egyedüli ellenzéki jelölt lesz, akkor komoly esélye van az újrázásra – erről beszélt Tarlós István volt főpolgármester a Szabad Európának.

Az elmúlt hónapokban lázasan keresi a főpolgármester-jelöltjét a Fidesz. A nyilvánosságban már Szentkirályi Alexandra, Fürjes Balázs, Vitézy Dávid, Németh Balázs, Kocsis Máté, Pokorni Zoltán, Kubatov Gábor, és Gyurta Dániel világbajok úszó neve is előkerült.

„A felsorolt személyek között azért vannak önjelöltek, sőt olyanok is, akik talán a Fidesz szavazóbázisát is megosztanák. És van egy-két komolyan vehető név is” – mondta a potenciális jelöltekről Tarlós. Többeknél az alacsony ismertség miatt tartja kizártnak, hogy esélyt kapjanak, Kubatov Gábor jelölését pedig egyéb meghatározó megbízatásai miatt inkább szóbeszédnek gondolja.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester viszont majdnem minden feltételnek megfelelne a Fidesz volt főpolgármestere szerint.

„Az ő indítása engem sem lepne meg. De ha így alakul, neki is nagyon nehéz dolga lesz”.

Pokorninál egyedül az lehet a nehézség szerinte, hogy a külső kerületekben kevésbé ismerik.

Tarlós az ellenzéknek is javasolt főpolgármester-jelöltet az interjúban. „Ha az ellenzék a főváros működtetése és fejlesztése szempontjából praktikusan gondolkodna, én a helyükön biztosan Tóth Józsefet indítanám főpolgármesternek. Kiváló polgármester, szuverén személyiség, lát a pályán és ismeri a várost.”

Arról is beszélt, hogy az utóbbi négy év szerinte nem növelte szerinte a főpolgármesteri pozíció tekintélyét. A közgyűlés szerepe sokkal fontosabb lett, mint Demszky vagy az ő ideje alatt. Ezért is akar szerinte a DK többséget szerezni a közgyűlésben, mint ahogy logikusnak tartja azt is, hogy

„a Fidesz a kampányban elsősorban a kerületekre koncentrál majd, itt szerintem jobban is szerepel majd, mint 2019-ben”.

„Budapesten a főpolgármester-választásnál biztosan nem a teljesítmény lesz a döntő, hanem inkább az indulat, az érzelem és az a tudat, hogy a fővárost az ellenzék semmiképp nem akarja még egyszer elveszíteni” – fogalmazott Tarlós. Az uniós és még inkább majd a parlamenti választáson viszont a kormánypárt esélyei sokkal jobbak, mint az ellenzéké.

Karácsonyt az egész interjúban – csakúgy mint az elmúlt években folyamatosan – kritizálta. Szerinte a főpolgármester „rendszerint szimbolikus apróságokkal próbálkozik, nem rosszak, de városvezetői szakmai szempontból szinte jelentéktelenek”. Ma már úgy látja, hogy 2019-ben észszerű lett volna vitáznia Karácsony Gergellyel, csak szerinte a főpolgármester „akkor egyáltalán nem ismerte a várost, sem az ügyeit, még ott tartott, hogy északon kereste Csepelt”.

„Ha akkor előre meghatározott témában, de pláne ha spontán módon leülünk vitatkozni, brutálisan gyengén szerepelt volna. Még a közgyűlésekre, bizottsági ülésekre is alig járt, néha azt sem tudta, miről szavazott. Viszont elengedtem a kampányt, ami az én hibám volt. Ráadásul Karácsony Gergőt sokáig kedveltem, azt hiszem, ő is engem. Amikor főpolgármester voltam, ő pedig a közgyűlés tagja, volt olyan telefonbeszélgetésünk, amikor azt mondta: István, ha újraindulsz, akkor én el sem indulok” – mondta Tarlós.

Lázár Jánosról sincs túl jó véleménnyel a volt főpolgármester. Akármilyen tehetséges politikusnak is tartja az építési és közlekedési minisztert, Tarlós szerint

„a bibliai személyiségek szimbolikus sorában néha nem a pontos helyre sorolja magát”.

A volt főpolgármester szerint olyan típusú és súlyú döntéseket nem hozhat meg önállóan Lázár, mint amikor arról beszélt, hogy semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak a hódmezővásárhelyiek, ha Márki-Zay Péterre szavaznak a jövő júniusi választáson. „Az én időmben a főváros ügyeiben is miniszterként nyilatkozott olykor. Aztán a kijelentései nem úgy váltak valóra, ahogy kilátásba helyezte. Megértem az indulatot Hódmezővásárhely esetében, sőt ebből a szempontból igazat is adok neki. Én sem szavaznék Márki-Zayra. Azt azonban, hogy a város azért nem kap pénzt, mert esetleg ő a polgármester, nem valószínű, hogy Lázár János fogja eldönteni. Ezt mindenki tudja. Amennyiben a miniszter úr valóban így nyilatkozott, az egy politikailag éretlen mondat volt. Ilyenekkel hergelni az embereket nem felelős politikushoz méltó, különösen úgy nem, hogy az állítása egyelőre bizonytalan”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!