Gulyás Gergely szerint az emberi életről nem az embernek kell rendelkeznie

2023. november 9. – 13:06

frissítve

Gulyás Gergely szerint az emberi életről nem az embernek kell rendelkeznie
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 9-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Gulyás Gergely szerint a kormány teljesíti az ígéretét: novemberre már biztosan egy számjegyű lesz az infláció, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy már októberben is az volt.
  • A kormány szerint Ukrajna nem teljesíti az EU-s csatlakozási tárgyalásokhoz szükséges feltételeket, a háború előtt sem teljesítette, és azóta sem közeledett ehhez.
  • A Fidesz parlamenti frakciója a jövő kedden nyújtja be a szuverenitásvédelminek nevezett törvény tervezetét.
  • Gulyás Gergely a kórházi fertőzésekről azt mondta, hogy megfelelő statisztikát kell készíteni, így lehet hiteles képet kapni.
  • Gulyás Gergely szerint csak annyi vendégmunkás érkezhet majd Magyarországra, ahány betöltetlen állás van. „Magyar munkahelyen amíg van magyar munkaerő, addig azt nekik kell betölteni” – mondta.
  • Kibernyomozói hálózatot hozott létre a kormány a gyakoribbá váló online csalások, visszaélések miatt.
  • Gulyás Gergely Karsai Dániel ellenkeresetéről azt mondta, hogy a kormány álláspontja, hogy az emberi életről nem az embernek kell döntenie. A miniszter később jobbulást kívánt Karsainak, hozzátette: „bízzunk a csodában”.
  • „Ameddig a svédeknek ez nem fontos, addig nekünk sem” – mondta a miniszter a svédek NATO-csatlakozásáról. Az nem derült ki, hogy miből vonta le ezt a következtetést.
  • Továbbra is nyitott kérdés, hogy ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje Budapesten. Gulyás szerint sok olyan politikus van a Fideszben, aki bizonyított Budapesten, itt Fürjes Balázst, Láng Zsoltot és Wintermantel Zsoltot említette.

Gulyás Gergelyék nevében is köszönjük a figyelmet!

Gulyás Gergely nem tud arról, hogy halasztást kértünk volna az Európai Bizottságtól, mert Magyarország nem tudja teljesíteni hulladékhasznosítási célszámokat.

„Az Energiaügyi Minisztériumban már készül a beadvány, amely a hasznosítási célszámokra kér derogációt az Európai Uniótól. Forrásunk szerint a jelenlegi állás „2030-ra sem fogjuk elérni a 2025-ös célokat” – írta a Szabad Európa. A hazai menetrendet tartalmazó Országos Hulladékgazdálkodási Terv 2021–2027 szakmai anyaga szerint a települési hulladék újrahasználatra való előkészítésére és újrafeldolgozására 2025-re 55, míg 2030-ra 60 százalékos arányt vállalt a magyar kormány.

Egyes statisztikák szerint a legtöbb európai uniós országhoz képest jól állunk a kórházakban terjedő fertőzések terén, a kormánypárti politikusok rendre ezzel söprik le a problémát. A Direkt36 oknyomozása megállapíttotta erről a statisztikáról, hogy félrevezető, mert a magyar kórházak kevés tesztet végeznek. A Telex kérdésére Gulyás azt mondta, hogy ismeri ezt a statisztikát, és ha módszertani probléma van, akkor annak megfelelő statisztikát kell készíteni, mert így lehet hiteles képet kapni.

Gulyás a Telex kérdésre azt mondta, amennyiben egy kiállításról vita van, akkor elsősorban az intézményvezető tud dönteni, utána jön csak az illetékes minisztérium. Gulyás azzal kapcsolatban nem akart állást foglalni, hogy L. Simon László hibázott-e, mert ő nem látta a vitatott képet. A miniszter szerint Csák János miniszter azért járt el helyesen a kérdésben, mert ő ismeri.

A Telex arról kérdezte Gulyást, hogy mit jelent az, hogy az online banki csalásból származó pénzek Ukrajnában kötnek ki? Azt tudjuk, hogy ukrán bankszámlákra kerültek ezek a pénzek, ez ténykérdés, mondta Gulyás. A hatóságok már leszűrték a következtetést, de ezt még korai nyilvánosságra hozni.

A miniszter szerint Robert Fico szlovák miniszterelnök bejelentése, miszerint nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának, jelenheti a szlovák–magyar kapcsolatok erősítését a V4-en belül. De annak örül a legjobban a kormány, hogy olyan partnerük lett, akik „józanul gondolkodnak” a migráció kérdéséről.

Az idegenrendészeti törvényben szabályozzák majd a vendégmunkások foglalkoztatását. A munkaerőt közvetítő és kölcsönző cégek működésére vonatkozó új szabályozás várhatóan szigorúbb lesz a mostaninál.

A kormány október elején hirtelen visszavonta a vendégmunkástörvényét, ami még életbe sem lépett. Ebben az szerepelt, hogy vendégmunkások fél évtől két évig terjedő időtartamra érkezhettek volna az országba, amit még egy évvel lehetett volna meghosszabbítani. A törvény viszont tiltotta volna a letelepedést és a vendégmunkások családegyesítését is.

Az mfor.hu kérdésére Gulyás elmondta, hogy az e-szavazás nem lesz része a digitális állampolgárságnak, de elvi alapon egyébként is ellenezné.

Gulyás Gergelyt a Hvg arról kérdezte, hogy mit üzen Karsai Dánielnek. A miniszter először azt mondta, hogy nem ismeri, ezért nem üzen neki semmit. Majd hozzátette: „Természetesen jobbulást kívánok, ez magától értetődő. A lehető leghosszabb ideig, a lehető legjobb kondíciót kívánom, mindig bízzunk a csodában”.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Nem látta a botrányt kiváltó képeket, de mérsékelt az érdeklődése, válaszolta Gulyás a 24.hu kérdésére. Az új igazgató feladata lesz, hogy jövőre úgy szervezzék meg a World Press Photo-kiállítást, hogy az összhangban legyen a gyermekvédelminek mondott törvénnyel. Nem látta még, hogy a kormány részéről bárki köszönetet mondott volna Dúró Dórának.

A miniszter azzal kapcsolatban, hogy kormányközeli médiumok fő tartalomfelelősei előző héten a Karmelitában jártak azt mondta, hogy az egy törvénnyel kapcsolatos háttérbeszélgetés lehetett, de nem tudja, miről volt szó pontosan. „Nem vagyok portás, nem tudom, miért járnak adott emberek a Karmelitába, jönnek liberális újságírók, jönnek konzervatív újságírók is” – mondta.

Hozzátette: még az is lehet, hogy „szerelem szövődött” egy Karmelitában dolgozó és egy újságíró között.

Sem Orbán Viktor sajtófőnöke, sem pedig a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) nem adott arról tájékoztatást, hogy múlt hét kedden mit keresett több kormánypárti médium fő tartalomfelelőse a Karmelitában.

Gulyás Gergely korábban támogatta L. Simon László kinevezését a Nemzeti Múzeum élére. A 444 arra volt kíváncsi, hogy jó döntés volt ez a történtek fényében. A napokban kirúgott L. Simon többek között Gulyásnak mondott köszönetet a kinevezése után.

Gulyás nagyra értékeli L. Simon közéleti tevékenységét, mivel több mint tíz éven keresztül voltak képviselőtársak. Jó szívvel támogatta korábban, jó szívvel támogatja ezentúl is, holnap találkozik vele, mondta Gulyás.

A World Press Photo kiállítást megtekintő Orbán Balázs Gulyás Gergely szerint azért nem vette észre, hogy azzal „probléma van”, mert Orbán „nem hatóság”. Hozzátette: Orbán Balázs 18 éves, ezért ő bemehetett a kiállításra. A miniszter nem tartja kizártnak, hogy Dúró Dórán kívül mástól is érkezett bejelentés a kiállítással kapcsolatban.

Egy uniós javaslat szerint a tagállamoknak is el kéne ismernük az azonos nemű házasok szülői jogait, mit szól ehhez a kormány? – kérdezte a Hír TV. Egyhangú tagállami döntés kell ahhoz, hogy az EP-határozat életbe lépjen, ezért Gulyás szerint „ebből nem lesz semmi”, mivel Magyarország mellett más országok is ellenzik ezt.

Október elején derült ki, hogy a Fidesz–KDNP két képviselője nem engedné, hogy 18 év alattiak energiaitalt vegyenek és igyanak. Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy a kormány már tárgyalt erről, de konkrét döntés egyelőre nem született.

Mikortól lehet újra szélerőműveket telepíteni, koncesszió jöhet ezen a területen is? – kérdezi a hvg.hu. Gondolkodtak a koncesszióról, de tárgyaltak Brüsszellel, és teljes volt az elutasítás, ezért lemondtak erről, pedig a koncesszió lett volna a leghatékonyabb eszköz. A szélerőművekre vonatkozó új szabályozás már nagyjából kész, ennek sarokköveit elfogadták a szerdai kormányülésen. Némi egyeztetésre van még szükség, ez november-december folyamán megtörténhet.

A Fidesz parlamenti frakciója a jövő kedden nyújtja be a szuvernitásvédelminek nevezett törvény tervezetét. Megerősítette, hogy egy Szuverenitásvédelmi Hatóság felállítása is felmerült, az erről szóló javaslatot is a jövő kedden nyújtják majd be. Ez utóbbiról azt mondta, hogy nem rendszabályozni fog hatóságként, ahogy a törvénynek se ez a célja. Ehhez képest legfontosabb szabályként azt emelte ki, hogy a Btk módosításával büntethetővé válik majd az a párt, amelyik külföldről kap pénzügyi támogatást.

Az elmúlt napokban a Telexen több cikkben is jeleztük, mennyire komoly a tétje a Kocsis Máté által szeptemberben bejelentett szuverenitásvédelmi törvénycsomagnak, amivel a Fidesz „borsot akar törni” „a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá.

Az ATV azt kérdezte Gulyástól, hogy ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje Budapesten, kit tart alkalmasnak. Gulyás nagyjából mindenkit alkalmasnak tart, akinek a neve felmerült a nyilvánosságban. Konkrét neveket nem említett, mert „nem akar senkinek jót vagy rosszat.” Sok olyan politikus van a Fideszben, aki bizonyított Budapesten, itt Fürjes Balázst, Láng Zsoltot és Wintermantel Zsoltot említette.

Gulyás Novák Katalin kijelentéséről, miszerint „nem Magyarország lesz az utolsó, aki jóváhagyja a svédek NATO-csatlakozását”, azt mondta, hogy majd akkor lehet döntés a kérdésről, ha az Országgyűlés is úgy akarja. Szerinte amúgy úgy tűnik, hogy a svédeknek ez most nem fontos, és „ameddig a svédeknek ez nem fontos, addig nekünk sem”. Az nem derült ki, hogy miből vonta le ezt a következtetést.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A 21 Kutatóközpont akkumulátorgyárakkal kapcsolatos felmérésével kapcsolatban Gulyás arról beszélt, hogy azt visszafogottsággal kell kezelni. Szerinte ők azt akarják, hogy Magyarországon zöld energia legyen, ehhez pedig szükség van az akkumulátorgyárakra.

Szentkirályi Alexandra a Mandiner kérdésére elmondta, hogy még tartanak a már kivezetett árstoppok miatt indított vizsgálatok, eddig több mint 6 milliárd forint értékben szabtak ki bírságokat. A kötelező akciózás miatt több mint 1200 üzletet és webshopot vizsgáltak, 13 százalékuknál találtak jogsértést, több mint 130 millió forintnyi bírságot róttak ki.

Az üzemanyagok ára annyival nő, amennyivel „Brüsszel meghatározta”, reagált Gulyás egy jövedéki adóra vonatkozó kérdésre. Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazatója arról beszélt előző héten, hogy januárban 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak a jövedékiadó-emelés miatt.

Gulyás Gergely Karsai Dániel ügyével kapcsolatban, illetve azzal, hogy az ügyvéd benyújtotta az ellenkeresetét a kormány visszautasítása után azt mondta, hogy a kormány álláspontja az, hogy az emberi életről nem az embernek kell rendelkezni. „Ez igaz a halálbüntetésre és az eutanáziára is” – mondta.

Az RTL kérdése szerint sokszor nem szaktanárok tartják meg a szakos tanórákat, de a KRÉTA-ban mégis helyettesítésként jelenik meg. Gulyás erre azt mondta, hogy nem helyes, ha összekeverik a helyettesítést és a gyermekfelügyeletet, de szerint az igazgatók meg tudják ítélni, melyik tanár képes megtartani a helyettesítést.

Gulyás hosszasan igyekezett nem megérteni a kérdést, hogy ki kívánja-e vizsgálni az illetékes minisztérium a helyzetet, végül azt mondta, hogy ezt a belügyminisztériumnak kell eldöntenie. A kormány nem adott utasítást arra, hogy a gyermekfelügyeletet is helyettesítésként rögzítsék a nyilvántartásban.

Korábban arról számolt be az RTL Híradója, hogy egy szigetszentmiklósi iskolában hamis adatokat vihetnek fel a KRÉTA-ba a tanárhiány miatt.

Az illetékes tárca még ebben a hónapban nyilvánosságra hozza a csok plusz pontos szabályait, mondta Gulyás. A miniszter támogatja, hogy az ezzel kapcsolatos részletszabályokat lehessen véleményezni, és amennyiben módosítás kell, akkor módosítani fognak.

Gulyás Gergely cáfolta, hogy Orbán Viktor meghívta volna Zelenszkij ukrán elnököt Magyarországra, és a miniszterelnök sem tervez Kijevbe utazni. De „semmi sem elképzelhetetlen”, mondta egy esetleges Zelenszkij látogatásról.

Sok művészeti előadáson, kiállításon jelenik meg a homoszexualitás, mi lesz ezekkel az L. Simon-ügy fényében, érdeklődött az Index. Minden intézményvezető értelmezi a jogszabályt, és annak megfelelően jár el, mondta erre Gulyás. Szerinte az intézményvezetők be tudják tartatni a jogszabályokat, nem a művészetet kell korlátozni. Nem tud olyan intézményvezetőről, aki nem jár el helyesen.

Orbán Balázs államtitkár elmúlt 18 éves, valószínűleg ezért nem találta problémásnak a Nemzeti Múzeumban futó fotókiállítást.

Gulyás nem tud olyan listáról, amely meghatározná, melyik civil szervezet tarthat szexuális felvilágosítást az iskolákban. A miniszter szerint a gyermekvédelminek mondott törvény társadalmi támogatása nagyobb, mint például az uniós csatlakozásé volt.

Mit szól ahhoz, hogy Alex Soros Brüsszelben tárgyalt, ahol szó volt Ukrajna helyzetéről is, kérdezte az Origo Gulyást. A minisztert nem lepte meg a hír, mivel a „háború legnagyobb támogatója a Soros család”. A kormány szerint Európának saját stratégiával kell rendelkezni Ukrajnával kapcsolatban, nem Sorosék mintáját kell követni.

A Magyar Nemzet szerint a német sajtóban olyan információk jelentek meg, miszerint Magyarország az év végéig megkaphatja a visszatartott uniós pénzeket. Gulyásnak nincs ilyesmiről információja, szerinte Brüsszel sikertelenül próbálja zsarolni a kormányt. Konkrétumok és bizonyítékok említése nélkül arra utalt, hogy Ukrajna esetleges uniós csatlakozása miatt tartja vissza az EU a Magyarországnak járó forrásokat. Itt is elmondta, hogy a kormány nem támogatja, hogy Ukrajna megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat.

Az M1 híradója a kiberbűnözésről kérdezte a minisztert: információik szerint ezeknek a pénzeknek a jelentős része Ukrajnába szivároghat át. Gulyás arról beszélt, hogy vannak ezzel kapcsolatos információk: a nyomozásból rendelkezésre álló adatok alapján a telefonos csalás útján összegyűjtött pénz jelentős része Ukrajnába ment, mondta a miniszter.

Kibernyomozói hálózatot hozott létre a kormány a gyakoribbá váló online csalások, visszaélések miatt. 293 fő dolgozik majd a csoportban, hivatasásos nyomozók is dolgoznak benne, mondta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra szerint idén 8 milliárdos kárt okoztak az online csalók.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!