Elfogadhatatlanná nyilváníttatná a kormány Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét

2023. október 24. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány arra kéri a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel alkotmányjogász eutanáziára vonatkozó kérelmét, derül ki abból az ellenkérelemből (hivatalos nevén Észrevételek), amit a kormány határidőre benyújtott a strasbourgi bíróságnak. Erről Karsai Dániel posztolt a Facebook-oldalán, megosztva a 14 oldalas dokumentumot, amit a kormány a bíróságnak benyújtott.

Ennek összegzésében a kormány arra kéri a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak a kérelmet, vagy állapítsa meg, hogy az alkotmányjogász jogai nem sérültek a megadott pontokon. A magyar államot Tallódi Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Főosztályának főosztályvezetője képviseli az ügyben.

Az Észrevételekben Tallódi azt írja, hogy a bíróság a Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben már válaszolt Karsai összes felvetésére.

Karsai Dániel azt írja a Facebook-oldalán, hogy a bíróság kétnaposra bővítette a tárgyalást, szakértőket fog meghallgatni, és két szervezetnek, a Dignitasnak és a European Centre for Law and Justice-nak is megengedte a beavatkozást, azaz írásbeli észrevételek benyújtását.

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A 46 éves alkotmányjogász egy éve még 90 kilós volt, és 40-50 kilométert biciklizett, most nem tud egyedül enni, fürdeni, és a járás is nehezére esik. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A Telexnek azt mondta: a sorstársait akarja képviselni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy döntsön az élete végéről.

A pert egyrészt egy nagyon érdekes szakmai kihívásnak tekinti, másrészt most ez ad értelmet az életének. A tárgyalása november 27-én és 28-án lesz, ha nem nyerne, akkor sem bánná meg, hogy harcol a jogaiért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!