Még életbe sem lépett, de máris visszavonja a kormány a saját vendégmunkástörvényét

2023. október 5. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonja a tavasszal elfogadott vendégmunkástörvényt a kormány – írja a Világgazdaság a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tájékoztatására hivatkozva. A törvény eredetileg november elsejével, azaz néhány hét múlva lépett volna életbe, most azt írják, még ahhoz képest is tovább szigorítják a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat.

A közleményt idéző cikk nem részletezi, hogy mi volt a kormány problémája a saját, vendégmunkások jogi státuszát szabályozó törvényével. Orbán Viktor ugyanis korábban azt mondta, hogy az ő törvényük a legszigorúbb Európában. Most úgy látszik, ez sem volt elég szigorú.

A vendégmunkástörvényt még májusban nyújtották be a parlamentnek, az új szabályozás szerint a vendégmunkások fél évtől két évig terjedő időtartamra érkezhettek volna az országba, amit még egy évvel lehetett volna meghosszabbítani. A törvény viszont tiltotta volna a letelepedést és a vendégmunkások családegyesítését is.

Magyarországon nagyon sokan dolgoznak, (a lakosság körülbelül fele), miközben érdemi munkanélküliség már évek óta nincs. A munkaerőhiány viszont annál nagyobb, a KSH szerint ma körülbelül százezer betöltetlen pozíció van az országban, de Orbán Viktor szerint néhány éven belül félmillió új munkavállalóra lesz szükség. Ennek csak egy töredékét lehet majd magyarokból kitenni, a többségük valószínűleg vendégmunkás lesz.

A vendégmunkások érkezése a kormány újraiparosítási stratégiájával is összefügg: Orbánék szerint az ország úgy tud majd nagyot fejlődni, hogy az akkumulátorgyártás egyik európai központja lesz. Ez az iparág rengeteg képzetlen munkást szív fel, de mivel ennyi ember nem áll rendelkezésre Magyarországon, muszáj a gyárakban vendégmunkásokat is foglalkoztatni.

A vendégmunkások helyzete a magyar politika egyik fontos kérdése is lett, a Mi Hazánk például a cigánybűnözés helyett most már hónapok óta vendégmunkás-bűnözésről beszél, és az ellenük való uszításból remélnek szavazatokat szerezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!