Maximum három évig maradhat egy vendégmunkás Magyarországon

2023. május 17. – 00:01

Másolás

Vágólapra másolva

Még tavasszal szavazni fog az Országgyűlés a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvénytervezetről – erről Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nyilatkozott a Világgazdaságnak. A tervezet kedd este megjelent a parlament honlapján.

Az államtitkár szerint Magyarországon a munkaerőpiaci helyzet kifejezetten jó, a foglalkoztatottság nagyon magas, a munkanélküliség pedig alacsony. (Sőt, súlyos munkaerőhiány van jó pár ágazatban.)

A vendégmunkások alkalmazását szabályozó új javaslatra azért van szükség, mert a közeljövőben sok olyan beruházás érkezik majd az országba, amihez több százezer munkavállalóra lesz szükség.

Czomba szerint amíg van magyar munkavállaló, addig magyarokkal kell betölteni a helyeket, ha nincs szabad magyar munkaerő, akkor először a környező országbelieket veszik számításba, és ha ez sem elegendő, akkor a harmadik országbeliek foglalkoztatása következhet.

Az új jogszabály megkülönbözteti a vendégmunkásokat, nekik könnyebb lesz a munkavállalás, mert a tartózkodási engedéllyel automatikusan megkapják a foglalkoztatási engedélyt is, illetve a harmadik országbeli foglalkoztatottakat. Továbbra is kvóta fogja védeni a magyar dolgozókat: csak olyan számban érkezhetnek majd munkavállalók harmadik országból, amennyit az előre meghatározott kvóta lehetővé tesz.

Ehhez beazonosították a hiányszakmákat is aszerint, hogy mely munkakörökben nem lehet feltölteni a létszámot magyarokkal.

Az még nyitott kérdés, hogy a kvótát milyen számítással határozzák meg. Az eddigi gyakorlat szerint az előző év üres álláshelyeinek havi bontását vették alapul, így éveken át 50-60 ezer főről lehetett beszélni, de ezt szinte sose töltötték fel. Jelenleg egyébként Brazíliából, Mongóliából, a Fülöp-szigetekről és Vietnámból is érkeznek Magyarországra dolgozni, a teljes szám mintegy 80 ezer fő. Csakhogy ebből majdnem hatvan ezren szerb és ukrán állampolgárok – vezette le Czomba.

Az új szabályok nem engedik

  • a vendégmunkások családegyesítését,
  • illetve letelepedését sem,
  • és 2 plusz 1 évben, azaz összességében 3 évben maximálják a lehetséges tartózkodási engedélyek időtartamát is a vendégmunkások számára.

Egy-két éven belül szükség lesz félmillió új munkavállalóra

A magyar gazdaságnak egy-két éven belül szüksége lesz félmillió új munkavállalóra, de ez nagyon sok kérdést vet fel – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara márciusi évnyitó rendezvényén.

Ebben a kérdésben a kormánynak a sarkára kell állnia, és ez nem biztos, hogy tetszeni fog minden vállalatvezetőnek. A gazdasági észszerűség csak az egyik szempont, mert láttuk már pár nyugat-európai ország vendégmunkásokkal megterhelt helyzetét, és e mellett nem mehet el a politika becsukott szemmel. A vendégmunkásokkal kapcsolatban nagyon nagy óvatosságra van szükség szerinte.

Azt a luxust nem engedhetjük meg magunknak, mint ami Nyugat-Európában is van, hogy bizonyos munkaköröket nem hajlandóak elvégezni a „bennszülötek” – vezette le a kormányfő. Nem engedhetünk be ezekbe a munkakörökbe „kényelmi okokból” nagy számban külföldi munkaerőt, mert akkor „anélkül, hogy észrevennénk” kulturálisan „aláaknázzuk” a saját életünket. Ezt nem engedhetjük meg, képesnek kell lennünk arra, hogy még a kényelmetlen munkákat is elvégezze valaki, aki magyar – fejtette ki Orbán.

Ugrásszerűen megnőtt a külföldi vendégmunkások száma Magyarországon

A KSH adatai szerint tavaly 14 százalékkal, 81 ezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma Magyarországon.

A legtöbb, nagyjából 26 ezer munkavállaló Ukrajnából érkezett. Romániából és Szlovákiából egyaránt közel 8 ezren dolgoznak Magyarországon, Kínából pedig több mint 5 ezren érkeztek.

A Fülöp-szigetekről és Indiából érkező vendégmunkások száma is bővült, és bár nagyságrendileg messze elmarad az Európából érkező foglalkoztatottak számától, arányaiban ugrásszerűen megnőtt a Távol-Keletről és Délkelet-Ázsiából érkező vendégmunkások száma: a Fülöp-szigetekről 182 százalékkal, Indiából és Mongóliából pedig harmadával többen érkeztek tavaly, mint 2021-ben.

A KSH adatai szerint 1980 indiai, 1188 Fülöp-szigeteki és 1016 mongol munkavállaló dolgozott tavaly Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!