Hernádi Zsolt: Januárban 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak a jövedékiadó-emelés miatt

2023. november 3. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak – jelentette be Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este.

A kormány nyáron nyújtotta be a 2024-es adócsomagot, ebben szerepelt a benzin és a gázolaj jövedéki adójának növelése. A kormány szerint azért nő meg az üzemanyagok és az energia jövedéki adója, mert EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg ezeket. Az üzemanyag drágulásának okairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az ATV műsorában Hernádi Zsolt azt mondta, az adóemelés miatt januártól 41 forinttal fog emelkedni az üzemanyagok ára. „Ez egy uniós előírás, mindenképp megtörténik, eljött az ideje” – mondta.

Hozzátette, hogy a jövedéki adó még így is a második legalacsonyabb lesz a közép-európai régióban.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatára a kormány október végén úgy döntött, hogy jövőre háromszorosára emelkedhet a visszaigényelhető jövedéki adó literenkénti összege a fuvarozók számára – ennek köszönhetően talán kisebb hatással lesz az üzemanyagárak növekedése az összes olyan termék árára, amit szállítani kell.

A Mol elnöke szerint, ha ismét nagyon alacsonyak lennének a hazai üzemanyagárak, akkor megint beindulna az üzemanyag-turizmus.

„A 2021-es évnél körülbelül 15 százalékkal magasabb a fogyasztás. A tavalyi évhez képest 20 százalékkal viszont alacsonyabb. Na, ez volt a benzinturizmus, és ez az ársapkának volt az eredménye. Tehát 20 százalékkal kevesebb a fogyasztás, mert ennyi volt, amit igazából nem Magyarországon fogyasztottak el. Ezért kérem a kormányt, ne gondolkozzon még egyszer ársapkában, mert hogy még egyszer logisztikailag meg tudjuk oldani, abban korántsem vagyok biztos” – mondta.

Az adásban a Corvinus-botrány is szóba került, Hernádi leszögezte, hogy nem az ő lánya volt az érintett hallgató – erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!