Nem árulják el, mit keresett több kormányközeli médium vezetője is a Karmelitában

2023. november 7. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Sem Orbán Viktor sajtófőnöke, sem pedig a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) nem adott arról tájékoztatást, hogy múlt hét kedden mit keresett több kormánypárti médium fő tartalomfelelőse a Karmelitában – írta a Hvg.hu.

Október 31-én Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a Budai Várnegyedben található, kordonokkal elzárt Színház utcába próbált bemenni, de az ott álló rendőrök ezt nem engedték. Gelencsér egy Facebook-videót is megosztott az akcióról, amelyből kiderült, hogy éppen abban az időben távozott a Karmelitából a fideszes médiaholding, a KESMA több vezetője is, köztük:

  • Bencsik András, a Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztője;
  • Gajdics Ottó, a Szabad Föld című hetilap főszerkesztője;
  • Szajlai Csaba, a Világgazdaság főszerkesztője;
  • Csermely Péter, a Mediaworks vezérigazgató-helyettese;
  • valamint Szalai Vivien, a TV2 hírigazgatója.

A Hvg Havasi Bertalant és a KTK-t is megkereste azzal kapcsolatban, hogy a felsorolt vezetők milyen okból jártak egyszerre a miniszterelnök és a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal munkahelyéül szolgáló Karmelitában. Választ egyik helyről sem kaptak.

Az I. kerületi Színház utcát 2021 novemberében zárták le teljes hosszában. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség erre, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszottak az építkezés nyomai. Mindez azért volt fontos, mert a Színház utca volt az utolsó hely, ahol még érdemben lehetett kérdezni a kormányülésre érkező minisztereket, államtitkárokat.

A Telex újságírói (Fábián Tamás és Szilágyi Máté) a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a rendőrségnél a kordon miatt. A Fővárosi Törvényszék pedig azt mondta ki: szükségtelen és aránytalan volt a rendőrség intézkedése, amikor 2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt a Szájer-botrány után. A Momentum az elmúlt hónapokban több kordonbontó akciót is tartott itt.

Bár a kormány idén augusztusig ragaszkodott hozzá, hogy az építkezés miatt van szükség a kordonokra, Rétvári Bence a kormányból elsőként elismerte, hogy objektumvédelem áll a háttérben. Ezt megelőzően egyébként V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester májusban azt írta Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kérdésére, hogy a védett személyek biztonsága érdekében zárták le a Színház utcát, „ezt a Készenléti Rendőrség jogszabályi felhatalmazás alapján megteheti”.

Az ország leghíresebb kordonjának rövid és páratlan történetéről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!