Gulyás: Ha nem tartják be a szabályokat, akkor be fogjuk záratni az akkugyárakat

2023. augusztus 24. – 10:35

frissítve

Gulyás: Ha nem tartják be a szabályokat, akkor be fogjuk záratni az akkugyárakat
Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. augusztus 24-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Minden idők leglátványosabb tűzijátéka volt Magyarországon augusztus 20-án, és zajlik az atlétikai világbajnokság Budapesten – állapította meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány sikeresnek értékelte a két nagyrendezvényt, Gulyás a főváros együttműködését is megköszönte.
  • Gulyás szerint már akár novemberre, októberre elérhető az egy számjegyű infláció, és a munkahelyek többségén reálbér-emelkedés várható.
  • A miniszter elismerte, hogy a második negyedév magyar gazdasági teljesítménye rendkívül csekély, de azt mondta: a kormány megvárja a harmadik negyedéves adatokat, ezek alapján módosítják majd a költségvetést.
  • Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő úgy látja: az online árfigyelő és a kötelező akciózás is működik. Az online árfigyelő 62 termékkategóriájából 54-ben 6,7 százalékkal csökkentek az árak. Ennek köszönhetően 1,8 százalékkal csökkenhetett az élelmiszer-infláció.
  • A kormány ismét azt kéri az Európai Uniótól, hogy szeptember 16-tól is hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatali tilalmát, mert ez káros lenne a hazai agráriumnak. Az EU-tól eddig nem érkezett érdemi válasz.
  • Szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit jónak látunk – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor augusztus 20-ra miért nem hívta meg az EU-s tagországok vezetőit.
  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nincs tanárhiány, legfeljebb bizonyos szakokon nehéz tanárt találni. Az elmúlt években jelentősen csökkent a gyerekszám, a pedagógusoké kevésbé.
  • Ha nem tartják be a szabályokat, akkor be fogjuk záratni az akkugyárakat, hangoztatta a miniszter. Az ide érkező vendégmunkásoktól tartó települések lakosságának azt mondta: a vendégmunkások csak meghatározott időre érkeznek oda, ahol nincs magyar munkaerő, és egy idő után hazamennek. Ez szerinte teljesen más, mint a kormány által elutasított gazdasági bevándorlás

Szentkirály Alexandra lehetőséget adott egy plusz kérdésre is, majd Gulyás Gergellyel együtt elhagyták a termet.

A kormányinfó végére maradt még egy bizarr párbeszéd a Hvg.hu újságírója, Lengyel Tibor és Gulyás Gergely között. Előbbi az utolsó kérdés után kérdezett még vissza, hogy a miniszter mire gondolt, amikor az imént Prigozsinról beszélt. Egészen pontosan a következő beszélgetés zajlott le:

  • Hvg.hu: Az előbb a Prigozsin-repülőgépbaleset kapcsán azt mondta, hogy nagyon nem lepődött meg, kifejtené, hogy mire gondolt, esetleg műszaki hiba, szabotázs?
  • Gulyás Gergely: Amire önök is.
  • Hvg.hu: Én tudom, hogy én mire gondoltam, de az érdekelne, hogy ön mire gondolt?
  • Gulyás Gergely: Mondom, én is arra.

Az végül senkiről nem derült ki, hogy mire gondolt.

A gazdasági recesszióról és arról, hogy 2,3 százalékos GDP-visszaesést jelentett a KSH, Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormány megvárja a harmadik negyedéves adatokat, ezek alapján módosítják majd a költségvetést. Elismerte, hogy a második negyedév teljesítménye rendkívül csekély, de nem is számítottak arra, hogy nagy változás lesz.

„Azt vártuk, hogy a második negyedévben lesz egy beinduló növekedés, ez folytatódik majd a harmadik és a negyedik negyedévben is.”

A kormány továbbra is reménykedik abban, hogy a 4 százalékos növekedés tartható lesz. „Mi nem látunk nagy bajt a költségvetéssel, a legnehezebb a hiány tartása lesz” – mondta miniszter.

Másodjára kérdezték a minisztert Jevgenyij Prigozsin lezuhant gépéről, és ezúttal annyit sikerült kihúzni belőle, hogy nem lepődött meg rajta. Korábban ugyanezt mondta egyébként Joe Biden amerikai elnök is az esetről.

A balesetet egyelőre sem a Kreml, sem Vlagyimir Putyin elnök nem kommentálta, de az orosz Nyomozati Bizottság azonban közölte, hogy büntetőeljárás keretei között vizsgálják a repülőgép-szerencsétlenség körülményeit. A baleset részleteiről itt olvashat bővebben.

A nyugdíj- és béremelésekről a miniszter nem akart semmit mondani, mert a kormányinfón „döntéseket ismertet”, de elismerte, hogy a kormányülésen szó volt az emelésekről.

Gulyás Gergely visszakérdezett a Hvg.hu kérdésére, mivel nem értette, hogy ki az autokrata az augusztus 20-án Magyarországon járt vezetők közül. A miniszter azt mondta, hogy jövő év második felében Magyarország az EU soros elnöke lesz, ami „lehetőséget ad, hogy másokat is meghívjunk”. Bízik benne, hogy a nyugati országok vezetői is eljönnek majd.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is itt volt, tárgyalt Orbánnal, aztán bejelentette, hogy 120 millió eurós beruházást hajt végre Magyarország ott. Gulyás erről azt mondta, hogy ez nem új, egy ilyen befektetésről tud. Arra, hogy mi az oka annak, hogy miközben a németek kivonultak onnan Dodik állásfoglalásai miatt, mi befektetéseket teszünk ott, Gulyás azt mondta, hogy így lehet, hogy még több pénzt kellene befektetni.

Arról is beszélt, hogy nem számít arra, hogy ott háború vagy bármilyen konfliktus alakulna ki, annak ellenére, hogy Dodik ellen nemrég vádat emeltek, mert a politikus nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit, és az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia. Azt is elmondta, hogy szerinte ezzel Magyarország nem támogatja ezt az álláspontot, és nem akarnak beavatkozni az ottani belügyekbe.

A 880 milliárd forintos alapról, amiből az akkumulátorgyárakat is támogatni fogja a kormány, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ezt a pénzt nem csak akkumulátorgyárakra költik, mert „a kormány befektetéseket támogat”. A miniszter szerint az akkumulátorgyár negatív összefüggésben merül fel, pedig nem a kormány, hanem az EU találta ki, hogy 2030 után nem lehet belső égésű motorokat használni az unióban.

Gulyás azt mondta, hogy itt szeretnék tartani az ideérkezett autóipart, ezért van szükség az akkumulátorgyárakra.

„Magyarországon nagyjából mindenki hasonló beruházástámogatást kap” – tette hozzá.

A munkaerőről, illetve arról, hogy a kormány miért nem olyan munkahelyeket teremt, ami hazavonzza a kivándorolt magyarokat, Gulyás azt mondta, hogy Magyarországon kommunizmus volt, ezért el vannak maradva a bérek a nyugati országokhoz képest, de igyekeznek behozni a lemaradást.

Épülnek az akkugyárak, jönnek is be a vendégmunkások, akik ezeket építik, és ott dolgozni fognak, tavaly 81 ezren jöttek. A legtöbb településen, ahol csak a gyanúja felmerült annak, hogy vendégmunkások fognak megszállni, azonnal konfliktusokat generál ez, ennek kapcsán kérdezte a Telex, hogy mi a kormány üzenete azoknak, akik pánikba esnek ezek miatt. Gulyás szerint sok gyár épül Magyarországon, nem is csak egy iparágban, a többségüket magyarok építik, de vannak vendégmunkások is, ők a magyar, nagyon szigorú szabályozások szerint oda jöhetnek, ahol nincs elég magyar munkaerő.

A normális az, hogy külön épített kis településen dolgoznak a vendégmunkások, aztán hazamennek. Ha az együttélés nem működik, akkor ott a munkáltatónak meg kell oldania ezt.

Arra, hogy korábban Orbán azt mondta, hogy Magyarország nem akar bevándorlóország lenni, a gazdasági bevándorlás is káros és nem akarunk jelentős kulturális háttérbeli eltérést látni Magyarországon, Gulyás azt mondta: ezekkel továbbra is maximálisan egyetértenek, és az intézkedéseik is összhangban vannak ezzel. Hozzátette, hogy a határt megvédjük kerítéssel, ellenőrizetlenül nem lehet bejönni ide, de a vendégmunkások szerinte nem élnek itt hosszú távon, és egyébként is csak olyan munkahelyekre érkeznek meghatározott időre, ellenőrzött munkaerő-közvetítőkön keresztül vendégmunkások, amelyek nincsenek betöltve.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az autóvezetők alkoholfogyasztásával kapcsolatos zéró tolerancia felülvizsgálatáról a miniszter elmondta, hogy nincs ilyen előterjesztés a kormány asztalán. Gulyás elismételte korábbi álláspontját, miszerint Lázár János minisztériuma jól teszi, hogy felülvizsgálja a közlekedési szabályokat, ennek eleme a zéró tolerancia is.

Mint megírtuk: neves borászok évek óta javasolják, hogy enyhítsenek a zéró tolerancián, mivel az ittasan okozott balesetek száma régóta csökken Magyarországon. A belügyminiszter is ellenzi a változtatást.

Az idei turisztikai szezont a miniszter úgy értékelte, hogy 2019 óta ez lesz a legjobb év.

Magyar férfi, aki állítja, hogy Erdoğan biztonsági emberei megverték, ebben az ügyben állítólag eljárás indult, amit Gulyás is így tud. Eközben a férfi azt állítja, hogy őt nem kereste még senki, erre a miniszter azt mondta, hogy nem ő folytatja le az eljárást, és hozzátette, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülés nem keletkezett, így nem tartja ezt a legfontosabb ügynek jelenleg az országban.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy bizonyos kulcsminiszterek nem fognak nyaralni, ez Gulyás szerint azt jelenti, hogy nem nyáron fognak szabadságra menni. Gulyás hozzátette, hogy a kormány tagjai néhány kivételtől eltekintve egyelőre nem nagyon mentek szabadságra, de amúgy szerinte az a helyes, ha az emberek elmennek nyaralni. Azt nem sorolta fel, hogy ki nem volt szabadságon, de ez amúgy szerinte nem is olyan lényeges, hogy ki volt, vagy ki nem.

A több helyen is felmerült újabb vasúti vonalbezárásokról azt mondta Gulyás Gergely, hogy nincs ilyen döntés.

Az ukrán gabonaáramlással kapcsolatban elmondta, hogy a magyar szándékkal kapcsolatban tájékoztatták az országokat. Megismételte, hogy Magyarország visszahozza a korábbi tilalmat, ha az unió nem hosszabbítja meg a saját tilalmát.

Az iváncsai akkugyár esetében arról van szó, hogy veszélyes, mérgező anyagok szabadulhatnak fel, mégis kapott környezethasználati engedélyt, Gulyás szerint azonban a hatóság egyértelműen megtiltja a működést abban az esetben, ha a működés káros vagy nem szabályszerű. Bátonyterenyén fel is függesztették az akkugyár működését ez utóbbi miatt, mint mondta, ha valaki nem tartja be a szabályokat, akkor be fogják záratni a gyárat.

A szabályozó szerv azt az utasítást kapta, hogy ha bármilyen szabálytalanságot tapasztalnak, akkor lépniük kell, egyébként pedig már a sorozatos szabálysértés is elég ahhoz, hogy bezárassanak egy gyárat, nem kell feltétlenül a környezetre veszélyesnek lennie. Azt is elmondta, hogy általában a lehető legszigorúbb szabályokat hozták meg.

Arra a kérdésre, hogy osztja-e a kormány Novák Katalin véleményét, mely szerint a háborúnak a Krím félsziget felszabadításával kell véget érnie, Gulyás azt mondta, hogy mindig is világos álláspontot képviseltek az orosz agresszió kapcsán, annak idején elsők között ítélték el a Krím annexióját, ez nem változott. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem akarat kérdése, hogy a háború a helyzet visszaállításával ér-e véget, általában sajnos

az elmúlt évtizedekben, évszázadokban az volt a jellemző, hogy a nemzetközi jog tiszteletben tartása relatív, mert az erősebb szereplők relativizálják.

Ők az azonnali tűzszünet és béke pártján állnak, a Krím annexiója után jött létre a minszki megállapodás, de annak realitását mindig fel kell mérni, hogy a nemzetközi jog visszaállítására van-e lehetőség, és az ukrán offenzíva szerinte nem sikeres, ezért itt nyilván mérlegelni kell.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gulyás Gergely Pálffy István gyors kirúgásáról azt mondta, hogy a kormány nem avatkozik be abba, hogy egy médium hogyan értékeli munkavállalóit. „Az viszont egyértelmű, hogy a pedofiliát semmilyen formában nem lehet támogatni.”

A kormányinfón Gulyást arról kérdezték, mit szól Márki-Zay Facebook-posztjához, amiben ezt írta: „Tegnap Pálffy Istvánnal beszélgettem, mára kirúgták. Pénteken Gulyás Gergely lesz a beszélgetőpartnerem” (a két politikus pénteken vitázik egymással a tihanyi Tranzit Fesztiválon). Gulyás válasza:

„Mindig örülök, ha a baloldal részéről valami szellemeséggel találkozunk. Örüljünk ennek.”

A Mandiner azt kérdezte, hogy várható-e hasonló bejelentés, mint a zalaegerszegi harckocsigyár. Gulyás erre azt mondta, hogy a várpalotai fejlesztés is elkészül jövőre, tehát folytatódnak a hadiipari beruházások Magyarországon.

Orbán Viktor még nem volt nyaralni, a tervek szerint még ezután fog menni, de Gulyás Gergely kormányszóvivő szerint bizonytalan az egész, mert a kormányfő hajlamos a szabadsága alatt is dolgozni. A jövő heti bledi találkozón mindenesetre nem a miniszterelnök vesz majd részt – mondta Gulyás a kormányinfón.

Prigozsin haláláról azt mondta a miniszter, hogy nincs pluszinformációjuk, ezért nem is tud hivatalos álláspontról beszámolni. Gulyás szerint a történtek vélhetően nem destabilizálják Oroszországot.

Az Erasmus-üggyel kapcsolatban a kormány továbbra is várja az Európai Bizottság álláspontját. A miniszter szerint az EU jobban szereti a másik 26 ország hallgatóit, mint a magyarokat. „Azt gondoltuk, ez a korszak letűnt.”

Arra a kérdésre, hogy az ösztöndíjprogram helyettesítheti-e a pedagógusok béremelését, Gulyás azt mondta, hogy helyettesíteni nem tudja, nyilván segíthet, de ezt semmi nem váltja ki, ezért is kérik a havonta hatmillió forintot kereső baloldali képviselőket, hogy ne akadályozzák a béremelést.

Némileg talán meglepő módon azt is elmondta, hogy amúgy ez az emelés nagyrészt nem brüsszeli pénzből történne, a 88 százalékát a magyar költségvetés állná.

Arra a kérdésre, hogy miként értékeli a kormány a BRICS-konferenciát, és mit szól ahhoz, hogy most csatlakozott Irán, Egyiptom, Szaúd-Arábia és még három kisebb ország, Gulyás elmondta, hogy Argentína, Bolívia is jelezte a csatlakozási szándékát, egyébként meg India, Kína, Brazília és tagja ennek a szerveződésnek, tehát a világ mintegy 40 százalékát teszi ki a csoportosulás. Mint mondta, Magyarország emiatt keresi is a kapcsolatot ezekkel az országokkal, de hozzátette, hogy Oroszország esetében ez nyilván speciális a szankciók miatt.

A TV2 a Száhel-övezetről kérdezte Gulyás Gergelyt, aki azt mondta, hogy az ott zajló események Magyarországot legfeljebb a migráción keresztül érinthetik. A miniszter szerint Európának érdeke, hogy a térségben stabilitás legyen. A „migrációs nyomás” Gulyás szerint fokozódik, augusztusban is ezrek próbáltak átjönni, de a kerítés miatt nem tudtak. A miniszter elmondta, hogy 150 ezer embert állított meg idén a határkerítés.

„A magyar gáztározók szintje jelenleg 88 százalékon áll, ami 219 téli napra lenne elég”

– jelentette be Gulyás. A magyar katonai fejlesztésekről azt mondta, hogy komoly siker, hogy a háború előtt megállapodtak az egyik legnagyobb német hadicéggel. „Ez jó Magyarországnak, Európának és az egész NATO-nak.”

Mit szól ahhoz, hogy a baloldal összehangolt támadást indított minden idők legsikeresebb augusztus 20-i ünnepsége ellen, ami turisztikailag is jelentős, kérdezte az Origo Gulyástól. A miniszter az összehangoltságban még lát hibákat, mert amikor a főpolgármester megtámadja a tűzijátékot, a Momentum pedig számonkéri őt emiatt, akkor ezen még van mit javítani.

Mint mondta, kivételesen egyet is ért a momentumos politikussal, akit nem nevezett meg – de egyébként alighanem Donáth Annáról volt szó –, szerinte is jó, ha meg tudjuk őrizni ezeket az alapvetően politikamentes eseményeket.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Mészáros Lőrincről, illetve jachtjukról azt mondta Gulyás Gergely, hogy fenntartja korábbi nyilatkozatát, miszerint „kisebb hajó, nagyobb szerénység”.

Gulyás azért nem fejtette ki bővebben az álláspontját Pesty László filmrendező, producer nyilatkozatairól, illetve a jachtozásról, mert szerinte korábban már „elég jót mondott”.

Az ATV kérdésére, hogy miért nem kaptak meghívást az EU-s tagországok vezetői az augusztus 20-i ünnepségre, barátunk-e Szlovákia és Lengyelország, Gulyás azt mondta, hogy természetesen Szlovákia és Lengyelország is a szövetségesünk. Hozzátette, hogy örül, hogy itt volt a korábbi osztrák kancellár, és a korábbi szlovén és cseh miniszterelnök, aztán hozzátette, hogy egyébként „szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit jónak látunk”.

Gulyás Gergely a béremelésekről azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz, hogy idén is reálbér-emelkedés legyen, de azt tagadta, hogy további döntések várhatóak lennének ezzel kapcsolatban. „Január 1-jén lesz béremelés, de a kormány csak kisebb hatással van a béremelésekre, mert a többség nem az államnak dolgozik” – mondta. Gulyás szerint több szükséges lépést is megtett a kormány.

Az ATV kérdésére a miniszter elmondta, hogy amennyiben megnézzük a helyzetet, abból azt látszik, hogy az országban nincs tanárhiány. A nyelvtanároknál például vannak nehézségek, de az oktatási kormányzat ezt „igyekszik megoldani”.

„Az nem igaz, hogy ezrek hiányoznának, mert a gyerekek száma csökkent: a tanárok száma nem, vagy kismértékben, a gyerekek száma nagymértékben csökkent”

– mondta. A gyömrői iskola építésének csúszásáról azt mondta, hogy az összes iskola fontos, a kormány azt várja az oktatási kormányzattól, hogy mindenhol rendesen elindulhasson a tanév. „Vannak területek, ahol a népességmozgás miatt nagyobb osztályok vannak, de van ahol az a probléma, hogy a minimum létszámot elérjük” – mondta.

A miniszter a Magyar Nemzet kérdésére ismét elmondta, hogy az atlétikai vb és a tűzijáték lebonyolítása is rendben zajlott. Azt is hozzátette, hogy szerinte nyilvánvaló, hogy az országnak jó, pénzben is megtérülő reklám, hogy a világ harmadik legrangosabb sportversenyének adunk otthont, és mindenki láthatja, beleértve ebbe a sportvezetőket is, hogy ez az egyik legszínvonalasabb atlétikai világbajnokság az elmúlt években.

Azon nem lepődött meg senki, hogy az Átlátszó megírta: a fővárosi önkormányzat kapta a legtöbb pénzt a Soros Alapítványoktól, de azt természetesnek tartja, hogy ha egy önkormányzat kap külföldről pénzt, azzal számoljon el – válaszolta Gulyás Gergely a Magyar Nemzet felkérdezésére. A miniszter úgy tudja, hogy ennek egy része a koronavírus-járvány elleni küzdelemre ment, ami jó, de ettől még nem számoltak el több támogatással sem, ami Gulyás szerint sem őket, sem a „baloldali sajtót” nem zavarja.

Szerinte ez amúgy fölvethet nemzetbiztonsági kockázatokat is, mint mondta, úgy kaptak milliárdos támogatásokat, hogy még mindig nem tudni ezekről részleteket. Minden szabályozás alapja, hogy transzparens legyen, hogy ki, mikor, mire kap pénzt. Reméli, hogy a végére kiderül, hogy kik próbálták megvásárolni a magyar baloldalt.

Az MTVA a fővárosi kerékpársávokról kérdezte Gulyás Gergelyt, aki azt mondta, hogy „a fővárosi autósüldözés újabb fejezetéhez tartozik, ami most történik”. A miniszter szerint most már súlyosabb a helyzet, mert már nemcsak az autósok mindennapjait nehezítik meg, hanem azokét is, akik azzal dolgoznak, vagy épp életet mentenek.

„Az egész egyszerűen felelőtlenség, de még a jogi oldala is vitatható, ha nem fér el egy mentőautó”

– mondta. Gulyás arról beszélt, hogy itt már „a józan ész hiányát” lehet számonkérni.

Az online árfigyelő július 1-jével indult el, az volt a lényege, hogy egy hatékony eszköz legyen a magyar emberek kezében, és árversenyt is tud generálni a boltok között. Szentkirályi Alexandra szerint ez meg is történt, csökkentek az árak, és ennek a szakértők szerint inflációcsökkentő hatása is lehetett. 62 termékkategóriából 54-ben 6,7 százalékkal csökkentek az árak. Ennek köszönhetően 1,8 százalékkal csökkenhetett az élelmiszerinfláció. Újburgonyánál például 46 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető, az elmúlt egy hétben például 17 százalékkal csökkent a körte ára.

A multik szerinte komolyan nyerészkedtek, de az online árfigyelő transzparenciát teremt, az emberek is szívesen használják, 1,2 millió ember látogatta már meg a GVH honlapját az indulás óta.

A kötelező akciózásnál folyamatosan zajlanak a vizsgálatok, keményen betartatják ezeket, tíz hét alatt 722 üzletet vizsgáltak meg, 70 üzletnél találtak kifogást. A leggyakrabban az volt a probléma, hogy nem tüntették fel az árcsökkentést. Öt esetben kellett figyelmeztetni üzleteket, az eljárásokat le fogják folytatni a hatóságok. Ez az eszköz és az online árfigyelő is hatékony eszköz lesz szerintük a kormányzat és az emberek kezében is, amivel rá lehet kényszeríteni a multikat az infláció csökkentésére.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!