Vádat emeltek Orbán boszniai szövetségese, Milorad Dodik ellen

2023. augusztus 11. – 22:11

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelt a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen pénteken, mert a politikus nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit – írja az MTI.

Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg. Ennek értelmében az ország két részből áll: a Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból. A nemzetközi közösség főképviselőjének intézményét is ekkor hozták létre: a megbízottnak joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni. A boszniai szerbek ugyanakkor 2021-ben kijelentették, hogy nem fogadják el Christian Schmidt kinevezését, mert azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá, ahogyan az az elődei esetében történt.

Az ügyészség szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az a hivatalos személy, aki nem tartja be, nem hajtja végre vagy akadályozza a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit, emellett eltiltják a hivatali tevékenységeitől is.

A tavaly októberben ismét megválasztott Milorad Dodik az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia. Bosznia-Hercegovinát három nép alkotja, a bosnyákok, a horvátok és a szerbek. A bosnyákok és a horvátok örömmel csatlakoznának az EU-hoz és a NATO-hoz, a katonai szövetséget a bosnyákok 69, illetve a horvátok 77 százaléka üdvözölné – de a szerbeknek csak a 8 százaléka. Ők inkább elutasítják a nyugati orientációt és alapvetően destabilizálnák Bosznia-Hercegovina jelenlegi működését. Nyugatellenességüket jól mutatja, hogy vezetőjük, Milorad Dodik nemrég ki is tüntette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, de igen jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal is.

„Örülök az újabb találkozásnak Szijjártóval. Ő egy kedves és jó szándékú ember, akivel lehet beszélgetni, ellentétben az amerikaiakkal, akik arrogánsak”

– mondta márciusban Dodik a magyar külügyminiszterrel való találkozás után.

A magyar kormány komoly támogatásokat juttat a boszniai szerbeknek, korábban az Eximbankon keresztül, kiugróan olcsó hitel formájában adott 45 milliárd forintot Dodikéknak. Orbánék boszniai szerb kötődéseiről, illetve a magyar és boszniai szerb üzleti és politikai érdekekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!