Gulyás: A vendégmunkások meghatározott időre, a betöltetlen területekre érkeznek, ami teljesen más, mint a gazdasági bevándorlás

2023. augusztus 24. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Épülnek az akkugyárak, jönnek is be a vendégmunkások, akik ezeket építik, és ott dolgozni fognak, tavaly 81 ezren jöttek. A legtöbb településen, ahol csak a gyanúja felmerült annak, hogy vendégmunkások fognak megszállni, azonnal konfliktusokat generál ez, ennek kapcsán kérdezte a Telex, hogy mi a kormány üzenete azoknak, akik pánikba esnek ezek miatt. Gulyás szerint sok gyár épül Magyarországon, nem is csak egy iparágban, a többségüket magyarok építik, de vannak vendégmunkások is, ők a magyar, nagyon szigorú szabályozások szerint oda jöhetnek, ahol nincs elég magyar munkaerő.

A normális az, hogy külön épített kis településen dolgoznak a vendégmunkások, aztán hazamennek. Ha az együttélés nem működik, akkor ott a munkáltatónak meg kell oldania ezt.

Arra, hogy korábban Orbán azt mondta, hogy Magyarország nem akar bevándorlóország lenni, a gazdasági bevándorlás is káros és nem akarunk jelentős kulturális háttérbeli eltérést látni Magyarországon, Gulyás azt mondta: ezekkel továbbra is maximálisan egyetértenek, és az intézkedéseik is összhangban vannak ezzel. Hozzátette, hogy a határt megvédjük kerítéssel, ellenőrizetlenül nem lehet bejönni ide, de a vendégmunkások szerinte nem élnek itt hosszú távon, és egyébként is csak olyan munkahelyekre érkeznek meghatározott időre, ellenőrzött munkaerő-közvetítőkön keresztül vendégmunkások, amelyek nincsenek betöltve.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!