A miniszterek távoztak, de ugyanúgy tele vannak fideszesekkel az egyetemi kuratóriumok

Legfontosabb

2023. július 27. – 14:31

A miniszterek távoztak, de ugyanúgy tele vannak fideszesekkel az egyetemi kuratóriumok
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átveszi a vármegyeszékhely díszpolgári címét Dézsi Csaba András polgármestertől Győr ünnepi díszközgyűlésén 2023. március 15-én – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely februárban jelentette be, hogy az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszterek lemondanak ottani tisztségükről. A cél, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról. A miniszterek tényleg mentek, de szinte az összes „modellváltó” egyetem kuratóriumában maradt kormánypárti politikus. Ha nem sikerül megegyezni az EU-val, akár 4500 hallgató is kimaradhat a lehetőségből, hogy egy félév erejéig más uniós országban tanuljon.

Februárban az Európai Bizottság nyomására a kormánytagok lemondtak egyetemi kuratóriumi tagságukról, vagy éppen kormányzati pozíciójuktól váltak meg azért, hogy az egyetemek megkaphassák az uniós forrásokat. Az, hogy kik ülnek a távozó miniszterek helyére, sokáig nem volt tisztázott, az új jelölteket nem közvetlenül a lemondás után jelentették be. Nyárra azonban szinte mindenhol lezárultak a „cserék”. Van egyetem, ahova NER-es üzletember érkezett, de ahová nem, ott is bőven maradt kormánypárti politikus.

A kormánytagoknak azért kellett lemondaniuk kuratóriumi tagságukról, mert az Európai Bizottság javaslata szerint a kormányzati szerepük összeférhetetlen az alapítványi pozíciójukkal.

A Tanács – európai bizottsági javaslatra – úgy látta, hogy az alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók.

Miniszterek helyett vezérigazgatók és NER-es üzletemberek

A Corvinus Egyetem kuratóriumában – ahonnan nemrég távozott a rektor – 2020-ig ott ült Csák János jelenlegi kulturális és innovációs miniszter, 2021-ig pedig Martonyi János volt külügyminiszter is. A kuratóriumok átalakításának bejelentéséig tag volt dr. György László is, aki jelenleg kormánybiztosként tevékenykedik. György 2023-ban távozott, helyére Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója érkezett. A gazdasági és jogi ismeretekkel rendelkező Bacsa egyébként „tapasztalt” kurátor, mivel a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumát is erősíti.

Miután Gulyás Gergely tavasszal bejelentette, hogy a minisztereknek távozniuk kell az alapítványi egyetemek kuratóriumából, a legnagyobb mozgás talán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen volt, innen két jelenlegi miniszternek is mennie kellett. Az EU törekvései részben célt értek, mivel nem pártpolitikusok érkeztek a vezetésbe: Éder Tamás és Potori Norbert lettek az új tagok. Éder a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke. Potori Norbert az Agrárközgazdasági Intézet kutatási igazgatója, az MTA Agrárközgazdasági Bizottság választott tagja, szintén nem pártpolitikus.

A veszprémi központú Pannon Egyetem kuratóriumában is volt változás: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter helyére kellett új tagot keresi a testület élére. A miniszter pozíciójába az alapítás óta tag Birkner Zoltán érkezett, aki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke volt. Birknernek nincs közvetlen politikai kötődése azon túl, hogy egy államhoz köthető intézményt vezetett korábban. Az NKFIH vezetőjeként a kutatás-fejlesztési és innovációs ügyek nemzetközi szervezetek előtti kormányzati képviselete volt a dolga – írtuk korábbi cikkünkben.

De bekerült a kuratóriumba Szabadics Zoltán is, aki a K-Monitor adatbázisa szerint a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.-n keresztül rendszeres szereplője az állami közbeszerzéseknek, cége Mészáros Lőrinc rendszeres konzorciumi partnere.

De vannak figyelemre méltó összefonódások más egyetemek esetében is. Az Óbudai Egyetem kuratóriumából Varga Mihály pénzügyminiszternek kellett távoznia, helyére Nagy Zoltán érkezett. Nagy 2013 óta dolgozik a Gránit Bank Zrt.-nél, ahol máig vezérigazgató-helyettes. A Gránit Bank többségét Tiborcz István, a miniszterelnök veje 2021-ben vásárolta meg. Varga távozásával egyébként bár nem egy miniszter, de szintén fideszes politikus vette át a kuratórium vezetését. Az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítvány élén jelenleg Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere van.

Nagy Zoltán, a Gránit Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság tagja átveszi a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől 2014. december 5-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Nagy Zoltán, a Gránit Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság tagja átveszi a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől 2014. december 5-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A győri központú Széchenyi István Egyetem kuratóriumában a politikai karrierjét Győrben kezdő Szijjártó Péter külügyminiszter ült egészen februárig. Helyére Hetzmann Béla került, aki a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Hetzmann-nak nincs pártpolitikai kötődése, azonban a Széchenyi Egyetem alapítványának vezetése így is tele van politikusokkal. A változtatás után is tagja maradt a testületnek Dézsi Csaba András, Győr kormánypárti polgármestere, de ott ül a felügyelőbizottságban a mostanában újra aktívan nyilatkozó Tarlós István is, a kuratórium elnöke pedig maga Palkovics László volt technológiai és ipari miniszter.

Palkovicsot miniszteri távozása után, tavaly decemberben bízták meg az egyetem kuratóriumának vezetésével. Ahogy akkor írtuk: Palkovics érkezése az alig másfél éve érkezett rektor távozását is jelentette.

A Miskolci Egyetem kuratóriumában akár maradhatott is volna Varga Judit, aki februárban még igazságügyi miniszterként távozni kényszerült a kuratóriumból, de néhány hónappal később a miniszteri pozíciójától is megvált. Varga helyére szintén a Mol-csoportból érkezett az úgynevezett váltás: Világi Oszkárt, a cég vezérigazgató-helyettesét nevezték ki. A kuratóriumnak Győrhöz hasonlóan itt is tagja a polgármester, a különbség mindössze annyi, hogy Veres Pál nem fideszes, hanem ellenzéki támogatású politikusként lett a város vezetője 2019-ben.

Ezzel jelenleg Veres az egyetlen pártpolitikus az egész egyetemi alapítványi rendszerben, aki nem a kormánypártok oldaláról érkezett.

A Szegedi Tudományegyetem kuratóriumában februárig a tavaly decemberben, Palkovics László távozását követően minisztériumot kapó Lantos Csaba foglalt helyet. Az ő helyére egy érdekes csere érkezett, vele az EU aligha lehet elégedett: Jászai Gellértet, a NER egyik fő üzletemberét, a 4iG vezérigazgatóját éppen a 4iG–Vodafone-biznisz után ültették be a vezetésbe. A 4iG az utóbbi években mind Magyarországon, mind nemzetközi téren jelentős növekedést produkált: a Vodafone-üzlet előtt felvásárolták a hazai Digit, de a montenegrói Telenort is megvették.

Polgármester, országgyűlési képviselő – maradhat?

Amennyiben valamelyik egyetem kuratóriumába nem NER-hez közeli személy érkezett, vagy nem volt változás, az nem jelenti azt, hogy a vezetésben ne ülnének pártpolitikusok. A Dunaújvárosi Egyetemen megtarthatta elnöki helyét Süli János korábbi miniszter, Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő. Ahogy más egyetemek kuratóriumában, úgy a debreceniben is maradt egy aktív polgármester: a Fidesz–KNDP-s Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere. A Nyíregyházi Egyetemen is tag maradt Kovács Ferenc, aki 2010 óta kormánypárti politikusként vezeti az egyetemnek otthont adó települést.

De szintén ott van az egyik egyetemi kuratóriumban a már említett Cser-Palkovics András (Székesfehérvár), Veress Pál (Miskolc) és Dézsi Csaba András (Győr) is.

A többi egyetem kuratóriumában is akad bőven aktív pártpolitikus, közülük mindenki kormánypárti. Az Állatorvostudományi Egyetemen maradt a volt földművelésügyi miniszter Fazekas Sándor, aki jelenleg is a Fidesz országgyűlési képviselője. A Neumann János Egyetem kuratóriumában továbbra is ott van Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke. A Nyíregyházi Egyetemnek KDNP-s politikusokból jutott: itt tevékenykedik Schanda Tamás, aki jelenleg a KDNP II. kerületi szervezetének elnöke, de Mészáros József is tag, ő a KDNP pártalapítványának az elnöke.

Cser-Palkovics András, az Óbudai Egyetemi Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kovács Levente rektor köszönti Varga Mihály pénzügyminisztert az Óbudai Egyetemen 2023. június 2-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Cser-Palkovics András, az Óbudai Egyetemi Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kovács Levente rektor köszönti Varga Mihály pénzügyminisztert az Óbudai Egyetemen 2023. június 2-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Szegedi Tudományegyetem kuratóriumának Varga Judit távozása után is tagja egy (volt) igazságügyi miniszter: jelenleg is ott ül Trócsányi László, aki a Fidesz EP-képviselője. A Pécsi Tudományegyetemen pedig maga Orbán miniszterelnöki főtanácsadója, az ex-MSZP-s, de ma már KDNP-tag Szili Katalin dolgozik. Szili esetében trükkösen oldották meg, hogy kuratóriumi tag maradhasson: februárban lemondott a miniszterelnöki megbízotti posztjáról, de miniszterelnöki főtanácsadóként tért vissza, így ugyanazok a jogok illetik meg, és ugyanazokat a feladatokat látja el.

Vannak, akik dupláznak is, Csányi a kuratóriumkirály

Három példa is van olyan kuratóriumi tagokra, akik egyszerre két egyetem alapítványának a vezetését is erősítik. A korábban már említett Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, Bacsa György, aki sokáig csak az SZFE alapítványának munkájában vett részt, időközben megérkezett a Corvinusra is. Bacsa egyébként a legjobban kereső cégvezetők top 10-es listáján is szerepel; amennyiben felveszi fizetését a kuratóriumi tagságért is, az további milliókat jelenthet neki.

Úgy néz ki, hogy aki molos, annak két egyetemen is jár a kuratóriumi tagság: Világi Oszkár, a szintén toplistás fizetéssel rendelkező Mol vezérigazgató-helyettes ott ül az SZFE és a Miskolci Egyetem vezetésében is. Az abszolút kuratóriumkirály pedig maga Csányi Sándor OTP-elnök. Csányi egyszerre két kuratóriumnak is az elnöke, egyszerre vezeti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Soproni Egyetem kuratóriumát.

„A kormány mindent teljesített, a Bizottságtól függ, hogy az Erasmus-pénzek mikor érkeznek” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Az EU részéről azonban egyelőre csend van, viszont ha nem sikerül megegyezni, akár 4500 hallgató is kimaradhat a lehetőségből, hogy egy félév erejéig más uniós országban tanuljon. Az egyeztetések a Bizottsággal várhatóan a nyári szünet miatt szeptemberben folytatódhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!