Kormánytagok távoztak, de Mészároshoz és Tiborczhoz kötődő emberek érkeztek az egyetemi kuratóriumokba

2023. március 30. – 05:06

Kormánytagok távoztak, de Mészároshoz és Tiborczhoz kötődő emberek érkeztek az egyetemi kuratóriumokba
Nagy Zoltán, Cser-Palkovics András, Kovács Levente rektor és Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja az Óbudai Egyetem új kuratóriumi tagjainak bemutatóján – Fotó: Óbudai Egyetem

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az Európai Bizottság nyomására a kormánytagok lassan két hónapja lemondtak egyetemi kuratóriumi tagságukról, vagy éppen kormányzati pozíciójuktól váltak meg azért, hogy az egyetemek megkaphassák az uniós forrásokat, felmerülhet a kérdés:

kik lesznek helyettük a kuratóriumok új tagjai?

A legtöbb alapítványnál még nem lehet tudni, kik kerülnek a lemondott tagok helyére, van azonban két egyetem, ahol már bejelentették a személyi változásokat. Az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítvány új tagjai közé Nagy Zoltán, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese került be, a kuratóriumi elnöke pedig a testületben már korábban is helyet foglaló Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere lett. A Pannon Egyetem kuratóriumába bekerült Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. tulajdonosa és Bartus Péter, a Pannon Egyetemért Alapítvány operatív igazgatója is. A kuratórium elnöke itt Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) korábbi elnöke lett, aki már régebb óta tagja a testületnek.

A kormánytagoknak azért kellett lemondaniuk kuratóriumi tagságukról, mert az Európai Bizottság javaslata szerint összeférhetetlen a kormányzati szerepük az egyetemeket fenntartó alapítványi szerepükkel. Az új tagok között is vannak azonban olyanok, akik bár nem közvetlenül, de mégiscsak kötődnek a kormánypárti érdekeltségekhez.

Új emberek és új elnökök a kuratóriumokban

Az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítvány éléről távozott Varga Mihály pénzügyminiszter, az ő helyére érkezett Cser-Palkovics András fideszes polgármester. Cser-Palkovics 2006 és 2014 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt, 2010 óta pedig Székesfehérvár polgármestere. Nagy Zoltán annak a Gránit Banknak a vezérigazgató-helyettese, aminek főtulajdonosa a BDPST Group, vagyis a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége vásárolt meg.

A Pannon Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumában több változás is történt. A korábbi elnök Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter volt, aki az uniós kérésnek eleget téve lemondott a tagságáról. A testület vezetését az a Birkner Zoltán vette át, aki már a kuratórium megalapításakor tag volt. Birkner egyetemi oktatóként és oktatásszervezőként, kutatóként dolgozott. Az talán ennél érdekesebb, hogy a vállalkozói szférában szervezet- és üzletfejlesztéssel, ipari kutatási, termékfejlesztési projektek elősegítésével foglalkozó menedzserként is tevékenykedett. Az általa vezetett Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal élén a kutatás-fejlesztési és innovációs ügyekben képviselte a szervezetet a kormány és az Országgyűlés előtt. Emellett a kutatás-fejlesztési és innovációs ügyek nemzetközi szervezetek előtti kormányzati képviselete is az ő dolga volt.

Szabadics Zoltán – Fotó: Varga György / MTI
Szabadics Zoltán – Fotó: Varga György / MTI

A Pannon Egyetem ötfős kuratóriumába két új ember került be a távozó Navracsics Tibor és a 2022 januárjában elhunyt Gaál Zoltán, korábbi rektor helyére. Az egyik Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. tulajdonosa. A K-Monitor Adatbázisa szerint a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. rendszeres szereplője az állami közbeszerzéseknek. A cég elsősorban önkormányzati, állami vagy magánberuházás keretében vesz részt például szennyvízcsatorna építési és útépítési feladatokban. Szabadics 2016-ban az „Év Agrárembere” kitüntetést vehette át. Az Átlátszó.hu cikke szerint 2019-ben 8 milliárd forint összegű közbeszerzést nyert el. 2019-ben Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapta meg.

Cége Mészáros Lőrinc rendszeres konzorciumi partnere.

Szabadics az elmúlt években az idegenforgalomban szerzett érdekeltségeket, állami támogatással. A kuratórium másik új tagja Bartus Péter, a Pannon Egyetemért Alapítvány operatív igazgatója lett.

Voltak, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásukról mondtak le

Mint a 24.hu megtudta, voltak olyanok, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásukról mondtak le. Így tett:

  • Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott,
  • Guller Zoltán miniszteri biztos
  • és Wáberer György kormánybiztos is.

Így akart tenni Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is, ő azonban végül nem tudott teljesen megválni eddigi feladataitól. A 24.hu információ szerint Szili nem megbízottként, hanem miniszterelnöki főtanácsadóként folytatja tevékenységét, miközben továbbra is a Pécsi Egyetem alapítványának kuratóriumi tagja.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, január 9-én derült ki, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hónappal később, egy február 9-i kormányinfón jelentette be, hogy a miniszterek lemondtak az egyébként nagyon jól fizető kuratóriumi tagságukról. A kormány javaslatcsomagja államtitkári szinttől felfelé nyilvánítaná összeférhetetlennek az egyetemi kuratóriumi tagságot, amit Navracsics Tibor már elküldött Brüsszelbe. A kormány bízik abban, hogy meg tudnak állapodni az unióval, és nyártól jöhetnek az uniós pénzek az Erasmus+ és a Horizont kutatási programokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!