Négyen a kuratóriumi tagságot választották a kormányzati megbízásuk helyett

2023. február 27. – 10:51

Négyen a kuratóriumi tagságot választották a kormányzati megbízásuk helyett
Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító elnöke, a PTE kuratóriumi tagja beszél a PTE Szekszárdi Nemzetközi Tehetségfesztivál „Tiszta Energia – Fenntartható környezet” című rendezvényén a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szekszárdi Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán 2021. október 28-án- Fotó: Kiss Dániel / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely a február 9-ei kormányinfón jelentette be, hogy február 15-ig minden, az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszter lemond ottani tisztségéről, és kijelentette, hogy az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól, miniszteri biztosoktól és kormánybiztosoktól is ezt várják. Négy egyetemi kuratóriumi tag inkább lemondott a kormányzati megbízásáról, hogy megtarthassa kuratóriumi állását – írja a 24.hu.

Az Európai Tanács tavaly decemberben határozott úgy, hogy megtiltják az új uniós kötelezettségvállalásokat a közalapítványoknak és az általuk fenntartott intézményeknek, főként egyetemeknek. Ennek értelmében az alapítványi egyetemek nem kaphatnak uniós forrásokat, így sem az Erasmus, sem a Horizont Európa programhoz nem férhetnek hozzá. Az ügyről itt írtunk bővebben.

Február elején Varga Judit, Varga Mihály, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről, de maradtak magas rangú fideszes politikusok, például polgármesterek, kormánybiztosok és államtitkárok is a kuratóriumokban.

Mint a 24.hu megtudta, voltak olyanok, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásukról mondtak le. Így tett:

  • Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott,
  • Guller Zoltán miniszteri biztos,
  • Szili Katalin miniszterelnöki megbízott
  • és Wáberer György kormánybiztos is.

Bedros J. Róbert, a Szent Imre kórház főigazgatója a Semmelweis Egyetemet fenntartó alapítvány tagja. Bár az alapítvány nem reagált a 24.hu megkeresésére, a lap kiszúrta, hogy bár Bedros neve január végén még szerepelt a miniszterelnöki megbízottak listáján, mostanra eltűnt onnan.

Guller Zoltán, a digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztos a Budapesti Gazdasági Egyetem kuratóriumának elnöke volt. Ő az alapítvány 24.hu-nak adott tájékoztatása szerint kuratóriumi elnökként dolgozik tovább, „miniszteri biztosi pozíciójáról pedig február 14-én lemondott”. „A miniszteri biztosi pozíciót átmenetileg a Digitális Magyarország Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Bodor József tölti be” – írták.

Guller Zoltán – Fotó: Mohai Balázs / MTI
Guller Zoltán – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Guller a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójaként azzal lett ismert, hogy egy személyben döntött százmilliós támogatásokról. Épp február 14-én írtuk meg, hogy a Vodafone Magyarország új vezetésében is helyet kapott.

Szili Katalin neve már sem szerepel már a miniszterelnöki megbízottak között a kormányzati honlapon, pedig január végén még ott volt, sőt február közepén még Moldovában is tett hivatalos látogatást. Szili a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának tagja.

Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumának tagja, és mint kiderült, az is marad. Róla már február 16-án lehetett tudni, hogy megszűnt a kormánybiztosi pozíciója. Miután kiderült, hogy a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST megvásárolta a részvénycsomagját, és ezzel a Waberer's többségi tulajdonosa lett, bejelentette, hogy lemond a Waberer's igazgatósági tagságáról, egy nappal később pedig megjelent egy határozat a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos kinevezésének visszavonásáról.

Volt olyan is, aki a kormányzati pozíciót választotta a kuratóriumi helyett, ilyen volt György László, aki a Budapesti Corvinus Egyetemet működtető alapítványt hagyta ott, hogy kormánybiztos maradhasson. György gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felel a kormányban.

Egy államtitkár és egy helyettes államtitkár továbbra sem mondott le kuratóriumi tagságáról – írja a 24.hu. Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár neve egyelőre a kormany.hu-n és a Soproni Egyetemért Alapítvány, illetve a Dunaújváros Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjainak névsorában is szerepel.

Schmidt Ádám sportügyekért felelős államtitkár esetében a Testnevelési Egyetemért Alapítvány nem reagált a 24.hu megkeresésére, de nem sokkal később eltávolították a nevét a kuratóriumi tagok közül.

Arról, hogy kiket érinthet az összeférhetetlenség, és kik maradhatnak a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!