A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója egy személyben döntött százmilliós támogatásokról

2022. május 25. – 06:30

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert a 24.hu a Magyar Turisztikai Ügynökséggel szemben, két év után így derült ki, hogy a vezérigazgató korábbi nyilatkozatával ellentétben nem egy szakmai grémium, hanem ő maga dönt az egyedi támogatásokról – írja a lap.

A 24.hu két éve írt arról, hogy a Guller Zoltán vezette MTÜ egyedi döntésekre hivatkozva oszt ki több százmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást úgy, hogy a kérelmeket nem nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívásra nyújtják be.

Ezután Guller Zoltán egy interjúban úgy fogalmazott, „ezekben az esetekben is ugyanolyan pályázati dokumentációt várunk, mint egy-egy pályázati kiírásnál, a beérkező igényekről pedig egy szakmai grémium dönt”. A lap szerette volna megtudni, kikből áll a szakmai grémium, akik döntenek a pályázatokról, ám hosszú pereskedés után ugyan megismertek néhány MTÜ-dolgozót, de mint kiderült, a döntést Guller egy személyben hozza meg.

A lap korábban úgy találta, hogy a vissza nem térítendő támogatásokra beadott kérelmeket nem nyilvánosan meghirdetett pályázatokra nyújtották be, és hoz is néhány példát. Balatonboglár fideszes polgármestere, Mészáros Miklós személyesen Guller Zoltánnak írt levelet, hogy támogatást kérjen, de így kapott Zoób Kati divattervező is 800 millió forintot. A lap megkereste a divattervezőt, aki nem tudta megmondani, volt-e pályázati kiírás, csak arra emlékezett, hogy kinyomtatva vitték be az MTÜ-be. Tasnádi László volt III/II-es tiszt 286 millió forint közpénzből építhetett balatoni panziót ilyen támogatással, de az ügynökség a saját tanácsadóinak is osztott pénzt, írják.

A lap felidézi a Válasz Online tavalyi cikkét is, amiben arról írtak, az igénylők fél százaléka kapta a Kisfaludy Program turisztikai támogatásainak kétharmadát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!