Szili Katalin miniszterelnöki megbízottból főtanácsadó lett, miközben megtartotta kuratóriumi tagságát is

2023. március 22. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva


Miután február végén Szili Katalin lemondott a miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, hogy megtarthassa kuratóriumi tagságát, március elején már ki is nevezték miniszterelnöki főtanácsadónak – írja a 24.hu. Ráadásul a hivatalos szereplései alapján a munkaköre se nagyon változott.

Az Európai Tanács a fenntartó alapítványokba ültetett kormánytagok miatt tavaly decemberben úgy határozott, hogy megtiltják az új uniós kötelezettségvállalásokat a közalapítványoknak és az általuk fenntartott intézményeknek, főként egyetemeknek. Az ügyről itt írtunk bővebben.

Gulyás Gergely a február 9-i kormányinfón jelentette be, hogy február 15-ig minden, az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszter lemond ottani tisztségéről, és kijelentette, hogy az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól, miniszteri biztosoktól és kormánybiztosoktól is ezt várják. Február végén mások mellett Szili Katalin is úgy döntött, lemond a miniszterelnöki megbízotti állásáról, és megtartja kuratóriumi tagságát a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Qinqueecclesiensis Alapítványban.

Szili Katalin főtanácsadóként a közszereplései alapján nagyjából ugyanazt csinálja március eleje óta, mint korábban – írja a 24.hu. Miniszterelnöki megbízottként Szili 2015. március 1-je óta a határon túli autonómiaügyekért felelt. Március eleje óta többek között találkozott Pánczél Károly fideszes képviselővel, a nemzeti összetartozás bizottság elnökével, akivel az autonómiatörekvésekről és a csángó–magyar kapcsolatokról egyeztetett; majd Marosvásárhelyre és Pozsonyba is ellátogatott; és az Erdélyi Magyar Szövetség küldöttgyűlésén is bejelentkezett.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszédet mond a székely szabadság napján tartott nagygyűlésen a marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékművénél 2023. március 10-én – Fotó: Kiss Gábor / MTI
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszédet mond a székely szabadság napján tartott nagygyűlésen a marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékművénél 2023. március 10-én – Fotó: Kiss Gábor / MTI

Márciusi szerepléseiről az állami hírügynökség is beszámolt, és minden alkalommal miniszterelnöki főtanácsadóként hivatkozott rá.

A lap kérdéseket küldött a Miniszterelnöki Kabinetirodának Szili Katalin kinevezésével és új feladatkörével kapcsolatban, és kereste a Pécsi Tudományegyetemen keresztül Szili Katalint is, de cikkük megjelenéséig nem kaptak válaszokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!