Hivatalosan is megvásárolta a montenegrói Telenort a 4iG

2021. december 21. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Most már hivatalos, hogy a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG montenegrói leányvállalata megszerezte a Telenor d.o.o. Podgorica, azaz a Telenor Montenegro százszázalékos részvénycsomagját. A tranzakció lezárultáról a Budapesti Értéktőzsde honlapján számoltak be. A hír nem újdonság, hiszen már korábban is lehetett tudni, hogy a vállalat adásvételi megállapodást kötött a PPF Telecom Grouppal a Telenor Montenegro megvásárlásáról, de még meg kellett várni a versenyjogi eljárás lefolytatását.

A közlemény szerint a Telenor Montenegro az ország legjelentősebb mobilszolgáltatója, 2020-ban 44 millió euró árbevételt ért el, 413 ezer előfizetője van. A vállalat 436 saját tulajdonú, a hegyvidéki és üdülőövezeteket is lefedő bázisállomással rendelkezik, Montenegro lakosságának 98 százalékát éri el 4G-alapú mobilszolgáltatásaival.

Ha csak a Telexen megjelent cikkeket nézzük, a NER egyik kedvenc gigacége bő fél év leforgása alatt bámulatos fejlődésen ment keresztül: megvette a Hungaro DigiTel többségét, vásárolt tulajdont drónfejlesztő cégben, kezdeményezte a magyarországi Digi felvásárlását, melynek előkészítése jelenleg is tart, sőt, a cég elnök-vezérigazgatója és nagytulajdonosa, Jászai Gellért egy interjúban azt is elmondta, hogy az űriparba is beszállna. Szintén a 4iG-hez kapcsolódó friss hír, hogy a cég 10,5 milliárdért fejlesztheti a Nébih informatikai rendszerét

Romániában is terjeszkedne a 4iG, november végén jelentették be, hogy végleges adásvételi szerződést kötött a román RCS & RDS konzorciummal a Digi Távközlési Kft. és leányvállalatai megvásárlásáról. Az ügylet a hatósági eljárásokat követően 2022 januárjában zárulhat. A tranzakció értéke 625 millió euró, megközelítőleg 232 milliárd forint.

A 4iG az állammal kötött stratégiai megállapodása értelmében az Antenna Hungária Zrt.-be apportálja majd telekommunikációs érdekeltségeit, amellyel a 4iG többségi tulajdont szerez a vállalatban. A fúzió eredményeként új regionális távközlési holdingvállalat jön majd létre, amelynek hazai érdekeltségei (Antenna Hungária, Digi, Invitel, Invitech, AH Net) a nyugat-balkáni régióban folyamatban lévő akvizícióknak köszönhetően további távközlési vállalatokkal egészülhetnek ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!