A Digi felvásárlása után az űriparba is beszállna a 4iG

2021. április 12. – 17:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Digi megvásárlása csak a kezdő lépés a 4iG számára, mondta a cég elnök-vezérigazgatója és nagytulajdonosa, Jászai Gellért a Portfólión megjelent hétfői interjújában. Eszerint a vállalat nemcsak a távközlésben, de az IT-ban, az űriparban és a kapcsolódó védelmi területeken is erősítené a pozícióit.

Az interjú nyitókérdése rögtön arra vonatkozik, hogy hogyan tudja finanszírozni a 4iG a Digi megszerzését, Jászai erre azt mondta:

„A finanszírozással kapcsolatban határozott elképzelésekkel rendelkezünk, de tőzsdei szabályok miatt ma erről még keveset mondhatok”

– és tényleg nem árult el konkrétumokat. Ugyanakkor arról beszélt, hogy a hosszú távú stratégiai célja a vállalatnak az organikus növekedés fenntartása, arra készülnek, hogy emellett további akvizíciókat is megvalósítanak majd, és osztalékot is képesek lesznek fizetni a részvényeseiknek.

A 4iG jövőbeli terveiről is beszélt az elnök-vezérigazgató, ez alapján az IT és a távközlés mellett „az űriparnak és a kapcsolódó védelmi területeknek” is fontos szereplői szeretnének lenni. A folyamatban lévő és az előkészítés alatt álló akvizícióik Jászai szerint a „holdingosodás” irányába viszik a vállalat stratégiáját. „A fej továbbra is a 4iG, amely a stratégiai irányokat szabja meg, az egyes üzletágainkat pedig szolgáltatások szerinti vállalatcsoportokba szervezzük majd” – mondta az elnök-vezérigazgató, aki szerint ha a megcélzott terülteteken (az IT-ben, a távközlésben és az űriparban, illetve a védelmi iparágban) erős pozíciót tud szerezni a 4iG, akkor

„azt lehet mondani, hogy az adatértéklánc egészét kontrolláljuk. Szerintünk ez a jövő, a három területben a közös pedig az adat, az informatika és a technológia.”

Ahogy arról a Telex korábban már beszámolt, a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS konzorciummal március végén kötött előzetes megállapodást a Digi Csoport magyar érdekeltségeinek megvásárlásáról. Korábban a T-Systems Magyarország megvásárlásával is megpróbálkozott a 4iG, de a megállapodás bejelentése után a 4iG kezdeményezésre a vállalatok visszaléptek az üzlettől. Emiatt később a 4iG ötmillió forintos bírságot kapott a Magyar Nemzeti Banktól.

A tőzsdén jegyzett és az állami informatikai pályázatokon hasító 4iG februárban vette meg a Hungaro DigiTel (HDT) cég többségét. Ahogy arról itt részletesen írtunk, a vállalat ezzel összebútorozott az állami Antenna Hungáriával és így Rogán Antal érdekszférájával, ajtót nyitott a regionális távközlési piac felé, és még külföldi befektetőt is szerzett magának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!