Drónfejlesztő cégben vásárolt tulajdont a 4iG

2021. január 26. – 19:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 4iG Nyrt. adásvételi szerződést kötött az ipari, mezőgazdasági, tudományos és védelmi célú, rotormeghajtású drónok tervezésével, gyártásával foglalkozó Rotors and Cams Zrt. (RaC Zrt.) 24 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlására.

A 4iG szakmai befektetőként jelenik meg a cégben, a tulajdonszerzés célja szoros szakmai együttműködés kialakítása az egyedi pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) informatikai és K+F központú fejlesztésében – közölte a 4iG az MTI-vel kedden.

A 4iG emellett a távérzékelési adatok mesterséges intelligenciával való adatfeldolgozásában, az ipar 4.0 megoldások és az informatikai képalkotás különböző területein is számos stratégiai pontot lát, melyek szinergikus növekedési lehetőséget biztosítanak a társaságok számára – közölték.

A tájékoztatás szerint a RaC a legkorszerűbb technológiai megoldások integrálásával egyedi, optimalizált multirotoros, merevszárnyú és hibrid drónrendszerek fejlesztését, gyártását végzi, valamint drónrendszerek alkalmazásával foglalkozik. A RaC a kis méretű pilóta nélküli légi jármű gyártáshoz szükséges minden hatósági engedéllyel és minőségbiztosítási tanúsítással rendelkezik. A társaság főként a térképészet és térinformatika, ipari diagnosztika területén nyújt kiegészítő szolgáltatásokat. A cég által tervezett és fejlesztett multirotoros drónok polgári és védelmi, valamint tudományos célú felhasználásra is alkalmasak.

A kőbányai központú cég 17 dolgozót foglalkoztat, tavalyi árbevétele eléri a 4,3 milliárd forintot. A vállalat fejlesztési és gyártási tevékenysége során több hazai kutatóhellyel, illetve hazai és külföldi szakmai partnerrel működik együtt. A 4iG 33,5 milliárd forint konszolidált értékesítési árbevételt ért el tavaly az első háromnegyedévben, 34 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, adózott eredménye 11 százalékkal, 1,87 milliárd forintra nőtt.

4iG: a kormányzati informatikai tenderek koronázatlan királya

Tavaly júliusban a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába tartozó Opus Global, valamint szintén a felcsúti milliárdoshoz köthető Konzum PE magántőkealap kiszállt a kormányzati informatikai tenderek koronázatlan királyából, a szintén tőzsdén jegyzett 4iG-ből, írta a Forbes.hu. Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója távolabb lépett ezzel a Mészáros-birodalomtól.

A 4iG a Mészáros-Jászai tandem megjelenése óta sorra nyeri el a nagy kormányzati tendereket, javarészt a közbeszerzéseknek köszönhetően látványos növekedésnek indult a cég. Jászai fontos embere volt Mészárosnak, ő vezényelte le a két tőzsdei befektetési cég, az Opus és a Konzum összeolvadását, vagyis fontos bizalmi posztot töltött be a Mészáros-birodalomban, majd a 4iG-n keresztül megkezdte a szétválást korábbi üzlettársától, tette hozzá a lap.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!