Szombaton újra az Andrássyn vonul a Budapest Pride

2023. július 15. – 07:11

Szombaton újra az Andrássyn vonul a Budapest Pride
Résztvevők a 2021-es felvonuláson – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton tartják a 28. Budapest Pride-felvonulást. Mivel idén a Mi Hazánk Mozgalomnak nem sikerült a menet elől lefoglalni az Andrássy utat, ezért a Pride útvonala így néz ki:

  • A gyülekező délután 14 órától a Vajdahunyad váránál lesz,
  • a felvonulók 15 órától végigmennek az Andrássy úton az Oktogonig,
  • majd a Teréz körúton a Király utcáig, azon végig a Felsőerdősor utcáig,
  • a Kodály köröndöt érintve visszamennek az Andrássy útra, a Hősök tere irányába,
  • amit megkerülnek, és utána nagyjából délután 17 órakor visszatérnek a Vajdahunyad várához.
A Budapest Pride útvonala – Forrás: Budapest Pride
A Budapest Pride útvonala – Forrás: Budapest Pride

A menetben több ellenzéki párt is megjelenik a saját kamionjával, kint lesz az MSZP, a Párbeszéd-Zöldek, a Momentum, a DK és a Kétfarkú Kutya Párt is.

A felvonulás miatt szombaton Budapesten 15-17 óra között több korlátozás lesz a tömegközlekedésben, 13 óra és 20 óra között pedig az autóforgalomban. A részletekről itt tájékozódhat.

A szervezők a Telexnek azt írták, idén nem kordonok között vonulnak majd, csak a Vajdahunyad várának a bejáratánál lesz kordon, de ott is csak azért, hogy a Pride-ot leválasszák a másik programtól, ami szintén ott zajlik majd szombaton. Ezen kívül még a Nagykörúton, a villamossínek mentén lesz kordon, mert a 4-es, 6-os villamos végig közlekedni fog. A rendőrség szintén azt írta, hogy kordont egyes helyszínekre csak azért tesznek ki, hogy biztonságosan lehessen közlekedni. Egyébként pedig, a szervezők a tömeget szalagozással tartják majd egyben.

Az idei Pride szívcsakrája tehát a Vajdahunyad váránál lesz, a felvonulás után lesz itt például egy drag-show is, de itt tartják a beszédeket is. Felszólal többek között Karácsony Gergely főpolgármester, a momentumos Bedő Dávid, aki a Sokszínű Magyarországért – Országgyűlési Képviselői Csoport elnöke, a Budapest Pride elnöke, Radványi Viki, vagy épp az Uccu Alapítvány vezetője, Szénási Szilvi is. Az esemény házigazdája Steiner Kristóf lesz. A felvonulást szombat este a szokásos Rainbow Party zárja majd a Budapest Parkban.

2022-es menet az Id. Antall József rakparton – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
2022-es menet az Id. Antall József rakparton – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az elmúlt két évben a Mi Hazánk Mozgalom sikerrel foglalta le a Budapest Pride elől a felvonulás szokásos útvonalát, az Andrássy utat – a párt tavaly még csak rendezvényt sem tartott rajta, csak a helyet vették el a menet elől. Mivel ez idén nem jött össze nekik, a párt egyszerűen betiltotta volna a Pride-ot.

Júniusban, a Pride-fesztivál megnyitóján az amerikai nagykövet, David Pressman is felszólalt, a melegek jogairól beszélt. Azt mondta, egyik nap egy vidéki középiskolában megkérdezte tőle egy diák, hogy milyen érzés Magyarországon meleg nagykövetnek lenni, mire neki a válasza közepén meg kellett állnia: „Itt voltam én, az Amerikai Egyesült Államok elnökének képviselője, és elbizonytalanodtam, hogy mit mondhatok”, vajon a magyar törvények szerint bűncselekmény-e erre a kérdésre válaszolni.

Arról is beszélt, szerinte Magyarország egy gyönyörűen sokszínű ország, és otthona azoknak a magyar embereknek, akik melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok, csakúgy, mint a világ minden országában.

Az Egyesült Államok mellett 37 ország budapesti nagykövetsége és majdnem egy tucatnyi kulturális intézet írta alá azt a közös nyilatkozatot, amelyben kijelentik: aggasztónak tartják azokat a magyar jogszabályokat, amelyek hozzájárulnak az LMBTQI+-közösség megbélyegzéséhez. Nyugati államok mellett az aláíró országok között szerepel Bulgária, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna nagykövetsége is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!