Átlátszó fóliával vont be könyveket a Libri a melegellenes törvény miatt

2023. július 7. – 06:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Míg Angliában a Waterstones könyvesbolt lmbtq könyv kiemeléseket csinál a Pride örömére, addig a Libri fóliába csomagolja ezeket a könyveket”

írta a Facebookon Rácz-Stefán Tibor író, és a poszthoz egy videót is feltöltött, ami a feliratok alapján a budapesti Westend bevásárlóközpontban lévő Libri könyvesboltban készülhetett. Több olyan könyv is feltűnik benne, amit átlátszó fóliával vontak be, az elő- és hátlap látható így, belelapozni azonban nem lehet.

A Telex megkereste a Librit, hogy a fóliázás a kormány kommunikációjában gyermekvédelminek nevezett, a kormánnyal kritikus körökben melegellenesként hivatkozott törvény miatt történt-e.

A kormányközeli MCC-hez került vállalat megerősítette, hogy a törvény miatt fóliáznak be egyes könyveket.

Nem egyszerre vezethették be a Libri könyvesboltok a gyakorlatot, mert van olyan budapesti üzlet, ahol LMBTQ érintettségű könyvek nincsenek befóliázva. Egy budai üzletben például fólia nélkül vannak Papp Dóra regényei, amikről még májusban írtuk meg, hogy a melegellenes pedofiltörvény miatt már nem az ifjúsági részlegen szerepelnek.

Papp Dóra könyvei csütörtökön az Alleeban, fólia nélkül – Fotó: olvasói fotó / Telex
Papp Dóra könyvei csütörtökön az Alleeban, fólia nélkül – Fotó: olvasói fotó / Telex

Ugyanakkor az Alleeban lévő Libriben más LMBTQ érintettségű könyvek már fóliázva voltak csütörtökön. És kétféle átlátszó fóliázás tűnt fel, ami kissé bizonytalanná teszi, hogy azért van befóliázva egy könyv, mert a magasabb ára, esetleg sérülékenysége miatt védi így a könyvterjesztő, vagy meleg karakterek is vannak benne.

A fenti, friss videót megosztó Rácz-Stefán Tibor még a törvény két évvel ezelőtti megjelenésekor arról beszélt a Telexnek, több regénye tartalmaz LMBTQ-karaktereket, melegként fontosnak tartja, hogy a hozzá hasonló kamaszok is találjanak olyan regényeket, amelyek karaktereivel tudnak azonosulni, így könnyebben elfogadják önmagukat.

Már bírságolnak a melegellenes törvény miatt, a Libri felülvizsgálja a kínálatát

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy Libri az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja, a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak. Ebbe egyrészt azért kezdtek bele, mert valóban kevésbé tudhatják a boltjaikban forgalmazott több tízezer könyv mindegyikéről, hogy van-e benne olyan tartalmi elem, amelyet a két évvel ezelőtt elfogadott jogszabály miatt kifogásolhatnak a hatóságok.

Másrészt az is fontos szerepet játszhat a kínálatuk felülvizsgálatában, hogy májusban a fogyasztóvédelmi hatóság (ami lényegében egy kormányhivatalt jelent) pénzbírságot szabott ki a Librire egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna.

Azonban nemcsak a Libri ellen indult eljárás, hanem szinte ugyanilyen okból a másik nagy hazai könyvterjesztő vállalat, a Líra ellen is – ezt a cég kreatív igazgatójától, Nyáry Krisztiántól tudtuk meg. A Líra ellen egy olyan könyv miatt indult fogyasztóvédelmi vizsgálat, amit néhány nappal a fogyasztóvédelem akciója után Rétvári Bence fideszes államtitkár ostorozott nyilvános posztban.

Úgy tudjuk, az egyik nagy könyvkereskedő cég a Harry Potter-sorozat egyik könyve esetében is arra kérte a kiadót, nyilatkozzon arról, megjelenít-e homoszexualitást a könyv, mert ha igen, akkor le kell venni az ifjúsági polcokról.

A Libri lapunknak hangsúlyozta, nincs szó arról, hogy a törvény miatt bármilyen könyv lekerült volna a kínálatukból. Minden eddig megvásárolható kötet kapható lesz a továbbiakban is a Libri könyvesboltokban, ami változik, az a jogszabály által érintett könyvek kihelyezésének módja. Tehát egyes könyvek az ifjúsági kategória helyett máshová kerülhetnek, más köteteket pedig befóliázhatnak.

A hazai könyvkereskedelem viszonyai nagy vonalakban úgy néznek ki, hogy a Librié a teljes piac nagyjából fele, a Líráé mintegy 25 százaléka, és a piac negyedén osztozik a többi, kisebb szereplő.

Nemcsak propagálni, megjeleníteni is tilos a homoszexualitást

2021-ben egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.

Pedig tudományos kutatási eredmények egyértelműen igazolják, hogy a szexuális edukációnak, a minőségi könyveknek, irodalomnak fontos szerepe van abban, hogy azok a gyerekek is elfogadják magukat, akik talán éppen ekkortájt ébrednek rá, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. A tudósok többségének álláspontja szerint ezek a dolgok nem tesznek meleggé olyanokat, akikben nincs erre késztetés, azoknak viszont támaszt nyújthatnak, akikben van ilyen orientáció.

A törvény előírásai különösen ellentmondásos helyzetbe hozhatják a vidéki könyvesboltok jelentős részét, mert azokban a boltokban, amik iskola vagy templom 200 méteres körzetében vannak, lefóliázva sem lehet árulni ilyen könyveket. Sok kisvárosban viszont a városközpontokban nagyon közel vannak egymáshoz iskolák, templomok és könyvesbolt is. Itt írtunk bővebben arról, milyen hatása van a melegellenes törvénynek a könyvesboltokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!