A melegellenes pedofiltörvény miatt már nem az ifjúsági részlegen szerepelnek Papp Dóra regényei a Librinél

2023. május 31. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: A Libri-Bookline Zrt. úgy reagált a hírre, hogy mivel a jogalkotó a mai napig nem pontosította a jogszabályban szereplő előírásokat, minden esetben a kiadókkal egyeztetnek azon könyvek esetében, amelyek esetleg törvénysértők lehetnek. Így történt Papp Dóra regényeinél is, a Libri a kiadó javaslatára módosította a könyvek kategóriáját.

A 2021-ben elfogadott melegellenes pedofiltörvény miatt a szórakoztató irodalom kategóriába került át a Librinél Papp Dóra regényíró három könyve, írja az Eduline az író Facebook-posztjára hivatkozva. Papp Dóra ebben azt írta:

„A kiadóm kapott egy levelet a Libritől, amiben tájékoztatják őket, hogy három könyvem – Tükörlelkek 1, Tükörlelkek 2, Interferencia (Helena-trilógia 3.) – a két évvel ezelőtt hozott gyermekvédelmi jogszabálynak csúfolt valami miatt 18 éven aluliak számára nem terjeszthető.”

A jogszabály alapján a regény szereplőinek története a homoszexualitás népszerűsítésének is tűnhet.

Az író szerint a szóban forgó három könyv nyolc éven keresztül az ifjúsági irodalom kategóriában szerepelt a Libri könyvesboltjaiban. „Nyolc éve van ott többek között a Libri könyvesboltokban az ifjúsági irodalom kategóriában, hogy a 14 éven felüli korosztály megtalálhassa és felfedezhesse a 16 éves Orsi és a 18 éves Kriszti párhuzamosan futó történetét – ez a korszak most lezárul.”

Papp Dóra úgy tudja, hogy a kiadójánál csak Victoria Aveyard amerikai fantasyíró regényeit érinti a mostani döntés. Az író könyveit a Ciceró adja ki, ami a GABO kiadócsoporthoz tartozik. Papp Dóra szerint a GABO korábban számos LMBTQ+ tartalmú könyvet adott ki, mégis Aveyard mellett az ő három könyvével volt probléma. „Viki, Martin, Jeremy, Killian – ők a karaktereim, a gyermekeim, és szeretem őket minden botlásukkal együtt. Ők nem férnek bele az állítólagos gyermekvédelmi törvénybe. Meg a nagy lóf*szt, azt. Ez itt, kérem, háború, amit a magyar kiadók és szerzők ellen indítottak, így, az Ünnepi Könyvhét előtt bő egy héttel.”

A két éve elfogadott és életbe lépett törvény tiltja a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését és megjelenítését, de azt nem határozza meg konkrétan a jogszabály, hogy ez mit takar. A Háttér Társaság értelmezése szerint már azzal is törvényt sérthet egy szülő, ha egy LMBTQI-szereplőt tartalmazó ifjúsági regényt vesz kiskorú gyermekének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!