Medián: Minden második ember szerint be kellene tiltani az újabb akkumulátorgyárak építését

2023. március 12. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok fele szerint meg kellene tiltani az újabb akkumulátorgyárak építését, mert súlyosan veszélyeztetik a környezetünket – derült ki a Medián reprezentatív felméréséből, amit az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány megbízásából készítettek 2000 fő telefonos megkérdezésével február második hetében.

A válaszadók valamivel több mint negyede (28 százalék) támogatja csak az akkumulátorgyárak építését, ötöde (21 százalék) pedig leginkább semleges álláspontot képvisel a kérdésben, azaz az ötös skálán a hármast jelölte meg.

Míg az ellenzéki pártok (73 százalék), az MKKP (62 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom (59 százalék) és a párt nélküliek (52 százalék) nagy többsége szerint meg kellene tiltani az akkumulátorgyárak építését a veszélyes környezeti hatásai miatt, a fideszes szavazók alig több mint negyede (26 százalék) gondolja csak így.

A felmérés szerint a kormánypárti szavazók több mint fele (51 százalék) nem ért egyet az újabb akkumulátorgyárak építésének megtiltásával.

Alig volt valamivel kevesebb (46 százalék) az összlakosságon belül a tiltás támogatottsága, ha úgy fogalmazták meg a kérdést: Magyarországon akkor sem szabadna újabb akkumulátorgyárak építését engedélyezni, ha így kevesebb új munkahely jön létre. A fideszes szavazók 54 százaléka nem ért egyet ezzel az állítással, és csak kevesebb mint negyedük (23 százalék) támogatja. Nem véletlen, hiszen a kormány egyik fő érve az szokott lenni, hogy az akkugyárak új munkahelyeket teremtenek.

Parlamenti vita, népszavazási kezdeményezések

Az akkumulátorgyárak építése az elmúlt hónapok meghatározó politikai témája lett. Több közmeghallgatás is botrányba fulladt az év elején: konfliktus volt Gödön, Nyíregyházán kizárták a közmeghallgatásra érkezőket, Debrecenben pedig lincshangulat alakult ki, és több városban is tüntetést szerveztek az akkugyárak ellen.

Január végén az LMP országos népszavazást kezdeményezett azért, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul. A Momentum és a Mi Hazánk pedig helyi népszavazást szeretett volna Debrecenben a kínai akkugyárról, de a választási bizottság elutasította a kezdeményezésüket.

Mindeközben a kormánypárti propagandában milliós hirdetésekben próbálták lejáratni az akkumulátorgyártás ellen tiltakozókat. Szijjártó Péter például arról beszélt, hogy más országok érdekeit képviseli, aki az akkumulátorgyártás ellen küzd. Az ellenzék által összehívott parlamenti vitanapra nem mentek el a kormánypárti képviselők, egy héttel később azonban éjszakába nyúló vitát tartottak.

Az akkumulátorgyárakkal részletes cikksorozatban foglalkoztunk a Telexen. A sorozat első részében az akkugyártás gazdasági jelentőségét és kilátásait jártuk körbe. A második részben bemutattuk, hogy elméletileg azért lehetne az iparágat biztonságosabban üzemeltetni. A harmadik részben bemutattuk a magyar akkugyárakat körülvevő intézményi környezetet és a társadalmi ellenállás lehetőségeit, a negyedik, záró részben megnéztük a gyártás munkaerőpiaci és társadalmi kérdéseit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!