Szijjártó szerint más országok érdekeit képviselik az akkumulátorgyártás ellen küzdők

2023. február 6. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter szerint a magyar baloldal azért küzd, hogy ne Magyarországon, hanem például Németországban jöjjenek létre munkahelyek, mert a nagy kínai akkumulátorgyártó vállalatok elsősorban a német autógyárakat szolgálják ki – erről egy hétvégi Facebook-videóban beszélt a külügyminiszter.

Szijjártó Péter a hétvégén több Facebook-videóban is arról beszélt, hogy az akkumulátorokkal összefüggő beruházásokért hatalmas verseny van, mert ez lesz a jövő meghatározó iparága. Hozzátette: a német autógyárak egy jelentős része meg már itt van Magyarországon. Ez nyilván nem esik egybe a német nemzetgazdasági érdekekkel.

A külügyminiszter szerint Németországban a zöldpárti politikusok ott vannak és tapsolnak az ilyen gyárak átadóin, miközben a magyarországi „testvérpártjaik” ezek ellen tüntetnek.

Szerinte azt már „megszoktuk, hogy a magyar baloldal tönkreteszi a gazdaságot, mikor hivatalban van”.

„Meg kell érteni a helyi embereket” – tette hozzá. Elmondta, hogy ő győri, és emlékszik arra, mikor ott elkezdték építeni az Audi-gyárat; „ha valaki tüsszentett egyet, az már az Audi-gyár porszennyezése miatt volt”. A külügyminiszter szerint ma már minden győri büszke arra, hogy az a gyár ott van. Hozzátette: a Magyarországon jelenleg működő „hatalmas akkumulátorgyárak” nem okoztak olyan drámai hatásokat, mint amiket állítanak.

„Szijjártó mai nyilatkozatát elég lenne odaiktatni, ahova a többi is való, a többi kétségbeesett hazugság közé”

– reagálta az LMP a külügyminiszter kijelentéseire. Gál József elmondta, hogy azt javasolják Szijjártónak, hogy inkább menjen el egy debreceni vagy gödi lakossági fórumra, ahol szembesülhetne a valósággal. Hozzátette: örülnek, hogy a miniszter ilyeneket mond, mert ez azt is jelzi, hogy „jól állnak a harcban”. Állítása szerint az Audi már négyezer milliárd profitot „lapátolt ki” az országból. Majd tételesen is reagált Szijjártó Péter kijelentéseire.

Azt, hogy miért ennyire fontos Orbánéknak, hogy az akkumulátorgyárak országa legyünk, ebben a cikkben – az akkumulátoriparról szóló sorozatunk első részében – mutatjuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!