Orbán Viktor: Tízezerszer meg kell gondolni a NATO további keleti bővítését

2023. február 27. – 12:58

frissítve

Orbán Viktor: Tízezerszer meg kell gondolni a NATO további keleti bővítését
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök határozatban rögzítené, hogy a kormány békepárti, és támogatja Kína béketervét is. Az MSZP-s Hiller István latinul szólalt fel, az ukrán nemzetiségi szószóló szerint Magyarországra is beférkőzött az orosz propaganda, Gyurcsány Ferenc megkérdezte Orbántól, hogy orosz ügynök-e. A miniszterelnök felszólalásával elindult a parlament tavaszi ülésszaka.

A gyermekvédelmi törvényünket megtámadták, megsértették, a harc folytatódik – mondta Selmeczi Gabirella, a Fidesz képviselője, majd a III. kerületi Krúdy Gyula Általános Iskola pedagógusáról beszélt, akit azután bocsátottak el, hogy a TikTok-csatornáján arról beszélt, hogy egy 15 éves diákkal van szexuális kapcsolata.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Az LMBTQ-propaganda veszélyezteti a gyermekeket” – fogalmazott a Fidesz képviselője, aki szerint az LMBTQ-propagandának nincs helye az óvodákban és iskolákban.

Azt ígérte Selmeczi, hogy a Fidesz-frakció egy emberként áll Orbán Viktor mögött, hogy Magyarországon legyen a legszigorúbb gyermekvédelmi törvény.

A kormány részéről Dömötör Csaba egyetértett a KDNP-s Nacsa Lőrinccel.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc nagy poénnal kezdte a felszólalását. Jót mosolygott azon, hogy az LMP-s képviselők laptopján Stop akkumulátorgyárak felirat olvasható, miközben akkumulátorral működik a laptopjuk.

A felszólalás további részében az uniós szankciókról beszélt Nacsa, a józan ész ugyanis hiánycikk szerinte Brüsszelben.

Tállai András államtitkár szerint érdekes volt Varju felszólalása, „de mi is van ezzel a dollárbaloldallal?” Mit kell tenni a dollárokért? „Neked mit mondtak a rubelekért?” – kiabálta be valaki az ellenzék részéről, hangra a DK-s Arató Gergely. Ezután Tállai elismételte a kormánynarratívát, miszerint az inflációt a szankciók okozzák, a Gyurcsány-kormány elvett, a Fidesz-kormány meg nagyon jó intézkedéseket tett és tesz.

Európa szegény országa lettünk, az európai jólét helyett a nélkülözés lett a mindennapi élmény legalább 4 millió ember számára – mondta Varju László, a DK képviselője napirend előtti felszólalásában.

Varju László – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Varju László – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Orbán miatt a magyarok keveset keresnek, sokat adóznak és drágán vásárolnak a boltokban. „Irigykedhetünk az olasz, a francia és a német árakra, mindenhol olcsóbban lehet bevásárolni, mint Magyarországon” – tette hozzá.

„Azért kerül ezer forintba egy kiló kenyért, mert Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt”

– fogalmazott Varju.

A DK képviselője szerint 9 millió embernek mindent megér, hogy megszűnjön a Fidesz urizálása és élősködése. Ezért állt fel tavaly ősszel Dobrev Klára árnyékkormánya, amely Varju szerint az egyetlen remény, hogy Magyarország kiutat találjon az orbáni válságból.

A kormány részéről Koncz Zsófia miniszterhelyettes úgy reagált, a népszavazásokra világos szabályok vonatkoznak. Ráadásul szerinte a Momentum elég nagy pálfordulást hajtott végre az elmúlt években: pár évvel ezelőtt szerinte az ellenzéki pártok még közösen tartottak egy sajtótájékoztatót arról, „hogy milyen kár, az akkumulátorgyár nem Debrecenben fog megépülni”. 2021-ben valóban tartottak sajtótájékoztatót a pártok, de akkor azt sérelmezték, hogy a kormány különleges gazdasági övezetet alakít ki Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával, ezzel pedig több milliárd forintos iparűzési adótól esett el Dunaújváros.

A Momentum helyi népszavazást kezdeményezett Debrecenben az akkumulátorgyár építéséről. Ugyanazt a kérdést adták be a helyi választási bizottságnak, amit az LMP kezdeményezésére októberben már egyszer jóváhagytak. A Momentum kezdeményezését azonban visszadobta a bizottság.

„Ilyen egy jogállamban nem fordulhatna elő”

– fogalmazott Hajnal Miklós, a Momentum képviselője napirend előtti felszólalásában. „Hol van itt a jogbiztonság, ha októberben A-t mondanak, februárban B-t?”

Hajnal Miklós – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Hajnal Miklós – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Hajnal szerint gigantikus vízzabáló akkumulátorgyárat akarnak Debrecenben állami támogatásokból felépíteni az ott élők megkérdezése nélkül. A debreceni városvezetést nem érdekli a debreceniek akarata Hajnal szerint, és azt ígérte, pártja fogja az ott élők érdekeit képviselni. Fellebbeztek a választási bizottság döntése ellen, és továbbra is kitartanak a népszavazás mellett. Szerinte a Fidesz csak addig szereti a konzultációt és a népszavazást, amíg ők írhatják a kérdést. Más esetben nem érdekli az állampolgárok véleménye a kormányt.

Kövér László szinte szóhoz sem jutott Hiller „lenyűgöző műveltségről tanúbizonyságot tévő performanszától”, de annyit azért elmondott, nem tudta kiértelmezni, mit akart mondani.

Rétvári Bence szerint a liberálisoktól már megszokták, hogy viccet csinálnak a történelemből, de a konzervatív jobboldalnak fontos a nemzeti gyökér. Az államtitkár szerint Hiller „brillírozott” a latinnal, neki csak „egy-két római kori regula jutott osztályrészül”. Majd – kissé vehemensen – elkezdte fejtegetni, hogy az ispán elnevezés Szent Istvánig nyúlik vissza, ezt pedig illő lenne tisztelni.

„Ismét eljött a főispánok kora” – mondta Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője, majd latinul mondta el a napirend előtti felszólalása nagy részét.

Az MSZP képviselője Pató Pál-díjat alapítana, de Döbrögiről, ispánokról, ludakról és az oktatásról is beszélt. „Azt hihetnék, hogy viccelek, de teljesen komolyan beszélek” – tette hozzá, és azt kérte, hogy az államtitkár vagy miniszter latinul válaszoljon a felszólalására.

Rétvári Bence államtitkár a kormány részéről úgy reagált, a parlamenti képzavarokba biztosan beleillik Brenner felszólalása. Rétvári szerint „önök nevet váltottak, hogy ezzel valami megújulást szimbolizáljanak”, de ez nem megújulás, hanem elvtelenség, amivel azt leplezik, hogy a Gyurcsány-féle dollárbaloldalhoz csatlakoztak. A Jobbik ugyanis húsz év után nevet változtat a Jobbik Magyarországért Mozgalomról Jobbik – Konzervatívok névre. Az államtitkár szerint szerencse, hogy a polgári értékeket nem a Jobbik, hanem a Fidesz képviseli.

Szombaton tartotta közéletnyitó rendezvényét a Jobbik, amiről az évi 130 milliárd forintból működő közmédia nem számolt be – mondta Brenner Koloman, a Jobbik képviselője.

Gyöngyösi Márton, pártelnök meghirdette a polgári Magyarország eszméjét. Brenner szerint érdemes mindenkinek meghallgatni a beszédet, mert ez a kezdete egy olyan mozgalomnak, polgári szövetségnek, aminek a magját Jobbik fogja képviselni. Azt ígérte,

a Jobbik ki fogja vezetni a jobboldalt a fideszes egypárti hatalom egyiptomi fogságából.

A jobboldaliság a 21. században nem jelentheti az oroszpártiságot és nyegleséget – folytatta Brenner. Azt mondta, a Jobbik elítéli a szélsőségeket, elutasítják a közösségellenes magatartást, és fontosnak tartják az emberi méltóságot. A Jobbik képviselője szerint az állam feladata, hogy működjön az oktatás és az egészségügy, és nem feladata, hogy megszabja, hogyan éljenek, mit gondoljanak az állampolgárok. Arról is beszélt, hogy a Jobbik az európai értékekhez és a jog uralmához ragaszkodik. „Fel hát a polgári Magyarország zászlaját” – zárta felszólalást.

Brenner Koloman – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza
Brenner Koloman – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

„A frakciók napirend előtti felszólalásai után következik a miniszterelnöké” – válaszolta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Telex megkeresésére. Eredetileg Orbán Viktor nyitotta volna a tavaszi ülésszakot, de úgy látszik, közbejött valami.

A kormány részéről Rétvári Bence államtitkár úgy reagált, ennek a kormánynak fontosak a családok, sokat is költenek rájuk, nincs is hasonló kormány szerinte Európában.

Katasztrofális Magyarország demográfiai helyzete Dúró Dóra szerint. A Mi Hazánk Mozgalom képviselője arról beszélt napirend előtt, hogy magas volt a halálozások száma tavaly, és a kormány évek óta nem tesz semmit a megelőzés érdekében. Keveset mozognak a magyarok, és a járvány alatti lezárások miatt csak még rosszabb lett a helyzet Dúró szerint, miközben egyre többen híznak el.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Álszent és farizeus szerinte, hogy az energiaital káros hatásáról indított tájékoztató kampányt a kormány a fiataloknak, miközben az elmúlt években 18 milliárd forinttal támogatták az energiaitalt gyártó cégeket.

1900 óta a második legrosszabb volt a születések száma 2022-ben. Dúró ezért azt remélte, hogy családpolitikai intézkedéscunamit fognak bejelenteni, de ez eddig elmaradt.

Arról is beszélt, hogy a családtámogatások veszítettek a reálértékükből, és a kormány nem tesz ellene semmit. A Mi Hazánk inflációkövetővé tenné a családtámogatásokat.

A kormány részéről Dömötör Csaba államtitkár úgy reagált, a kormány mindent megtesz azért, hogy ebben a rendkívüli helyzetben helyt álljon, de a Gyurcsány-kormány bezzeg elvitte a 13. havi nyugdíjat, és a minimálbért is csak néhány ezerrel emelték meg. „Ha önökön múlna, nem lenne gáz Magyarországon, nem működne a paksi atomerőmű, és nem kapnának 180 ezres rezsitámogatást a magyar családok”, az ellenzéktől pedig ezekhez semmilyen segítséget nem kaptak, mondta az államtitkár. Majd elismételte, hogy ellenzék = dollárbaloldal.

Orbán Viktor nincs itt, és ez érthető, mert nincs mire büszkének lennie – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, hozzátéve: reméli, hogy az akkumulátorgyárakról szóló esti vitán már ott lesz a miniszterelnök, és nem csak az azonnali kérdések órájára jön be.

A Párbeszéd képviselője szerint nem szuverén a magyar kormány, nem tud mit kezdeni a megélhetési válsággal és az inflációval. Gyenge a mezőgazdaság, gyenge a forint, alacsonyak a bérek, nincs mozgástere és képessége a kormánynak, hogy letörje az inflációt – sorolta a problémákat Tordai.

Tordai Bence – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Tordai Bence – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A kormány nem tudja enyhíteni az energiaválságot, mert Tordai szerint Orbán kiszolgáltatta az országot Oroszországnak, és elmaradt a várt zöld fordulat.

„Nemcsak Magyarország kitett Oroszországnak, hanem Orbán Viktor személyesen is kitett Vlagyimir Putyinnak valamilyen módon”

– tette hozzá a Párbeszéd képviselője.

Miközben Orbán teleplakátolja az országot, hogy a Kubatov-lista 97 százaléka elutasítja az uniós szankciókat, a magyar miniszterelnök gond nélkül megszavazza mindegyiket Brüsszelben. A narancs birodalom helyett zöld Magyarországott kellene építeni Tordai szerint.

A kormány részéről Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese válaszolt Kanász-Nagynak, aki felidézte az LMP korábbi nyilatkozatait, amikben szerinte a párt az akkumulátorgyártás mellett szólalt fel. Koncz szerint a magyarok is részt akarnak venni a nagy technológiai versenyben, ezért kellenek akkumulátorgyárak.

Orbán Viktor helyett Kanász-Nagy Máté szólalt fel először. Az LMP országgyűlési képviselője az akkumulátorgyárakról beszélt napirend előtt, csakúgy, mint a múlt heti rendkívüli ülésen.

Tipikus gyarmati sors szerinte, hogy a külföldi tőke idejön, és kizsákmányolja a magyar vizeket és magyar földet.

A kormány támogatásokkal és munkajogi könnyítésékkel csábítja ide a befektetőket, miközben nem jut pénz az oktatásra és a szociális ellátásra. Az akkumulátorgyárak is külföldi exportra termelnek, csakúgy mint a régi gyarmatosított országok. Azt ígérte Kanász-Nagy, hogy pártja ezt nem fogja hagyni.

A hivatalos napirend szerint Orbán Viktor nyitotta volna meg a hétfői ülést, ezt pedig a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan is megerősítette a Telexnek, de ez mégsem így történt.

Orbán egyelőre nincs a teremben, helyette az ellenzéki politikusok kezdenek el felszólalni.

Kövér László és az ülésnap menetrendje – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kövér László és az ülésnap menetrendje – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az ülés elején egyperces néma csönddel emlékeznek meg a képviselők az elmúlt hónapokban elhunyt

Orbán Viktor megtolta az év elejét, mert szinte futószalagon terjeszti a nyilatkozatait. Beszélt már a saját évértékelőjén, a Fidesz kihelyezett frakcióülésén és a Kossuth rádióban is.

Volt, hogy az inflációt hasonlította egy bukfencező tigrishez, vagy épp a magyaroknak kért több tiszteletet „Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban”. De azt is kijelentette, hogy fenntartja a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, és szerényen felteszi azért a kezét, ő megmondta, hogy a háborúban egy év múlva pont itt leszünk. Az épp aktuális ellenfeleit is felsorolta: most épp a „háborúpárti” Joe Biden amerikai elnök és az amerikai kormányzat; a nemzetközi spekulánsok, mint Soros György, és persze a Gyurcsány vezette dollárbaloldal. Azt két helyen is megemlítette, hogy a „genderpropaganda nem egy szivárványos dumcsi”, a pedofíliára pedig nincs bocsánat.

Az Országgyűlés elé kerül a héten a svéd–finn NATO-csatlakozás kérdése, az azonban még nem biztos, hogy a Fidesz-KDNP képviselői megszavazzák a javaslatot. Legalábbis Kocsis Máté arról beszélt a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén Balatonfüreden, hogy komoly viták voltak a pártban a kérdésről.

Orbán Viktor azt kérte a frakció tagjaitól, hogy fogadják el a javaslatot, de többen azt kifogásolták, hogy Svédország és Finnország politikusai az elmúlt években többször is durván, sokszor közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek.

A kormánypártok úgy döntöttek, hogy parlamenti tárgyalódelegációt küldenek a két országba a problémás kérdések rendezésére, de Kocsis Máté szerint ez nem jelenti a döntés elhalasztását. A javaslatról az Országgyűlés rendes ügymenet szerint fog szavazni, várhatóan jövő hétfőn.

Kocsis Máté és Simicskó István a Fidesz-KDNP balatonfüredi frakcióülését követő sajtótájékoztatón – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / telex
Kocsis Máté és Simicskó István a Fidesz-KDNP balatonfüredi frakcióülését követő sajtótájékoztatón – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / telex

Üresek maradtak a kormánypárti széksorok a múlt hétfői rendkívüli parlamenti ülésen, amit az ellenzéki pártok hívtak össze az akkumulátorgyárak ügyében. A Fidesz és a KDNP képviselői előre jelezték, hogy nem vesznek részt az ülésen, amit a napirend előtti felszólalások után így be kellett rekeszteni.

Toroczkai László a Belarusz elnökkel, Lukasenkóval példálózott, a Párbeszéd képviselői „Stop mérgező akkugyárak” pólóban jelentek meg az ülésen. A Momentum-frakcióból egyedül Bedő Dávid vett részt a rendkívüli ülésen, mert szerintük nem egy parlamenti vitával lehet megakadályozni a debreceni akkumulátorgyár építését, az LMP-s Kanász Nagy Máté pedig arról beszélt, hogy a profit nem előzheti meg az emberek és az élhető környezet védelmét. A DK-s Varga Zoltán szerint a kormánypártok azt hiszik, hogy Debrecen Orbán Viktor magánbirtoka, „az ott élők pedig zsellérek, akiknek kuss a neve”.

A rendkívüli ülésről itt írtunk bővebben.

Hétfőn újra elindul a parlamenti nagyüzem, a tavaszi ülésszakot pedig – szokás szerint – Orbán Viktor nyitja meg egy beszéddel.

Utána jönnek a napirend előtti felszólalások, ahol a többi párt képviselői szólalnak fel, majd késő délután az azonnali kérdések órája lesz, ahol az ellenzéki képviselők egy órában kérdezhetik a miniszterelnököt.

Este pedig – ellenzéki indítványra – az akkumulátorgyárakról vitáznak a képviselők.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!