Ellenzéki pártvezetők: Kirabolják, megalázzák Dunaújvárost

Legfontosabb

2021. május 18. – 16:09

frissítve

Ellenzéki pártvezetők: Kirabolják, megalázzák Dunaújvárost
Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere beszél az ellenzéki pártok elnökeivel tartott eseményen Dunaújvárosban – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Közös sajtótájékoztatót tartott a hat nagy ellenzéki párt, miután kiszivárgott egy előterjesztés, amely szerint Göd után Dunaújvárost és környékét is különleges ipari övezetté nyilvánítanák, ezáltal pedig évente több milliárd forinttól eshet el a Fejér megyei város. Karácsony és Gyurcsány is azt ígérte, igazságot szolgáltatnak a dunaújvárosiaknak kormányváltás után. Mindnyájan az önkormányzati választás bosszúját sejtik a döntés hátterében.

„Dunaújvárosban már sok mindent hozott az elmúlt harminc év politikában, közéletben. Minden megtörtént, egy dolgot leszámítva.

Eddig soha senki nem süllyedt le arra a szintre, hogy szándékosan, előre megfontoltan, aljas módon tönkre akarja tenni a dunaújvárosi lakosokat”

– mondta Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere arról a kormányzati előterjesztésről, amellyel különleges ipari övezetté alakítanák Dunaújvárost és környékét, és több milliárd forintos iparűzési adótól eshet el a város. Szerinte Dorkota Lajos, Fejér megye 4. választókerületének volt fideszes elnöke, országgyűlési képviselője Dunaújváros kisemmizését célozta meg, és Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke, friss választókerületi elnöke a végrehajtó.

Úgy fogalmazott Pintér, erre az aljas tervre a teljes ellenzék határozottan nemet parancsol, és azért jöttek el a pártok elnökei Dunaújvárosba, hogy egységesen tiltakozzanak a fideszes pénzlopás ellen. A kormányzati lépéssel Pintér szerint minden egyes dunaújvárosi lakostól 100 ezer forintot vesznek el, ezért az Alkotmánybíróságig, de akár Strasbourgig is elmennek, hogy megállítsák a város kirablását.

Becsületbeli kérdés, hogy a tisztességes emberek a kisemmizettek, a meggyalázottak, a megloptak oldalára álljanak – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint a Fejér megyei várost megsértették, megalázták. A DK elnöke szerint nem lehet így kormányozni, az emberek és a települések feje fölött dönteni előkészítés nélkül. Pintér Tamáshoz fordulva azt mondta, bírják ki ezt az egy évet, és az új kormány, a mai ellenzék igazságot fog szolgáltatni Dunaújvárosnak.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke – Fotó: Huszti István / Telex
Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke – Fotó: Huszti István / Telex

Jakab: Egységesebbek vagyunk, mint valaha

Az Orbán-kormány óriási hibát követ el, mert az ellenzék erősödéséről nem azt a következtetést vonja le, hogy valamit máshogy kéne csinálni, jobban kormányozni, hanem hogy meg kell büntetni mindazokat, akik az ellenzékre szavaztak – mondta Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Szerinte a magyar ember elég nyakas ahhoz, hogy ha igaztalanul megfenyegetik, megbüntetik, csak azért is kiáll az igaza mellett. Az dunaújvárosiak 2019 októberében (Pintér Tamást választották polgármesternek), majd a tavalyi időközi országgyűlési választásokon is az ellenzékre szavaztak (Kálló Gergelyt választották meg), a Fidesz pedig ezt bünteti Jakab szerint. Erre az ellenzék válasza – folytatta –, hogy

„itt vagyunk, egységesebbek vagyunk, mint valaha: az ellenzék összezár a civilekkel és a helyi lakosokkal.”

Szerinte Orbán padláslesöpréssel készül a jövő évi bukására: viszi az önkormányzati lakásokat, az egyetemeket és az önkormányzatiságot. A lopott vagyonnal pedig nem lehet olyan messzire elmenekülni. „Mindent vissza fogunk adni a magyar településeknek, amit elloptak” – mondta a Jobbik elnöke.

„Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely képtelen szolgálni az embereket, csak uralkodni képes” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester. Szerinte a kormány szívből gyűlöli az önkormányzatokat és főleg azokat az önkormányzatokat, amelyek nem a Fidesz táborához tartoznak. Ez a javaslat nem született volna meg a főpolgármester szerint, ha a dunaújvárosiak nem az ellenzékre szavaztak volna 2019 októberében. Nekünk akkor is tiltakozni kellene, ha egy fideszes városvezetés ellen hoznának ilyen gyalázatos jogszabályokat – mondta Karácsony –, de szerinte valahogy mindig az ellenzéki önkormányzatok ellen hoznak ilyen döntéseket. Teljes szolidaritását fejezte ki a dunaújvárosi embereknek, mert „a pofont lehet, hogy a polgármesternek és a képviselőnek szánták, de valójában a dunaújvárosiakon csattant.”

Gyalázatos a kormány szándéka Keresztes László Lóránt szerint. Az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott, Orbánék bármikor képesek egy olyan döntést hozni, amellyel az itt élő embereket megkárosítanák.

„Ha ezt a kormányt nem állítjuk meg, akkor minden térség, minden fontos beruházás sorra fog kerülni, semmi nem lesz szent a kormánynak”

– tette hozzá.

Gyámság alá vennék Dunaújvárost

Ami most zajlik a szemünk előtt, az valóban az önkormányzatiság kiüresítése – fogalmazott Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje. Elsősorban az ellenzéki önkormányzatokat sújtják a kormány intézkedései, anyagilag nehezebb nekik, de szó sincs szerinte arról, hogy a fideszes kormány megkímélné a fideszes önkormányzatokat, mert az ő jogköreiket, hatásköreiket ugyanúgy csorbították azzal, hogy elvették a bevételeiket vagy az építési jogköröket. „Már nem jár nekik semmi, legfeljebb jut, a kormány kénye-kedvének ki vannak szolgáltatva” – mondta Márki-Zay, majd hozzátette, a 2022-es, Orbán Viktor utáni kormány egyik legfontosabb feladata, hogy vissza kell adni az önállóságot, a jogköröket és bevételeket az önkormányzatoknak.

A Fidesz gyámság alá venné Dunaújvárost és környezetét, és azokat az embereket, akik ezekben a városokban élnek – mondta Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja. Felidézete, hogy a különleges gazdasági övezet terve még tavaly tavasszal Gödön kezdődött, és ez azt jelentette a momentumos vezetésű városnak, hogy a Samsung-gyártól származó adóbevételek maximum ötven százalékát kapta vissza a város, és azokat se közvetlenül. A következő egy évben a Momentum és a több ellenzéki párt azon fog dolgozni Orosz szerint, hogy mindenkihez eljuttassák azt az üzenetet, hogy a Fidesz nem a magyar embereket képviseli, hanem kizárólag a saját oligarcháinak gazdasági érdekeit.

„A Fidesz úgy viselkedik, mint egy bukásra váró diák, aki még az osztálypénzt is ellopja” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. Ahelyett, hogy javítana, és elszámolna az osztálypénzzel, inkább bosszút áll szerint a kormány.

Kálló Gergely, a választókerület jobbikos képviselője zárta a megszólalók hosszú sorát. Ő arról beszélt, hogy a kormány lépése nemcsak Dunaújvárost, hanem a környező településeket is érinti, Iváncsa és Rácalmás ugyanúgy vesztesei ennek. „Pusztaszabolcs, Perkáta és Ercsi (...) biztosan kimarad a pénz kiosztásából, elosztásából. Holott ezek a települések mind érintettek ezekben a beruházásokban.

Ugyanúgy elszenvedik a porfelhőt, a zajt, a nagyobb forgalmat, és ez még csak a kezdet.”

Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke a koreai SK Innovation beruházási területén – Fotó: Dr. Molnár Krisztián / Facebook
Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke a koreai SK Innovation beruházási területén – Fotó: Dr. Molnár Krisztián / Facebook

Kálló szerint Molnár Krisztián gátlástalan hataloméhségéhez néhány polgármester asszisztál azzal, hogy igent mondtak, és úgy jutnak forrásokhoz, hogy azt más önkormányzatoktól elveszik. Ez a fajta könyöklés gyomorforgató, ezek a polgármesterek most nagyot hibáztak Kálló szerint, mert innentől kezdve ki vannak téve a fideszes vezetők kényének-kedvének. Hozzátette, Iváncsa és Rácalmás lakói most csak reménykedhetnek, hogy ezt a pénzt más úton visszakaphatják.

„Ehhez úgy kell táncolniuk, ahogy Molnár Krisztián és Dorkota Lajos fütyül.”

Mint arról korábban beszámoltunk, készült egy jelentés, amelyben Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt javasolja, hogy a kormány hozzon létre különleges gazdasági övezetet Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával.

Ha különleges gazdasági övezet alakul, akkor a Fejér Megyei Önkormányzat lesz jogosult az iparűzési adó beszedésére és annak további elosztására.

Dunaújváros számára azért lenne rendkívül káros ez a lépés, mert Iváncsával és Rácalmással is szerződése van a városnak arról, hogy a rácalmási Hankook-gyár, valamint az iváncsai ipari park által fizetett iparűzési adó 50 százaléka Dunaújvárost illeti. A Hankook esetében ez már idén félmilliárd forintos kiesést jelentene a városnak, az iváncsai ipari parkban egyelőre a beruházások zajlanak, az ottani cégek még nem termelnek.

Kikerültek Dunaújvárosról a beruházások

Iváncsán két gyár is épül: a koreai SK Innovation 681 milliárd forintos gigaberuházással teremtene 2500 főnek munkahelyet az új akkumulátorgyárban, emellett a mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó török Yaris Kabin 6,5 milliárd forintos fejlesztése is itt készül, annak 150 új munkahely lehet a következménye.

Orbán Viktor 2016. május 31-én még a Modern Városok Program dunaújvárosi állomásán jelentette be, hogy a kormány támogatja egy dunaújvárosi ipari park létrehozását. Ez volt a bejelentés legnagyobb tétele. Felmerült, hogy állami területen, Dunaújváros-Pálhalmán, a büntetés-végrehajtás földjein létesüljön a park, de végül Cserna Gábor, Dunaújváros akkori fideszes polgármestere 2017. október 4-én jelezte, hogy mivel Dunaújvárosnak nincs erre szabad földje, Iváncsával egyeztetve, utóbbi közigazgatási területén belül kívánja megvalósítani az ipari parkot.

Orbán Viktor és Cserna Gábor sajtótájékoztatója 2016-ban a Modern Városok Program keretében kötött együttműködésről – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Orbán Viktor és Cserna Gábor sajtótájékoztatója 2016-ban a Modern Városok Program keretében kötött együttműködésről – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hasonló volt a helyzet korábban Rácalmással is. Itt egy 2003-ban a két település között létrejött szerződés értelmében a területen befolyt iparűzési adó 65 százalékát Rácalmás Dunaújvárosnak adja át. A park szintén nem dunaújvárosi közigazgatású terület, de a városhoz sokkal közelebb van, mint Rácalmáshoz, amely csak kilométerekkel arrébb kezdődik, ezért Dunaújváros végezte a terület közművekkel való ellátását, és a föld egy része is dunaújvárosi tulajdonú volt, csak éppen Rácalmás közigazgatási területén. Amikor a Hankook elkezdett termelni, ez a 65-35 százalék volt a bevételmegosztás. Rácalmás azonban később tiltakozott, jelezte, hogy Dunaújváros nem teljesített minden vállalt fejlesztést, így 2010 decemberében 50-50 százalékra módosították a bevételmegosztást.

A különleges ipari övezettel természetesen Rácalmás és Iváncsa is elesne az eddig általa beszedett iparűzési adótól, de egy hasonló eset (Göd) példája alapján, ők kompenzációt remélhetnek, ám a jobbikos vezetésű Dunaújváros onnantól már csak abban bízhat, hogy az iváncsai vagy a rácalmási településvezetés jóindulatú lesz velük is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!