A háziorvosok 10-20 százalékával sikerült szerződnie az OMSZ-nek az új ügyeleti rendszerre átálló két vármegyében

2023. február 20. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

A háziorvosok 10-20 százalékával sikerült szerződnie az Országos Mentőszolgálatnak Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, ahol március 1-jével, vagyis jövő héten életbe lép az új háziorvosi ügyeleti rendszer. Erről Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója beszélt egy, az Indexnek adott interjúban, hozzátéve, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) február elején bejelentett nyomásgyakorlása miatt volt megtorpanás a folyamatban.

Csató az interjúban azt is elmondta, hogy a háziorvosokat nem az Országos Mentőszolgálat, hanem a hippokratészi esküjük kötelezi, és saját lelkiismeretük készteti arra, hogy akár rendelési időn kívül is ellássák a betegeiket. Szerinte amit a Magyar Orvosi Kamara tesz, az szemben áll hippokratészi eskünkkel, és hozzátette, erősen vitázik azzal, hogy minden orvos álláspontját képviselik. Hozzátette, hogy őt és sok más kollégáját nem kérdezték meg a februári küldöttgyűlés előtt arról, hogy milyen álláspontját képviseljék. Az OMSZ főigazgatójának véleménye persze nem meglepő,

elvégre ő is részt vett azon a sajtótájékoztatón, ahol Takács Péter egészségügyért felelő államtitkár azt mondta, a kamara lépése a betegeket veszélyezteti.

A dolog komolyságát aztán feltehetően a kormány is megérezhette, mert a Medical Online információja szerint hétfőn Pintér Sándor belügyminiszter tárgyalásra hívta Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét és Nagy Marcell titkárt. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a Telexnek múlt héten azt mondta, a konfliktust az váltotta ki, hogy a kormány a korábbi ígéretek ellenére az egészségügy fejlesztéséhez vezető lényeges lépéseket nem egyeztette a kamarával. Szijjártó úgy fogalmazott, hogy „az általuk elképzelt rendszerben az orvos csak végrehajtó, aki a döntésekben nem vehet részt, sorkatonai vagy közrendőri szerepben kell dolgoznia, parancsot teljesítenie”.

Ez a motívum ebben az interjúban is megjelent, a kifejezés ugyanis nem most, ebben az értelemben került elő először, Csató korábban is nevezte félkatonai szervezetnek a mentőszolgálatot. Most azt mondta, arra, hogy az OMSZ félkatonai szervezet, mindig is büszke volt, mert a szervezettség garantálja a betegek biztonságát, az ellátás homogenitását. Arra, hogy pejoratív értelemben is előkerült most a kifejezés, annyit mondott, hogy sehol a világon nincs olyan egészségügyi intézmény, ahol a rendszerben dolgozó szakemberként bárki bármit mondhat a sajtónak.

Csató emellett azt is elmondta, hogy ha az eszközbeszerzés a vártnál gyorsabban halad, akkor jövő ilyenkor már Budapesten is az új ügyeleti rendszer működhet majd, ha viszont a vidéki átállás lassabban halad, akkor 2024 márciusa lehet a legkorábbi időpont. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője a Telex kérdésére a hétvégén elmondta, hogy az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer elindulásához minden tárgyi és személyi feltétel megvan Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is, és ezt Csató is megerősítette. Azt is hozzátette, hogy ha nincsen elég háziorvos, az ügyeletet akkor is teljesíteni fogják más szakemberekkel. Az ügyről részletesen utoljára ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!