Győrfi Pál: Lesz elég orvos az ügyeletekhez, Hajdú-Biharban egy nap átlagosan 1-15 beteget kell ellátni

2023. február 18. – 06:27

Másolás

Vágólapra másolva

Március elsejétől Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is rendben elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer, annak minden tárgyi és személyi feltétele megvan – válaszolta a Telex kérdésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. A szóvivő közlése szerint az új ügyeleti rendszerhez szükséges háziorvosi szerződéskötések még mindhárom vármegyében folyamatban vannak: „Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében több tucat háziorvosi szerződéskötés tart az adminisztráció valamely fázisában”.

A Telex kérdésére, hogy mi történik, ha nem írja elég háziorvos a szerződést az ügyeletekről az OMSZ-szel, Győrfi Pál ezt válaszolta: „A háziorvosi ügyeleti időszakokban jelentkező betegek ellátására a háziorvosok a legalkalmasabbak, de amíg nem csatlakoznak elegen a beosztás maradéktalan elkészítéséhez, az OMSZ helyükre más orvosokat, illetve orvosi felügyelet mellett tevékenykedő mentőtiszteket is alkalmaz. Az ügyeleti rendszer így is teljes mértékben és megbízhatóan működőképes. ”

Mint megírtuk, Hajdú-Bihar vármegye után márciustól Győr-Moson-Sopron- és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is új orvosi ügyeleti rendszert akarnak bevezetni a mentpszolgálat irányításával, a háziorvosok egy része azonban egyelőre nem hajlandó aláírni az ehhez szükséges szerződéseket. A Magyar Orvosi Kamara február 4-i küldöttgyűlésén ugyanis nagy többséggel úgy döntöttek: az orvosok addig nem vesznek részt az új ügyeleti rendszerben, amíg a kormány nem teljesíti követeléseiket, illetve nem tárgyal azokról. A kamara követeli a szakdolgozók bérének emelését már januártól, a háziorvosi és fogorvosi ellátás megerősítését, a szakellátásban dolgozók munkafeltételeinek javítását, és több partner bevonásával tárgyalást kezdeményez a kormánnyal egy minőségi egészségügyi rendszer megalkotásáról. Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn tárgyalásra hívta a MOK elnökét és titkárát.

Az OMSZ részletes adatokat is közölt a február elseje óta Hajdú-Bihar vármegyében már bevezetett új ügyeleti rendszer első két hetéről.

  • A háziorvosi, majd az utána következő sürgősségi ügyeleti időszakban az első két hétben közel 1200 beteget láttak el úgy, hogy a betegektől egyetlen panasz sem érkezett.
  • A háziorvosi ügyeleten (hétköznap 16-22 óra, hétvégén 8-14 óra között) a megyében lévő tizenegy telephelyen (tíz településen) összesen 782 beteget láttak el. Közülük 610-en felnőttek voltak, 172-en gyermekek. A betegforgalom így naponta átlagosan 5,07 beteg volt háziorvosi ügyeletenként.
  • Az este 10 órától másnap reggel 8-ig tartó sürgősségi ügyeleten az öt telephelyen hétköznap összesen 104 beteg volt. Az átlagos betegforgalom így naponta 1,89 beteg/telephely volt.
  • Hétvégén 8 és 14 óra között 359 beteg volt a 11 háziorvosi ügyeleten, az átlagos betegforgalom így telephelyenként 8,15 beteg volt.
  • Hétvégén a 14 óra és másnap reggel 8 óra közötti idősávban az 5 sürgősségi ügyeleten 301 beteget láttak el, az átlagos betegforgalom így naponta 15 beteg/telephely volt.
  • A teljes alapellátási ügyeleti időszakban az ügyeleti egységek összesen 133 alkalommal vonultak ki beteghez. Ez átlagosan 0,86 beteget jelent egy napon. Ebből 11 alkalommal volt szükség kórházba szállításra, az ellátás mindenhol rendben zajlott, rendkívüli esemény nem történt.

Az OMSZ közlése szerint az ügyeleti betegek zöme enyhébb panaszok, tünetek miatt kér vizsgálatot, ellátást. Az elvétve előforduló súlyos, életveszélyes esetekhez az ügyeleti központ azonnal a mentőket riasztja.

A hívások zöme Hajdú-Bihar vármegyében már a 1830-as egységes ügyeleti telefonszámon érkezik, amely a teljes ügyeleti időszakban hívható. Az új vármegyei ügyeleti rendszerben mintegy 500 szakember tevékenykedik, közölte az OMSZ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!