Azt javaslom, a világvégére várva se veszítsük el a humorérzékünket

2022. szeptember 9. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a szeptember 1. és szeptember 8. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Fábián Tamás vagyok, és egy nagyon szép személyes jubileummal kezdem ezt a hírlevelet: pont egy éve, 2021 szeptembere óta dolgozom teljes munkaidőben a Telex videórovatában. Korábban főleg cikkeket írtam, és bár eleinte (vagy még mindig?) tartottam attól, hogy meg tudom-e állni a helyem a videóban, összességében komfortosabban érzem, mint amikor szövegeken keresztül próbáltam bemutatni azt, ami szerintem érdekes és fontos.

Pár napja interjúztam Mácsai Pállal, hamarosan megtekinthetitek a beszélgetést, addig is itt egy kép rólunk:

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Alább pedig egy exkluzív gif Német Tamásról, aki három az egyben: újságíró, szerkesztő és a marhulás nagykövete is:


1. Emlékezetes tanévkezdés

Sokat elárul az oktatás helyzetéről, hogy többezres diáktüntetéssel indult a tanév. A fiatalok arra próbálták felhívni a kormányzat figyelmét, hogy nincs elég pedagógus, akik pedig vállalják ezt a szakmát, azokat súlyosan alulfizetik. A tüntetés mellett más akció is volt: négy budapesti gimnázium előtt tartottak virrasztást, a diákok mellé tanárok is beszálltak. A fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium oktatói közül harmincan csatlakoztak a tavasszal indult polgári engedetlenséghez. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben kérte a pedagógus-szakszervezeteket, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségi megmozdulásait, a Magyartanárok Egyesülete pedig válaszolt a politikusnak: Levelük így kezdődik: „Tisztelt Maruzsa úr, ön téved.”

2. Eddigi életünk legkeményebb tele közeledik

Jó lenne, ha költői túlzás lenne a közcímben szereplő jelző, de sajnos nem az, sőt. Már az első megemelkedett rezsiszámlák is erősek voltak (főleg annál a társasháznál, ahol a napeleme miatt triplájára nőtt az áramszámla), de a java csak most jön: bezárhat az éttermek fele, és színházak is bajba kerülhetnek, és arról még nem is beszéltünk, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik nem tudják majd kifizetni a számláikat. Önkormányzati vezetők politikai oldaltól függetlenül apokaliptikus hangulatú nyilatkozatokat tesznek. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint a számok riasztóak, a tendencia pedig különösen aggasztó, Mirkóczki Ádám, Eger független vezetője pedig arról beszélt, hogy a csőd borítékolható. Eközben a Gazprom konkrétan azt mémesíti, hogy az európai emberek készüljenek a legrosszabbra, ami egyszerre hátborzongató és szürreális. Halvány reménysugár, hogy Európai Unió vezetői nem ülnek ölbe tett kézzel, és van tervük az előálló helyzet kezelésére.

3. Nagy hahahák

Na jó, tartsunk egy szusszanásnyi szünetet a gyomorgörcsben. A hét kutyakomédiájának keretében Orbán Viktor Szegedre ment volna, de végül Budapesten vesz részt a határvadászok eskütételén. Pedig még a kormányközeli lapok is megírták, hogy Szegedre megy a miniszterelnök, végül ezt hírlapi kacsának minősítette Orbán Viktor jobbkeze: Havasi Bertalan. Gyurcsány Ferencnek is erős hete volt. A volt miniszterelnöktől sosem állt távol a lírai hajlam, néhány napja azonban költőként coming outolt. A politikus versét megírta, címe: Magyar vagy.

4. Három a videós igazság

A héten megjelent egy igazi prémium videó a fakitermelésről, amelyből kiderül, hogy a kedélyeket nemrég felborzoló kormányrendeletnél komolyabb bajuk is van a hazai erdőknek. A diáktüntetésen is forgattunk, ezt az anyagot azért is érdemes megnézni, mert a részt vevő diákok szépen és értelmesen mondják el, mi a gond az oktatási rendszerrel. Nekem is megjelent egy videós interjúm, amelyet Gulyás Mártonnal, a Partizán vezetőjével készítettem. Ajánlom magunkat:

5. Zanza

Négy cikk a Telexről, amelyekre nem volt időm a héten, de tervezem az elolvasásukat, és szerintem ti se hagyjátok ki:

  • Tóth Gergő elemzése arról, hogy mi történt Afganisztánban azóta, hogy kivonultak az amerikai csapatok.
  • Portrécikk Serena Williamsről, a visszavonuló teniszlegendáról.
  • Megoldja-e a NER-es korrupciót a felálló új állami hatóság? Az írás címében ott a spoiler: nem.
  • Teszteltük a sajtos vodkát, és nem volt benne köszönet. A Haász Jánosról készült fotó viszont 10/10, már csak ezért is érdemes vadul kattintani a cikket

6. A múlt hét egyik legolvasottabb cikke: Az orvos, aki állati energiákkal gyógyította a nőket, néha orgazmust okozva nekik.

8. A hét képe

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Pénteken délután, a tanévkezdés másnapján többezres tömeg tüntetett a Belügyminisztérium előtt, majd Budapest belvárosában és a Szabadság híd pesti hídfőjénél. A demonstrációt a középiskolások által alapított Diákok a Tanárokért nevű szervezet hirdette meg, a tüntetők magasabb tanári fizetéseket, a tanárhiány csökkentését, megfelelő mennyiségű és minőségű tananyagot, élhetőbb iskolai körülményeket és több kormányzati figyelmet követeltek az oktatásnak. A tüntetés hivatalos vége után nem hangzott el a tömegben felszólítás, hogy hova menjenek tovább a demonstrálók, a diákok hidat nem foglaltak, de vasárnap este négy budapesti gimnázium előtt is virrasztottak a magyar oktatásért.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!