Megkóstoltuk a trendnek számító sajtos vodkát, nem volt benne köszönet

2022. szeptember 5. – 16:03

Megkóstoltuk a trendnek számító sajtos vodkát, nem volt benne köszönet
Fotó: Rostás Bianka / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mint minden nyárnak, úgy az ideinek is érkeztek olyan italtrendjei, amelyek elárasztották az internetet, különlegességük miatt virálissá váltak a TikTokon, külföldi médiumok felületein, egyéb közösségi platformokon. A bizarr ízvilágok ellenére az internet népe lelkesen éljenzett (vagy az őszintébb videókban inkább gurgulázva hányt) a csodareceptek láttán, így mi sem mehettünk el szó nélkül a jelenség mellett. Sajtos martini, estéken át cheddarban áztatott vodka, jalapeñós rozé és majonézes kávé: kipróbáltuk a legérdekesebb nyári fúziós trenditalokat.

„Az egész rohadt undorító, egyedül a rozénak van talán értelme”

– ezzel a mondattal foglalhatnánk össze azokat a könnyed nyári italokat, amelyeket a Telex konyhájában kotyvasztottunk az internet trendjei nyomán. És ahogy azt az internetes trendektől, korábban a popcornsalátától vagy a löncshúsos oreós burgertől várhattunk, sok jó nem származott abból, hogy hittünk a közösségi médiának. Összegezve: talán az életben nem érte még olyan undorító dolog a szánkat, mint a sajtos vodka – amellett a világ minden más íze eltörpül.

A szörnyeteg: sajtos vodka

A legnagyobb felháborodást az elsőként kipróbált sajtos vodka váltotta ki a szerkesztőség tagjai között. A koktél ötlete persze nem a mi fejünkből pattant ki: Amerikában a BLT Steak House kezdte el árulni éttermeiben, majd kiszállítós formában az úgynevezett Veltinit, az amerikai sajtos martinit. A házhoz rendelős martinicsomagba az amerikaiak ömlesztett tejszínes sajtszerűségét, a Velveetát pakolták bele, majd pedig shaker és cheddar sajt juttatta különleges ízekhez azokat az embereket, akik 50 dollárért (kb. 20 ezer forint) hajlandók voltak ezt megrendelni.

Annyi biztos, hogy voltak ilyen emberek, a TikTokot hamar ellepték azok, akik befizettek a dologra, hogy aztán videóban elkészítsék. Spoiler: egyikőjüknek sem igazán ízlett az, ami végül elkészült, mégis mindenki lelkesen folytatta a trendet. Az alapötlet egyébként nagyjából abból jött Amerikában, hogy a Velveetából készítik általában a mac and cheese-t, a mac and cheese pedig, mint tudvalevő, az amerikaiak szerint finom. Miért ne lehetne vodkaként is az, gondolták. Rosszul.

Fotó: Rostás Bianka / Telex
Fotó: Rostás Bianka / Telex

Magyarországon Velveetát nem igazán találni, de még a szomszédos országokban is ritkaságszámba megy, így mi, egyszerű magyarok, kénytelenek vagyunk helyettesítésként a cheddar szószok ízével elképzelni a Veltinit. A BLT oldala leírja amúgy a receptet az elkészítéshez, így aki igazán bátor, nekiállhat cheddar szósszal is a fúziós vodka elkészítésének. Mi igazán bátrak voltunk.

Zsibbad a lábam, öklendezem is

A recept szerint a sajtos vodkát úgy készíthetjük el, hogy:

  1. beleöntjük a sajtszószt egy fagyasztásra alkalmas edénybe vagy üvegbe (kb. 100 grammot);
  2. hozzáöntünk annyi vodkát, amennyit nem szégyellünk;
  3. első körben felrázzuk az üvegünket: szobahőmérsékleten pihen ezután egy estét, de legalább nyolc órát. Kétóránként újra felrázzuk;
  4. újabb 8 óra jön: fagyasztóba tesszük, és nem nyúlunk hozzá;
  5. majd végül leszűrjük, és kész is a mangószínű sajtos vodkánk.

Ezután fogjuk a martinis- (vagy mi esetünkben sima) poharat, belenyomjuk egy kis sajtszószba. A sajtos vodkánkat shakerbe öntjük, rakunk hozzá olívabogyó-levet, vermutot, egy kis jeget. Jól összerázzuk, nem baj, ha közben kicsit öklendezünk a szagától. Ezután kiöntjük a pohárba, olívabogyóval és sajtkockákkal tálaljuk azoknak a bátor embereknek, akik innának belőle.

Fotó: Rostás Bianka / Telex Fotó: Rostás Bianka / Telex
Fotó: Rostás Bianka / Telex

Ilyen bátor ember a kollégáim között szerencsére bőven akadt: a szerkesztőség pedig sajtos vodkás klánokra szakadt. Az egyik nézet, a lágy sajtvodkások oldala úgy tartotta, hogy igazából nem sok minden érezhető az ízvilágból, esetleg a sajt „kicsit elnyomja az undorító vodkaízt”. A neutrálisok csapata úgy tartotta, csak vodkaíze van, nem tesz hozzá semmit a sajt. És aztán jött a nehézlovasság, az antisajtvodkások, akik úgy gondolták, hogy például

„Macskapisa- és szarszaga van. Zsibbad a lábam ettől a szartól.”

vagy

„Azt érzem hogy ezek után semmit nem vagyok képes megkóstolni. Folyamatosan átjár a borzongás.”

Esetleg Lovas Gergő kollégám szavaival élve:

„Miután ittam belőle fél kortyot, az első üvöltés után azt éreztem, hogy soha többé nem akarok, és valószínűleg nem is fogok ízeket érezni. Kénköves sajtláva, tényleg nehéz értelmezni, hogy ki és miért élvezheti ezt.”

Én az utóbbi csapatba tartozóként elmondhatom, hogy a sajtos vodka íze szavakban valójában leírhatatlan. A pokolban ezzel itathatják a hét főbűn elkövetőit, aki a középkorban boszorkány volt, biztos ezt szerette, a KGB pedig bárkiből bármit kiszedett volna, ha csak egyetlen pohárral itat az áldozattal a sajtos vodkából. Nem, nem és ezerszer is nem, 50 dollárt egyáltalán nem ér meg az, hogy örökre traumatizáljuk az ízlelőbimbóinkat – vagy ahogy kollégánk fogalmazott, „ízkasztrációt hajtsunk végre”.

A nyár csodája: jalapeñós rozé

A TikTok egyik hatalmas nyári trendje lett a másik koktélcsoda, csemegeital, a jalapeñós rozé. A trend lényege nem túl bonyolult: emberek nyers jalapeñót raknak a rozéikba. Mindezt persze a TikTok közönsége megspékelte, strandon itták, koktélba keverték, hosszú videókban magyarázták, hogy ez mennyire egy csodálatos italköltemény.

A jalapeñós rozénak felemás reményekkel indultam neki: a rozét kifejezetten nem szeretem, az olcsó rozét, amivel a kísérletbe vágtunk (mert hát erőspaprikát mégis ki rakna rendes borba), pedig még annál is jobban megvetem. A jalapeñót viszont szeretem lényegében bármiben, egy időben a Korda György-koncertekre is ecetes jalapeño és sör kombinációkkal készültünk a barátaimmal.

Fotó: Rostás Bianka / Telex Fotó: Rostás Bianka / Telex
Fotó: Rostás Bianka / Telex

A jalapeñós rozét mi egy üveg borral készítettük el, öt karika nyers jalapeño került az üvegbe, majd állni hagytuk egy éjszakára. Ezután következett az irodai kóstolásunk, először csak az este pihenő jalapeñós rozéval. Az eredmény pedig, és most mindenki kapaszkodjon meg:

kifejezetten pozitív, a jalapeñós rozé finom, bár nem igazán csípős.

A fuzionált bor illata és utóíze kifejezetten jalapeñós, ivás közben viszont alig érezni a csípősséget. Kollégáim közül néhányan plusz karikát is kértek a poharukba – összességében pedig mindenki úgy érezte, hogy egy pohár erejéig bármikor szívesen elkortyolgatna ezt a kis fűszerezett rozét. Aki nem, az is maximum azért nem, mert nagyon nem szereti a rozét.

Ezután az egyik népszerű jalapeño rozés koktélreceptet is elkészítettük, ennek lényege, hogy fogjuk a rozét, és összekeverjük

  • lime-lével;
  • jéggel;
  • rakunk bele mirelit epret;
  • és megisszuk.

A bátrabbak rakhatnak a koktélcsodába egyébként tequilát vagy egyéb töményet is ahhoz, hogy igazán ütni tudjon a dolog. A végeredmény pedig? Igen, tényleg finom. Külön érdemes a kortyolgatás után megcsócsálni a rozéban fürösztött jalapeñót és a rozés jalapeñóban áztatott epret is, az ízvilágok oda-vissza kiegészítik egymást,

Jalapeño és rozé = a nyári alkoholos italok Stan és Panje.

Még azoknak is, akik amúgy nem szeretik az összetevők egyik vagy másik felét, de azért hajlandók megkóstolni.

Jobb nem beszélni róla: a majonézes kávé

A Kentucky Egyetem amerikaifutball-csapatának irányítója, Will Levis nyár közepén ismét elővette egy videó erejéig kedvenc italát, a majonézes kávét. Ha már a hűsítő alkoholokon túl vagyunk, úgy gondoltuk, ideje megpörgetni az ízkereket, kipróbálni egy igazi nyári kávékülönlegességet. Levis egyébként korábban azzal az egyszerű földi érvvel magyarázta a kávés majonéz létezését, hogy „nagyon szereti a majonézt”.

Fotó: Rostás Bianka / Telex
Fotó: Rostás Bianka / Telex

Ehhez az emberkísérlethez lefőztünk egy hosszú kávét, Levis videója nyomán pedig telenyomtuk majonézzel, majd összekevertük. Az amerikai futballista által tejszínhelyettesítőnek használt majonézes kávéorgiát először nem sikerült jól elkeverni, ebben az állapotában pedig születtek a Telex konyháján belül olyan megállapítások, mint hogy „a kávéba áztatott majonéz önmagában finom”. Később kisebb küzdelmek árán aztán mégis sikerült a majonézes kávét tökéletesen elkeverni, így pedig lényegében

teljesen ihatatlan kotyvalékot kaptunk, zsíros majonézízt kisebb kávés beütésekkel.

Tegyük hozzá, összességében azért nem volt olyan rossz, mint első koktélkísérletünk, de azért mégsem ajánljuk senkinek, hogy majonézt tegyen a kávéjába. Bár persze aki igazán szeret hányni, annak javasoljuk: öntsön bele egy kis sajtos vodkát is.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!