Háromszorosára nőtt egy társasház áramszámlája, mert napelemet raktak a tetőre

2022. szeptember 2. – 06:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem háromszorosára emelkedik majd az áramszámlája egy szentesi társasház lakóinak, mert napelemet szereltettek az épület tetejére, írja az Rtl.hu.

Emiatt ugyanis nagyfogyasztónak számítanak, és nem rezsicsökkentett áron kapják az áramot. Jobban jártak volna, ha egyénileg vásárolhatnának a szolgáltatótól. Megkeresték az MVM Zrt.-t, hogy egyéni mérőik alapján kisfogyasztóként kezeljék őket, de nem fogadták el kérésüket.

Két éve építették a naperőművet 18 millió forintért, hogy 24 lakás melegvíz-ellátását és áramfogyasztásának nagy részét ezzel biztosítsák. A napelemek a társasház teljes fogyasztásának több mint a felét biztosítják.

Ha a napelemek a felhasználtnál többet termeltek, azt eddig társasházként adták el, és ha áramra volt szükségük, társasházként vásároltak az MVM-től. Így azonban az áramfogyasztásuk túllép azon a határértéken, amikor még rezsicsökkentett áron vehetnék igénybe az áramot.

Az éves számlájuk így lépcsőházanként 290 és 400 ezer forint helyett akár 750 ezer forint is lehet. „Vagy közös költséget emelünk, vagy visszaállunk az eredeti rendszerre, megszüntetjük a napelemet, és akkor minden család egyénileg kevesebbet fog fizetni, mint most így” – mondták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!