A rezsiköltségek miatt lehet, hogy januárban és februárban be kell zárnia a Vörösmarty Színháznak

2022. szeptember 5. – 17:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kizárható, hogy a kigazdálkodhatatlan mértékű energiaárak miatt a leghidegebb téli hónapokban be kell majd zárnia a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak – erről Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszélt a színház évadnyitóján, számolt be a Feol.hu.

Cser-Palkovics két problémakört is említett: a villamosenergiát és a gázt, ezek közül közvetlenül a villamosenergia érinti a színházat, amennyiben a távhőszolgáltatásban nem lesznek változások. A polgármester arról beszélt, hogy a színház épületének és a hozzá tartozó Pelikán Fészeknek

nagyjából 250 millió forinttal nőtt meg csak az áramszámlája.

Hozzátette, hogy amennyiben a távhő kérdése is felmerül, akkor már milliárdos tételről lenne szó, ami szerinte már egészen biztosan kigazdálkodhatatlan. Egyelőre igyekeznek közös megoldást találni a téli időszakra, aminek elképzelhető, hogy része lesz a két épület ideiglenes bezárása januárban és februárban. Azonban az igazgató és a polgármester is fontosnak tartja, hogy az évad teljes legyen, és minden darabot meg tudjanak tartani.

A színház igazgatója, Szikora János annyit tett hozzá, hogy most „nem egy új színházi évadot nyitunk, hanem egy új színházi korszak nyílik meg”. Szikora szerint akkor gondolkodunk helyesen, ha úgy tekintünk a jövőbe, hogy az annyira más lesz, hogy minimálisan sem hasonlít majd a múlthoz, amit megszoktunk.

„Úgy és olyan színházat csinálni, amit megszoktunk az elmúlt években, nem lehet”

– zárta a témával kapcsolatos beszédét Szikora János.

Cser-Palkovics az előző héten közzétette a fehérvári rezsiszámokat: akad olyan, ahol 23-szorosára nőhet a számla. Korábban pedig az egri polgármester arról beszélt, hogy a város a várható rezsiszámlák miatt bezárná a strandot, az uszodát, színházak és könyvtárak épületét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!