„Tisztelt Maruzsa úr, ön téved” – reagált a Magyartanárok Egyesülete az államtitkár levelére

2022. szeptember 5. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tisztelt Maruzsa úr, ön téved. Nem a tanárok polgári engedetlensége ássa alá a diákok törvénytiszteletét és erkölcsi értékrendjét (…)”.

Így kezdődik az a levél, amit Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak hétfőn válaszul arra, hogy az államtitkár szerint a polgári engedetlenség erkölcsileg aggályos, és a pedagógusok ezzel rossz példát mutatnak a diákoknak.

Arató László – Forrás: RTL Klub
Arató László – Forrás: RTL Klub

Még múlt héten írtuk meg, hogy Maruzsa Zoltán levelet írt a pedagógus-szakszervezeteknek, amelyben azt kérte, ne támogassák a tanárok polgári engedetlenséget. Az államtitkár szerint – mivel a polgári engedetlenség a hatályos jogban tiltott eszköz – azok a pedagógusok, akik ezt támogatják, erkölcsileg is megkérdőjelezhetők. Ráadásul szerinte a pedagógusok azzal, hogy nem tartják be a szabályokat, rossz példát mutatnak a diákoknak is, úgy fogalmazott:

„az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem”.

Erre reagált hétfőn Arató László nyílt levélben, amit az Eduline szerkesztőségéhez juttatott el. Ebben azt írja:

„Az írott normák, a törvény tekintélyét az a magatartás ássa alá, amely kénye-kedve, saját pillanatnyi érdekei szerint alakítgatja a törvényt.”

Ezzel arra a sztrájktörvényre utal, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a pedagógusoknak a sztrájkjuk alatt is, amelyek betartása láthatatlanná teszi a tiltakozásukat. Szerinte a jogkövető magatartást éppen az nem teszi lehetővé, hogy a tanárok alapvető jogát, a sztrájkjogot a kormány egy törvénymódosítással ellehetetlenítette. Így a kormány rákényszerítette a pedagógusokat a polgári engedetlenségre.

A Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint más probléma is van, például az, hogy olyan Nemzeti alaptantervet fogadott el a kormány, amelyet mind a Magyar Tudományos Akadémia illetékes osztályai, mind az állami egyetemek oktatói és több szakmai civilszervezet kártékonynak minősített és ellenzett.

A levele végén reagál arra is, hogy az államtitkár szerint a tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak azzal, hogy nem tartják be a jogszabályokat:

„(...) az iskola és a tanár tekintélyét nem a polgári engedetlenség, hanem a megalázó fizetések és az ebből részben következő kontraszelekció rombolja”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!