Az államtitkár levélben kéri a pedagógus-szakszervezetektől, ne támogassák a polgári engedetlenséget

2022. augusztus 31. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár azt kéri a pedagógus-szakszervezetektől, ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét, mert az erkölcsileg aggályos, és rossz példát mutat a diákoknak – derül ki abból a levélből, amit az érdekvédelmi szervezetek kaptak a kormánnyal folytatott keddi tárgyalás után.

Az államtitkár szerint – mivel a polgári engedetlenség a hatályos jogban tiltott eszköz –, azok a pedagógusok, akik ezt támogatják, erkölcsileg is megkérdőjelezhetőek. Ráadásul szerinte a pedagógusok azzal, hogy nem tartják be a szabályokat, rossz példát mutatnak a diákoknak is:

„az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem”.

Indoklása szerint ennek a magatartásnak nemcsak morális veszélye lehet, hanem akár később ösztönözheti is a diákokat arra, hogy a joggal összetűzésbe kerülve a bíróságok vagy hatóságok szankcionálják őket.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja a Telexnek azt mondta, hogy a keddi tárgyalás után Maruzsa úgy fogalmazott: Pintér Sándor belügyminiszter kéri ezt a szakszervezetektől, az utána kézhez kapott levélen mégis az államtitkár aláírása szerepelt. Nagy azt mondta: ők nem polgári engedetlenséget szerveznek, hanem sztrájkot. A polgári engedetlenséget választókat viszont jogi segítséggel támogatják, és a kiesett bérüket kompenzálják.

A PDSZ Facebook-oldalára is kirakta állásfoglalását, ebben azt írják:

„láthatóan elfelejti a szerző, hogy olyan rendelkezésre szerveződött polgári engedetlenség, amely az Alaptörvényben biztosított jogot, a sztrájkjogot lehetetleníti el”.

Ezzel arra utalnak, hogy Novák Katalin államfő május végén rekordgyorsasággal, egy nap alatt írta alá a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvénymódosítást.

Ez kimondta:

  • a tanároknak a sztrájk alatt is meg kell oldani a gyerekek felügyeletét 7 és 17 óra között,
  • az étkeztetést a megszokott helyen, módon és időpontban kell megoldani,
  • az érettségiző osztályoknak a kötelező érettségi tantárgyakból minden órát meg kell tartani, mindenki másnak minden tárgyból az órák felét,
  • a sajátos nevelési igényű (SNI) vagy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyerekeknek valamennyi foglalkozást, fejlesztést és felzárkóztatást meg kell tartani.

A szakmai és szakszervezetek szerint ezeknek a szabályoknak a betartásával lényegében láthatatlanná válik a sztrájk. Korábban a kormány azt állította: szívesen tárgyalnak a tanárok követeléseiről, de a polgári engedetlenséget nem tűrik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!