„Tanár vagyok, a munkámból szeretnék megélni” – flashmobot szerveztek tanárok a Nyugati térre

2022. szeptember 5. – 11:25

frissítve

„Tanár vagyok, a munkámból szeretnék megélni” – flashmobot szerveztek tanárok a Nyugati térre
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Tanár vagyok, a munkámból szeretnék megélni”.

Ilyen és ehhez hasonló üzeneteket tartott a kezében a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenséghez csatlakozó körülbelül 30 tanára, akik flashmobot szerveztek hétfő délelőttre a Nyugati térre. Csatlakozott hozzájuk Simkó Edit is, aki iskolájából egyedüliként engedetlenkedik.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban hétfőn egész nap tart a polgári engedetlenség, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára nem vette fel a munkát reggel 8 és 10 óra között. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

Simkó Editről még februárban írtunk, már akkor az iskolájából egyedüliként csatlakozott a polgári engedetlenséghez. Most a Telexnek azt mondta: ő hétfőn nem veszi fel a munkát, a korábbi hullám alatt volt olyan hónap, hogy a bevétele felétől elesett. Ha nem lesz változás, elképzelhető, hogy teljesen otthagyja a szakmát.

Ahogy azt a Tanítanék Mozgalom pénteken bejelentette, hétfőtől gördülő polgári engedetlenséget javasolnak. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A pedagógus-szakszervezetek engedetlenségre nem szólítják fel a tanárokat, de országos sztrájkot szerveznek, amiből csak november végére lehet valami. A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amelyek betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!