A Tanítanék gördülő polgári engedetlenséget javasol, minden héten egy nap munkabeszüntetést

2022. szeptember 1. – 16:06

frissítve

A Tanítanék gördülő polgári engedetlenséget javasol, minden héten egy nap munkabeszüntetést
A Tanítanék Mozgalom sajtótájékoztatóján Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Tollner József, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Emeljük a tétet!”

Ezzel a címmel hirdetett polgári engedetlenségi hullámot a Tanítanék Mozgalom, a munkabeszüntetés fenntartása miatt jövő hétfőtől úgynevezett gördülő engedetlenséget javasolnak, amelynek lényege, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amit a szervezet pedagógusai, Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Tollner József, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai tartottak.

Minden héten egy napon lehetne polgári engedetlenség

Mint megírtuk, a két iskola már nyár elején bejelentette, hogy folytatják szeptembertől a polgári engedetlenséget. A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium felhívásához a budapesti VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 24 tanára csatlakozott akkor. A pedagógusok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

Törley Katalin a Telexnek azt mondta: a gördülő tiltakozás egy javaslata a Tanítanék Mozgalomnak, egyelőre az a biztos, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium és a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium több tanára jövő hét hétfőn együtt fog polgári engedetlenkedni. Az Illyésben napi két órát nem veszik fel a munkát a csatlakozó tanárok, a Kölcseyben egész nap nem fognak dolgozni. Utána lévő héten kedden teszik ugyanezt, azt követő héten szerdán, és így tovább.

Tollner József szerint persze erősebb lenne, ha minden iskola ugyanakkor tiltakozna, de az iskolák maguk dolgozzák ki ennek a rendszerét, nehéz központilag ezt koordinálni.

A szervezet pedagógusai arra kérik kollégáikat, álljanak ki a szakmai méltóságukért és a tanítványaikért. Tollner József azt mondta: semmi jó nincs az oktatási rendszerben, és ő nem ismer olyan kormánypártit, aki ezt meg tudná cáfolni.

Fenyegetést eddig is kaptak, és most is számítanak rá

Törley Katalin azt mondta, az előző tiltakozási hullám alatt kaptak fenyegetéseket, erre most is számítanak. Azonban a szankcióknak arányosnak kell lenniük, és mivel a polgári engedetlenség egy munkajogi tiltakozás, annak csak munkajogi következményei lehetnek. Ezek közül szerinte a legsúlyosabb az, ha valakit azonnal kirúgnak az iskolából, de a jelenlegi helyzetben ezt nem tartja esélyesnek. Ezzel arra célozhatott, hogy nagyon nagy a tanárhiány a magyar közoktatásban, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint 4800 pedagógus hiányzik a tanév elején.

A budaörsi Illyés tanárai már februárban is polgári engedetlenségi akció keretein belül tiltakoztak többek között a pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő kormányrendelet ellen.

Ez az a kormányrendelet, ami olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő a tanároknak, amik betartása szerintük ellehetetleníti a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Novák Katalin államfő mindenesetre május végén rekordgyorsasággal, egy nap alatt írta alá a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvénymódosítást.

Korábban a kormány azt állította, szívesen tárgyalnak a tanárok követeléseiről, de a polgári engedetlenséget nem tűrik. Pintér Sándor belügyminiszter, aki most már az oktatásért is felelős, miniszterjelölti meghallgatásán kijelentette, hogy „oktatni csak abban az osztályban lehet, ahol rend van”, és a tanárok polgári engedetlenségét „fegyelmi kérdésnek tekinti”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!